Банциг машините режат дърво и метал, безценни са в дърворезбата

9912
Банциг машините режат дърво и метал, безценни са в дърворезбата
Снимка: https://tashev-galving.com/

Банциг машините са машини за рязане. Има банциг машини за метал, за дърво и дърворезба.

Нека първо разгледаме дървообработващите машини. Без тях не може да функционира нито една дърводелска работилница.

Какви разновидности на банциг машините за дърво има?

Машините режат дърво или подобен материал лесно, бързо и безпроблемно. Разрезите, които банциг машините правят, могат да бъдат под ъгъл, надлъжни или напречни. Другите разлики при банциг машините за дърво идват от различната мощност – могат да бъдат от слабо мощни (от 0.25 kW) до много мощни (достигат до 1.10 kW). Тези с по-слаба мощност са подходящи за хора, чието хоби е дърводелството или пък се учат на този занаят. По-мощните се използват за професионална работа.

Когато говорим за големина на банциг машините, трябва да знаете, че големите машини са по-предпочитани, но невинаги вършат по-добра работа. Те произвеждат по-малки вибрации заради по-голямата си маса, по-мощни са и имат по-голям капацитет на рязане. Минусите обаче са им, че трудно се преместват, заемат повече място и са по-скъпи. Освен това, не се препоръчват за начинаещи дърводелци, тъй като са по-трудни за употреба.

Какви са спецификите на банциг машините за дърворезба?

Ако трябва да извършвате прецизна и сложна резба върху дърво, плексиглас, гипс или друг материал, ви е необходима банциг машина за дърворезба. Тяхна специфика е, че при повечето модели има вграден вентилатор, чиято задача е да засмуква праховите частици от линията за рязане. Така резбата е много по-точна. Освен това, при по-качествените модели скоростта се задава от вас. Регулаторът дава възможност скоростта да е такава, каквато е подходяща, в зависимост от вида на обработвания материал. С този тип банциг машини могат да се правят фигурни детайли от дървени или пластмасови заготовки.

Кога е нужна банциг машина за метал?

Когато режете метал, трябва да използвате банциг машина, предназначена именно за това. Те са с различна скорост на рязане и различна мощност и са предназначени за професионална употреба.

Друга категоризация на банциг машините е в зависимост от електрозахранването – електрически или акумулаторни.

При електрическите е нужно да имате достъп до ток, когато ги ползвате. Акумулаторните може да използвате навсякъде, без да се налага да има електрозахранване, тъй като са на батерии. Нужно е обаче преди това да осигурите качествени батерии, които ще издържат по време на целия период на работа.

И стигаме до още една категоризация при банциг машините – в зависимост от типа рязане, те се делят на вертикални и хоризонтални.

При хоризонталните дължината на острието е разположена хоризонтално, а зъбите са в посока на обекта, който ще се реже. Вертикалните обаче се използват по-масово и са по-предпочитани. Това е така, тъй като изправеното положение на обекта, който ще се реже, улеснява работата. Също така резбата, която правят е по-точна.

Как се избира лента за банциг?

Лентите са банциг са с различна ширина, дължина, дебелина и вид на зъбите. Когато машината е по-малка, е добре лентата да е по-тънка, тъй като така шансът част от елементите да се счупят е по-малък. По-големите машини работят с по-дебели остриета.

Дали лентата ще бъде фиксирана, или подвижна, зависи от това дали работите на едно място, или се налага да местите банциг машината. Ако всички дейности извършвате само в работилницата, може да работите с фиксирана лента. При нужда от местене обаче изберете подвижна. Банциг машините с този тип лента са по-леки, могат да режат по-малки парчета дървен материал, справят се с рязането и на големи греди.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com