Биологичен часовник: Късното бащинство и неговите рискове

7302
Биологичен часовник: Късното бащинство и неговите рискове
Снимка: iStock

Добре известно е, че за мъжете няма менопауза. Особено, ако става въпрос за създаването на потомство. Обикновено те са способни да оплождат и в напреднала възраст. Въпреки това времето играе роля.

Вероятността за появата на мутации в потомството нараства с възрастта, казва андрологът Кристиан Лейбер-Касперс. "Редица проучвания са установили, че подобни промени се наблюдават при мъжете над 40, над 50 или над 60 години." Експертът, който е шеф на секцията по андрология в болницата "Мария-Хилф Алексианер" в Крефелд, добавя следното: "Статистически погледнато, рискът от евентуални увреждания или определени малформации при потомството също е по-сериозен."

Броят на мутациите в мъжката сперма нараства с всяка година. При всеки такъв случай се копира и целият генетичен материал. След това малките или големи грешки могат да се размножават през годините. Способността на организма да поправя автоматично потенциалните дефекти в генетичния материал също не работи толкова добре при по-възрастните мъже.

Ако един мъж на 20 години предава на детето си около 20 мутации, то бащата на 40 години би имал вече 65 подобни мутации. Синът на по-възрастен мъж, от своя страна, ще предаде голям брой нови мутации на сина си, който ще ги предаде, на свой ред, на собствения си син.

Броят на яйцеклетките също намалява бързо

Още от първата секунда на живота си жените разполагат с определен брой яйцеклетки. Но от деня на раждането им те намаляват все повече и повече. И в даден момент просто се изчерпват. Настъпва менопаузата. От друга страна обаче мъжът непрекъснато произвежда нови и нови сперматозоиди. "Предполагаме, че един здрав млад мъж разполага с над 39 милиона сперматозоида в една проба еякулат. Някои от тях могат да имат 200, 300 или дори 400 милиона сперматозоида", казва Лейбер-Касперс. "Накрая само един сперматозоид опложда яйцеклетката."

Извършва се интензивен подбор, така че единствено най-подвижният, най-добрият и най-красивият сперматозоид да има шанс да попадне в яйцеклетката. Всички останали отстъпват. Но дори и 90% от сперматозоидите да не отговарят на идеалния модел и да имат някои дефекти, това е напълно нормално от биологична гледна точка, коментира андрологът.

Родителите стават все по-възрастни

Въпреки всичко това, средната възраст на жените, които раждат за първи път, продължава да се увеличава през последните години. Според статистиката в Германия, през 2020 г. тя е била 30,2 години. При жени над 35 години бременността вече се счита за високорискова. Детето може например да развие състояния като тризомия 21, познато още като синдром на Даун. Мъжете също стават бащи по-възрастни - тяхната средна възраст е била 33,2 години.

Джино от Big Brother стана баща (СНИМКА)

Само преди няколко часа Джино Бианкалана съобщи прекрасната новина, че е станал баща на момиченце. Това е първо дете на Джино и неговат...

През последното десетилетие се изследват както биологичните часовници на мъжете, така и рисковете от късното бащинство. Все още обаче няма недвусмислени резултати или препоръки за това. Провеждането на подобни проучвания е доста сложно. Те трябва да включват и данните за майката, с което възможните фактори и комбинации нарастват почти до безкрайност.

"Трудно е да се разбере кои точно са конкретните фактори, които могат да бъдат решаващи за здравето на детето", обяснява Лейбер-Касперс. "Въпреки това има някои състояния, за които е сравнително сигурно, че възрастта на бащата играе роля."

По-късното бащинство увеличава риска от наследствени болести

Досега са установени около 20 наследствени заболявания, за които възрастта на бащата има значение. И докато синдромът на Даун се отдава основно на майката, възрастта на бащата играе роля особено при психичните разстройства. Такива са например развитието на шизофренията или биполярното разстройство. Децата, заченати когато бащата е вече по-възрастен, по-често страдат от психични проблеми и аутизъм.

Когато той е на повече от 45 г. при раждането, рискът от развитие на аутизъм при детето е 3,5 пъти по-висок, отколкото при 20-годишните родители от мъжки пол. Едно от въпросните наследствени заболявания е автоимунното състояние антифосфолипиден синдром (АФЛС). То може да се манифестира като белодробна емболия, артрит или дори нарушения на паметта и епилепсия. Става въпрос за много сериозно заболяване. Освен това резултатите от проучвания гласят, че при децата с по-възрастни бащи честотата на разстройството, свързано с дефицита на вниманието (ADHD), е около 13 пъти по-висока. При биполярното разстройство цифрата вече нараства до 25 пъти. Разбира се "възможно" не означава непременно "задължително".

Вдъхновяващите думи на баща към дъщеря му, които разтърсиха интернет (ВИДЕО)

Знаем, че думите, които изричаме към децата си, имат мощен ефект върху тяхното съзнание и влияят на възпитанието им. Начинът, по който ...

Предимствата на по-възрастните бащи

В обществен аспект по-възрастните мъже обикновено имат някои предимства. Кариерата им е по-стабилна, често те са икономически по-осигурени и разполагат с добра социална мрежа. Ако вече са в напреднала възраст, те биха могли да отделят и повече време на своите деца, отколкото по-младите мъже, които тепърва започват да градят живот и кариера. И даже спермата на 40-, 50- или 60-годишния мъж вече да не е толкова пъргава, колкото на по-младия, бащите над 35 години биха могли да са малко по-спокойни и щедри в отношенията си със своите наследници.

Андрологът Лейбър-Кастърс коментира, че 60-годишният човек може да е на биологична възраст от само 50 или 55 години. Но според него все пак е спорно дали някой на 70 г. все още може да изпълнява бащинската си роля и да се грижи за децата си така, както се справя един 25- или 30-годишен татко.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com