Дъвченето на копър всеки ден носи ползи за здравето, ето някои от тях

48300
Дъвченето на копър всеки ден носи ползи за здравето, ето някои от тях
Снимка: iStock/Guliver

Копърът е билка, която се среща в европейската и азиатската кухня. Растението има тънки стъбла с редуващи се меки листа и кафяви, плоски, овални семена. Докато листата имат сладък, тревист вкус, семената на копъра са по-ароматни, с лек цитрусов вкус, подобен на семената на ким.

Освен за кулинарни цели, копърът е богат на няколко хранителни вещества и традиционно се използва за лечение на различни заболявания, включително храносмилателни проблеми, колики при кърмачетата и лош дъх.

Хранителен профил

Една чаша (9 г) пресен копър осигуряват:
* 4 калории
* 8% от вревната доза витамин С
* 5% от дневната доза манган
* 4% от дневната доза витамин А
* 3% от дневната доза фолиева киселина
* 3% от дневната доза желязо

Пресният копър е с много ниско съдържание на калории, но в същото време изключително богат на няколко важни витамини и минерали, сред които витамин С, манган, витамин А.
Витамин А е важен хранителен елемент за поддържане на добро здраве и укрепване на здрава имунна система. Играе съществена роля при мъжката и женската репродуктивност.

Подобно, витамин С е жизненоважен за имунната система, подобряване на костната система, лечение на рани и регулиране на метаболизма.
Доказано е, че копърът е мощен антиоксидант, който помага за защитата на вашите клетки от увреждане, причинено от нестабилни молекули, известни като свободни радикали.

Копърът е и добър източник на манган. Макар е необходим в много малки количества, той е основен минерал, който поддържа нормалното функциониране на човешкия мозък, нервната система и метаболизма на захарта и мазнините.

Освен това пресният копър осигурява 1-2% от дневната доза калций мед, магнезий, калий и цинк.

Ползи от копъра

Името копър произхожда от старонорвежката дума „dilla“,което означава “успокоявам”. Растението се използва още от древни времена за лечение на колики при бебетата и храносмилателни заболявания, както и за ускоряване на кърменето.

Ето някои от най-важните за здравето ползи от дъвченето на копър всеки ден

Богат на антиоксиданти

Проучвания разкриват, че консумацията на храни, богати на антиоксиданти, помага за намаляване на хроничните възпаление, предотвратяване и дори лечение на определени състояния, сред които болестта на Алцхаймер, ревматоиден артрит и някои форми на рак.
Установено е, че както семената, така и листата на растението копър са богати на няколко растителни съединения, сред които:

* флавоноиди - тези растителни съединения са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, инсулт и някои форми на рак.
* терпеноиди - срещат се в етеричните масла и могат да предпазват от заболявания на черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъка.
* танини - те са причината за горчивината в много растителни храни, но притежават мощни антиоксидантни свойства, както и антимикробни действия.

Всичко, което трябва да знаете за семената от копър за ОТСЛАБВАНЕ

За сърдечно здраве

Доказано е, че флавоноидите, като тези в копъра, предпазват здравето на сърцето поради мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Проучване при 91 души с високи нива на общ холестерол и триглицериди разкрива, че приемането на 6 таблетки екстракт от копър дневно в продължение на 2 месеца значително подобрява нивата на общия холестерол и триглицеридите, но не променя нивата на HDL (добрия) холестерол

Намалява нивата на кръвната захар

Хронично високите нива на кръвната захар са притеснителни, тъй като могат да увеличат риска от състояния като инсулинова резистентност, метаболитен синдром и диабет тип 2. Смята се, че копърът понижава нивата на кръвната захар.

Всъщност няколко изследвания при животни с диабет показват голямо подобрение в нивата на кръвната захар на гладно с дневни дози екстракт от копър. Изследванията при хора все още са ограничени.

Облекчава стомашните болки

Чаят от копър е много популярно средство за лечение на колики при бебета. Освен това, подобрява храносмилането в стомаха и дейността на червата.

Лекар разкри защо възрастните хора трябва да ядат копър всеки ден

Регулира менструацията и облекчава симптомите на менопаузата.

Етерично масло от копър облекчава болките по време на месечния цикъл.

Успокояващ ефект

Копърът облекчава главоболието, действа върху нервните центрове, като води до физическо и психическо отпускане.

Облекчава кашлицата

Копърът е добро отхрачващо средство, затова е препоръчително да се приема при лечение на сезонни настинки и вируси. Съдейства за отстраняване на бронхиалния секрет и подобряване на белодробната функция, освен това укрепва имунната система след възстановяване.

Против лош дъх

Дъвченето на копър помага за отстраняване на неприятните миризми в устната кухина. Копърът има антисептичен и антибактериален ефект и поради това се използва като основна съставка за пасти за зъби и дъвчащи капсули, които лекуват заболявания на гърлото и устната кухина.

Странични ефекти

Като цяла копърът е безвреден за консумация. В редки случаи може да предизвика алергични реакции, диария, повръщане, подуване на езика и възпаление на гърлото.
Препоръчва се също да избягвате екстракт от копър по време на бременност и кърмене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com