Експерт разкри дали наистина спиронолактонът намалява теглото

8595
Експерт разкри дали наистина спиронолактонът намалява теглото
Снимка: iStock

Спиронолактонът е лекарство, което се използва предимно за лечение на състояния като високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и някои хормонални дисбаланси. Въпреки това, има някои спекулации относно потенциала му за отслабване. Въпреки че спиронолактон може да има определени ефекти, които косвено да допринесат за намаляване на теглото, той не е специално разработен или одобрен за тази цел.

Спиронолактон е класифициран като калий-съхраняващ диуретик, което означава, че той помага на организма да елиминира излишната течност, като същевременно задържа калия. Това може да доведе до временно намаляване на теглото поради загубата на течности, но не е устойчива или ефективна дългосрочна стратегия за намаляване на теглото. Всяко тегло, загубено чрез намаляване на течностите, обикновено се възстановява, след като балансът на течностите се възстанови.

Бързо отслабване със сода - лекар разкри как се прави

Освен това спиронолактон има антиандрогенни свойства, което означава, че може да блокира действието на андрогените (мъжките хормони) в организма. Това му свойство го прави полезен при лечение на състояния като синдром на поликистозните яйчници (PCOS), при които излишъкът на андрогени може да допринесе за увеличаване на теглото. Като намалява нивата на андрогените, спиронолактон може да помогне за справяне със симптомите, свързани с PCOS, включително с наддаването на тегло. Важно е обаче да се отбележи, че загубата на тегло, постигната чрез потискане на андрогените, вероятно ще бъде скромна и варира при различните хора.

Важно е да се знае, че спиронолактон е лекарство, отпускано по лекарско предписание, което трябва да се приема само под наблюдението на медицински специалист. Не е препоръчително да се използва Спиронолактон единствено с цел отслабване без легитимни медицински показания.

Учени разкриха кой е най-добрият месец за отслабване

В идеалния случай към загубата на тегло трябва да се подходи чрез комбинация от здравословен начин на живот, включително балансирана диета и редовна физическа активност. Ако загубата на тегло е основна грижа, се препоръчва консултация с медицинско лице или регистриран диетолог. Те могат да предоставят индивидуални насоки и подкрепа за разработване на подходящ и устойчив план за отслабване.

Въпреки че спиронолактон може да има някои ефекти, които косвено да допринесат за намаляване на теглото, той не е лекарство, специално предназначено за тази цел. Основните му показания са при състояния като високо кръвно налягане и хормонален дисбаланс. Всяка загуба на тегло, свързана със спиронолактон, вероятно ще бъде временна и ще се дължи предимно на намаляване на течностите. Винаги е най-добре да се консултирате с медицински специалист за правилни насоки относно стратегии за отслабване, които са безопасни и ефективни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com