Ето защо в чужбина домакините никога не убиват паяците вкъщи?

7047
Ето защо в чужбина домакините никога не убиват паяците вкъщи?
Снимка: iStock/ Guliver

Според проучване, в което са изследвани движенията на очите и телата им по време на сън, е възможно тези малки паяци не просто да си почиват, а да сънуват - да навлизат в състояние на сън, удивително подобно на съня с бързи движения на очите (REM), наблюдаван при хората и други гръбначни животни.

Това би могло да разшири разбирането ни за съня и състоянията на сън, както и за ролята, която REM сънят играе за познанието на животните, при които се среща.

Досега повечето изследвания на съня са били насочени към гръбначни животни. Едва наскоро бяха наблюдавани доказателства за REM съня при безгръбначните животни - а именно главоногите, като сепия и октопод.

Мухите у дома – естествени средства за тяхното премахване

Това повдигна някои наистина интересни въпроси: сънуват ли тези същества? При кои други животни се наблюдава REM сън?

Може би отговорите на тези въпроси ще ни доведат до отговорите на още по-загадъчни главоблъсканици, като например: защо е еволюирал REM сънят? Каква е неговата цел, ако изобщо има такава?

Неотдавна екип от изследователи, ръководен от поведенческия и еволюционен еколог Даниела Рьослер от Харвардския университет, установи, че един вид скачащ паяк, наречен Evarcha arcuata, изглежда спи.

При залез слънце малките паяци се окачват на една единствена нишка и остават в това положение неподвижни през цялата нощ.

Или по-скоро не съвсем неподвижни. Възрастните паяци, наблюдавани от Рьослер и нейните колеги, проявяват периоди на повишена активност: малките им крачета, гръбчетата и коремчетата им потрепват или краката им се свиват в нещо, което изглежда като защитна поза.

Ако сте разсипали сол, обърнете внимание: това е висша сила

Екипът отбелязва, че движенията приличат на потрепванията по време на REM сън при котките и кучетата. Но поне при възрастните паяци било трудно да се определи какво точно правят.

Младите екземпляри от вида обаче не са подложени на същите ограничения. Телата им, които все още растат и съзряват, не са пигментирани и следователно са прозрачни. Това означава, че е възможно да се наблюдава и записва какво се случва в телата им през този период на нощно бездействие. 

По-специално, ретината на паяците. Големите, черни и прозрачни очи на скачащите паяци са фиксирани в малките им глави и не се движат, но ретините им могат да се изместват, за да регулират зрението на паяците, докато те се занимават с важните си паяшки дела.

Диагностичен показател за REM съня е именно бързото движение на очите. Следователно прякото наблюдение на ретината на малките паяци E. arcuata може да покаже дали това, което се случва с тези паяци, всъщност е подобно на REM съня.

Изследователите заснемат 34 паячета E. arcuata в четиричасови интервали, докато те се занимават с нощните си дела. Освен това те обучават невронна мрежа, която им позволява да идентифицират движението на ретината на паяците. След това внимателно проучили получените видеоклипове.

Видеоклиповете им не само улавят движението на ретината на спящите паяци, но и това движение на ретината точно съвпада с трептенията и извивките на гръбнака и краката.

Всъщност всеки наблюдаван случай на свиване на краката е свързан с движение на ретината (въпреки че свиването на краката не се наблюдава при всеки случай на движение на ретината).

Понякога паяците се протягаха или се почистваха. Изследователите отбелязват, че тези случаи се появяват скоро след REM-подобни състояния, но не са свързани със самото движение на ретината. Това, според изследователите, показва кратки периоди на събуждане.

Както и при други животни, движенията на ретината се наблюдават през интервали, през които паяците са неподвижни, и са с продължителност, сравнима с REM съня при други организми. Според изследователите това отговаря на всички изисквания.

"Този доклад предоставя директни доказателства за REM-сън при сухоземно безгръбначно - членестоного - с ясни паралели с REM-съня при сухоземните гръбначни животни", пишат те в статията си.

"Комбинацията от периодични потрепвания на крайниците и движения на очите по време на това съноподобно състояние, както и увеличаването на продължителността на REM съноподобните пристъпи, отговаря на основните поведенчески критерии за REM сън, наблюдавани при гръбначните животни, включително хората."

Интересното в това изследване е, че скачащите паяци са изключително визуални малки членестоноги, с впечатляващо добро зрение.

В предната част на лицето им са разположени две огромни за размера им очи, а около главата им са разположени шест по-малки очи, които осигуряват голямо зрително поле. Изследванията дори показват, че зрението им може да е тетрахроматично.

Пазете черния дроб от това вещество, защото иначе го съсипвате

Повишената концентрация на перфлуорирани органични съединения в човешкия организъм увеличава няколко пъти риска от болести на черния др...

Предполага се, че при хората моделите на движение на очите по време на REM съня са пряко свързани с визуалното "филмово" преживяване на съня. 

Така че сънят на паяците може да включва и визуални сънища или да има функция, която е свързана със зрението. Други паяци, които не разчитат толкова на зрението, а повече на вибрациите, за да усетят света, могат да изживеят REM-съня по различен начин.

По-нататъшните изследвания на други спящи същества биха могли да разкрият много повече - и да дадат някои нови идеи за предназначението на съня и на сънищата.

"Макар че сънят е повсеместен в животинското царство, все още предстои да се докаже дали REM-подобният сън е също толкова универсален и как тези фази на съня могат да се проявят при по-малко визуални видове", пишат изследователите.

"Обратно, движението на очите по време на REM съня може да е уникална характеристика на зрителните умове, като тази конвергентна еволюция предполага някои критични функционалности, специфични за зрението."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com