Физиотерапевт: Честото придърпване на корема навътре е опасно за здравето

3626
Физиотерапевт: Честото придърпване на корема навътре е опасно за здравето

Много хора смятат, че коремното придърпване е отличен метод за постигане на по-слаба фигура. Отлично, защото дава резултати за нула време. За известно време, разбира се, защото след това всичко се връща към нормалното. Някои хора дори са развили навика да придърпват корема си, когато позират за снимка. Експертите категорично не препоръчват това и предупреждават за сериозни последици за здравето. 
Какви са рисковете от придърпването на корема и какво представлява "синдромът на пясъчния часовник"?

Най-просто казано, привличането на корема е придърпване на пъпа към гръбначния стълб. Придърпването не трябва да се бърка със стягането на корема, което се извършва при издишване.

Защо дърпаме корема навътре? 

Предимно по естетически причини. В края на краищата коремът е частта от тялото, която е източник на много комплекси. Ние го правим, за да излезем добре на снимка, когато се разминаваме с някой познат или след като сме прекалили с храната. Всичко това е с цел за да изглеждаме по-слаби. Искаме да ни видят здрави и в добра форма, без да осъзнаваме последствията от това.

Еднократното или двукратно вдигане на корема за няколко секунди не е опасно. Различното е, когато това се случва почти непрекъснато. А това не е необичайно за хората, които не са доволни от начина, по който изглеждат. 

Постоянното прибиране на корема може да доведе до болки във врата, раменете и гърба или до отслабване на мускулите на тазовото дъно, наред с други неща. Но това не е единственото.

С тези напитки мазнините около корема се топят за нула време

Ефектите от прибирането на корема. Какво представлява "синдромът на пясъчния часовник"?

Синдромът на пясъчния часовник" е резултат от често или продължително прибиране на корема. Мускулите на горната част на корема стават хипертонични или стегнати, а мускулите на долната част на корема стават слаби и се използват недостатъчно. Колкото по-стегнато и по-често човек стяга коремните мускули, толкова повече се затвърждава дефектният механизъм. 

"Синдромът на пясъчния часовник" се среща най-често при млади жени.
Последиците от непрекъснатото прибиране на корема включват: нарушена дълбока стабилизация, болки във врата, раменете и гърба, проблеми с дишането, отслабени мускули на тазовото дъно, инконтиненция и отслабена функция на червата.

Повишеното коремно напрежение е и сигнал от организма, че нещо се случва в коремната кухина - може би има възпаление на някой от органите. Ако обикновено все още имате твърд като дъска корем, може би пропускате важни алармени сигнали, казва физиотерапевт. 

Лекар: С тези 2 напитки ще забравите за подутия корем

Как да спрете придърпването на корема?

Как да върнете тялото си в правия път, ако то е свикнало да придърпва корема си? Първата стъпка е да признаем пред себе си, че го правим. Само когато сме наясно с поведението си, можем да положим усилия да го променим.

"Пренастройването" на тялото и мозъка може да бъде подпомогнато чрез научаване на диафрагмено дишане. Диафрагменото дишане има много предимства - то по-добре насища с кислород и подхранва клетките на тялото и осигурява своеобразен масаж на вътрешните органи, което се отразява на храносмилането. За да се преборите с последиците от обичайното прибиране на корема, може да ви е необходима помощта на физиотерапевт. 

Упражненията под ръководството на специалист могат да помогнат за отпускане на меките тъкани на горната част на коремната мускулатура и да се съсредоточат върху укрепването и активирането на засегнатите мускули.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com