Форзицията е не само красива, но има и лечебни свойства

5975
Форзицията е не само красива, но има и лечебни свойства
Снимка: Pexels

Мъничките наситено жълти цветчета на форзицията създават вълшебен жълт купол, по който е трудно да подминете безразлично, особено ако блести в лъчите на пролетното слънце. Цветчетата от форзиция могат да бъдат полезни за здравето. Билката форзиция може да помогне за преодоляване на алергиите и за повишаване на имунитета.

Форзиция: Отличителен пролетен акцент

Храстите от форзиция са сред първите, които украсяват пролетни паркове, градини и домашни градини. Радват окото след монотонните зимни месеци. Първите храсти на форзицията цъфтят през март - април. Интензивно жълтите цветя силно подчертават присъствието им. Струва си да се интересувате от тях не само заради естетическата им стойност. Те имат редица лечебни свойства.

Цветята на форзиция са ценен билков материал

Поради богатството от съединения със силен биологичен потенциал, цветовете на форзиция се използват в билколечението. Те са с високо съдържание на сапонини, лигнани и флавоноиди – съединения с антиоксидантни свойства.

Тези билки са най-добрият лек при 100 болести

Форзиция: За укрепване на имунитета и кръвоносните съдове

Особено забележителен е рутинът – флавоноид със силен антиоксидантен потенциал, който защитава и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Чрез инхибиране на разрушителния ефект на свободните радикали върху клетките, рутината забавя процеса на стареене и предпазва от развитието на множество цивилизационни болести. Също така е важна подкрепа за витамин С – пазител на имунитета. Този дует е добър в предотвратяването и лечението на настинки и други инфекции на горните дихателни пътища.

Форзиция: Противовъзпалително и антиалергично действие

Докато едни с нетърпение очакват първите лъчи на пролетното слънце, други подготвят солидна доставка от носни кърпички и антихистамини за този повод. Струва си да се знае, че цветята на форзиция съдържат кверцетин – биоактивно съединение (от групата на флавоноидите) с антиоксидантно действие. Благодарение на кверцетина, билката форзиция има противовъзпалителни и антиалергични свойства. Забавя освобождаването на хистамин и спомага за намаляване на неприятните неразположения в резултат на пролетни алергии.

Цветя на форзиция: годни за консумация или отровни

Цветята на форзиция са годни за консумация, така че ако можем да ги получим от чист източник (например градина в задния двор), си струва да ги включим в пролетното меню. Жълтите цветове на форзиция могат да се добавят към салати, сандвичи и основни ястия.

Въпреки че учените нямат съмнения относно хранителната стойност на цветовете на форзиция, често се повдига въпросът дали форзицията е отровна. И се оказва, че не е неоснователно.

Научният отговор е: "Не. Форзицията не представлява заплаха за човешкото здраве и живот, включително и при децата."

Растението е слабо токсично, което засяга не само цветята, но и листата и издънките. Въпреки това, за да възникнат рискове за здравето, би било необходимо да се консумират значителни количества от билката. Умереността и здравият разум, както винаги, са най-добрите мерки. Не веществото може да се окаже токсично, а дозата.

5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

Форзиция: Кога да берем билката?

Оптималното време за прибиране на реколтата е, когато цветята са едва напълно развити или са наполовина отворени. Най-доброто място за сушене на набраната билка ще бъде в сухо, проветриво и затъмнено помещение. В никакъв случай цветята не трябва да се сушат на пряка слънчева светлина. Те ще загубят голяма част от лечебните си свойства.

Как да приготвим лечебна настойка от форзиция?

Ще ви трябват три съставки:

- шепа сушена или прясна билка форзиция,

- няколко капки дух,

- половин литър гореща вода.

Метод за приготвяне:

Поръсете билката със спирт и залейте с гореща вода. Покрийте и оставете настрана за около 40 минути. Прецедете и пийте на малки порции през целия ден. Действа добре не само в орална форма, но и за измиване на очите, например при конюнктивит.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com