5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

7415
5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях
Снимка: gate74 / Pixabay

Част от билките, които използвате за приготвяне на чай или лечебна запарка в народната медицина, чудесно се съвместяват с ястията в кухнята, подправяйки ги деликатно или напротив – придавайки им неочакван вкус и аромат. Употребата на билки в кухнята е с двойна полза – подправя ястията, подобрява вкуса им и допринася за поддържане на общото здравословно състояние. Ето кои са най-употребяваните билки в кухнята.

1.       Босилек

Кои 10 билки ще ви помогнат да укрепите организма си през зимата

Трябва да се грижим за укрепването на имунитета целогодишно, но зимният период е най-предразполагащ към настинки и вируси. Открай време...

Босилекът е познат като „царска билка“. Известен е с ползите си за здравето – подобрява функционирането на храносмилателната система, облекчава метеоризма, понижава кръвното налягане и извежда от организма излишните течности. Босилекът не позволява на кръвта да се съсирва нежелателно, с което е отлично средство за превенция на тромбози. Използва се също при главоболие, вирусни инфекции, диабет.

Като подправка билката се прилага охотно в италианските ястия. Идеална е за овкусяване на супи и сосове. Добавя се в края на приготвянето на ястието, малко преди да бъде свалено от огъня, за да съхрани аромата и вкуса си.

2.       Копър

Изключително познат като вкус в родната кухня, но все така непознат като средство за подобряване на здравето, копърът е незаменимата съставка за таратора. Ползите за здравето се изразяват в антитуморно действие, дължащо се на високо съдържание на монотерпени и флавоноиди, които защитават организма от свободните радикали и канцерогените, използва се при колики и стомашни неразположения, незаменим е при анемия, тъй като съдържа много железни соли, приема се при безсъние, камъни в бъбреците, костни проблеми, мигрена. Като подправка копърът е чудесен за супи, салати, рибни ястия и разбира се за таратора и някои туршии.

3.       Мента

Цели 13 билки и подправки, които са най-ефикасни срещу грип и настинка

През зимните месеци, които са и най-предразполагащи към грип и настинки, обръщаме поглед към полезните билки и подправки, които имат си...

Ментата е изключителна билка, която е полезна за храносмилателната система, съдържа специални фитохимикали, които стопират гаденето, използва се за успокоение на нервната система, при главоболие и мигрена, при вирусни инфекции. Като подправка се прилага не само в ястия като десерти и желета, но и в напитки. Чаят с мента е вкусен, ароматен и полезен.

4.       Риган

Риганът е ценна билка, съдържаща големи количества витамини, минерали, етерични масла, антиоксиданти. Полезна е при бактериални и гъбични инфекции, сърдечно-съдови заболявания, преждевременно стареене, вирусни инфекции, диабет, автоимунни заболявания. Понижава нивата на лошия холестерол в организма и е естествен антибиотик. Като подправка е ароматна и придава на ястията характерен вкус. Използва се в гръцки и италиански ястия, супи, яхнии, сосове.

5.       Розмарин

Древните гърци и римляни са свързвали розмарина с боговете. И това съвсем не е случайно. Той е божествена и царствена билка, която е използвана за съхраняване на младостта и красотата, за грижа за здравето. Розмаринът е полезен за уморени крака, обезболяване при мускулни болки, наранявания, възпаления, стимулира имунната система, тъй като съдържа флавоноиди и карнозна киселина. Богат е на антиоксиданти и е средство за поддържане на младостта и еластичността на кожата. Най-впечатляващото му позитивно въздействие е върху паметта – осезаемо е подобрява.

Това са билките, от които нервната система най-бързо се УСПОКОЯВА

Напоследък все повече хора се оплакват от проблеми, свързани с нервната система. Стресът и напрежението, които обикновено трупаме на ра...

Като подправка е подходящ за средиземноморската кухня, за местни, рибни ястия, птиче месо, агнешко месо и супи. Вкусът му е несравним с друг – сладък и смолист и придава неповторим аромат на ястията.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно