Храни, които понижават кръвното налягане

5307
Храни, които понижават кръвното налягане
Снимка: iStock

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е често срещан здравословен проблем, който засяга милиони хора по света. Наред с медикаментите и промените в начина на живот, приемането на здравословна диета може значително да помогне за управлението и понижаването на нивата на кръвното налягане. Включването на определени храни в храненето ви може да окаже положително въздействие върху хипертонията. Ето някои примери за храни, за които е известно, че понижават кръвното налягане:

Зеленолистни зеленчуци

Тъмните зеленолистни зеленчуци, като спанак, кейл и швейцарски манголд, са отлични източници на калий - минерал, който помага за регулиране на нивата на кръвното налягане. Тези зеленчуци са богати и на магнезий и нитрати, които допринасят за здрави кръвоносни съдове.

Плодове

Ягодите като ягоди, боровинки и малини са пълни с антиоксиданти, включително антоцианини, които могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. Освен това те са нискокалорични и богати на фибри, което ги прави чудесно допълнение към здравословната за сърцето диета.

Какво показва долната граница на кръвното налягане?

Кисело мляко

Нискомаслено или гръцко кисело мляко е добър източник на калций, който играе важна роля за регулирането на кръвното налягане. Търсете обикновено кисело мляко без добавени захари и го комбинирайте с пресни плодове или ядки за питателна закуска.

Риба

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, които доказано понижават кръвното налягане. Стремете се да приемате поне две порции риба седмично като част от балансирана диета.

Пълнозърнести храни

Изберете пълнозърнести храни, като киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб, вместо рафинирани зърнени храни. Тези храни съдържат фибри, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и поддържане на здрава сърдечносъдова система.

Чесън

Чесънът отдавна се свързва с многобройни ползи за здравето, включително с потенциала му да понижава кръвното налягане. Той може да помогне за отпускане на кръвоносните съдове и да засили производството на азотен оксид, което може да има положителен ефект върху хипертонията.

Неочаквани симптоми на високо кръвно налягане

Нар

Наровете са богати на антиоксиданти и полифеноли, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане. Пиенето на сок от нар или добавянето на плодовете към салати или смутита може да бъде вкусен начин да ги включите в диетата си.

Ядки и семена

Бадемите, орехите, лененото семе и семената от чиа са отлични източници на минерали, здравословни мазнини и фибри. Включването им в диетата ви може да подпомогне здравето на сърцето и да допринесе за по-ниски нива на кръвното налягане.

Зехтин

Зехтинът е ключов компонент на средиземноморската диета, която се свързва с множество ползи за здравето. Неговите мононенаситени мазнини и антиоксиданти могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Черен шоколад

Черният шоколад с високо съдържание на какао (70% или повече) е богат на флавоноиди, които са свързани с намаляване на кръвното налягане. Наслаждавайте се на малко парче черен шоколад като периодично лакомство.

Не забравяйте, че въпреки че тези храни могат да подкрепят здравословния начин на живот и да помогнат за понижаване на кръвното налягане, е важно да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет и да се уверите, че те са съобразени с вашите специфични хранителни нужди и съществуващи заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Всичко, което трябва да знаете за хипогликемията

Ето кои са най-харесваните зодии - любимците на всички

Кои фактори намаляват ефективността на лекарствата за високо кръвно налягане?

Тези ядки подобряват сърдечното здраве и контролират кръвната захар

Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

Гладен си? Ето каква може да е причината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com