Храни, които ще намалят значително нивата на лошия холестерол

5156
Храни, които ще намалят значително нивата на лошия холестерол
Снимка: iStock

Диетата играе много важна роля за понижаване нивата на холестерола. Ето някои храни за подобряване на резултатите от изследванията на холестерола и защита на сърцето.

Овесени ядки, овесени трици и храни с високо съдържание на фибри

Овесените ядки съдържат разтворими фибри, които намаляват лошия холестерол. Разтворимите фибри се намират и в храни като боб, брюкселско зеле, ябълки и круши.

Разтворимите фибри могат да намалят усвояването на холестерола в кръвния поток. Пет до десет грама разтворими фибри на ден намаляват вашия LDL холестерол. Една порция закуска с овесени ядки или овесени трици осигурява 3 до 4 грама фибри. Ако добавите и плодове, като банан или горски плодове, ще получите още повече фибри.

Яжте по 1 лъжица от това преди хранене и ще свалите бързо холестерола

Риба и омега-3 мастни киселини

Мазната риба има високи нива на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят вашите триглицериди, както и да намалят кръвното налягане и риска от развитие на кръвни съсиреци.

Омега-3 мастните киселини не влияят на нивата на LDL холестерола. Но поради другите ползи за сърцето се препоръчва да се консумират поне две порции риба седмично.

Най-високите нива на омега-3 мастни киселини има в: скумрия, херинга, риба тон, сьомга и пъстърва. Храни като орехи и ленено семе също съдържат малки количества омега-3 мастни киселини.

Бадеми и други ядки

Бадемите и другите ядки могат да подобрят холестерола в кръвта. Скорошно проучване заключава, че диета, допълнена с орехи, може да намали риска от сърдечни усложнения при хора с анамнеза за инфаркт. Всички ядки са с високо съдържание на калории, така че шепа ядки към салата иликато лека закуска ще свършат отлична работа.

Домашни средства за понижаване нивата на холестерола

Авокадо

Авокадото е мощен източник на хранителни вещества, както и на мононенаситени мастни киселини. Изследванията показват, че добавянето на едно авокадо на ден към здравословна за сърцето диета може да помогне за подобряване на нивата на LDL холестерол при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Опитайте да добавите резени авокадо към салати и сандвичи или да го ядете като гарнитура. Опитайте също гуакамоле със сурово нарязани зеленчуци, като резенчета краставица, пипер и лук.

Зехтин

Опитайте да използвате зехтин вместо други мазнини. Можете да задушите зеленчуците в зехтин, да го добавите към марината или да го смесите с оцет като дресинг за салата. Можете също така да използвате зехтин като заместител на маслото, когато намазвате месо или за потапяне на хляб.

Други промени във вашата диета

За да извлечете реална полза от тези храни се изисква да направите и други промени в диетата и начина ви на живот. Една от най-полезните и важни е ограничаването на наситените мазнини и трансмазнините.

Наситените мазнини като тези в месото, маслото, сиренето и други пълномаслени млечни продукти, повишават общия холестерол. Намаляването на консумацията на наситени мазнини до по-малко от 7% от общия дневен прием на калории може да намали LDL холестерола с 8 до 10%.

Трансмазнините, понякога описани на етикетите на храните като „частично хидрогенирано растително масло“, често се използват в маргарини и купени от магазина бисквити, крекери и сладкиши. Трансмазнините повишават общите нива на холестерола и както сами се досещате са изключитено вредни за здравето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Разкриха ефикасна ТАЙНА: Как се сваля кръвното за 5 минути без лекарства

Задушници 2024: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com