Как да гледаме на кожата като на прозорец към вътрешния ни свят

1283
Как да гледаме на кожата като на прозорец към вътрешния ни свят
Снимка: instagram

Какво виждате, когато се погледнете в огледалото

Виждате ли вашето лъчезарно, одухотворено аз да ви се усмихва в отговор? Или виждате вашите недостатъци и несъвършенства да ви гледат в очите?

Какъвто и да е отговорът ви на този въпрос, реалността е, че никакъв овлажнител, тоник или серум няма да го промени.

Начинът, по който виждате себе си, може да бъде повлиян от лош пробив или ново тъмно петно, но истината е, че вашето основно възприятие за себе си идва от някъде по-дълбоко.

Въпреки това кожата ви често може да отразява това, което се случва под повърхността.

С малко внимание, заедно със състрадателна грижа, можете да се докоснете до връзката ум-тяло, която улеснява връзката на вашата кожа с вашия вътрешен свят.

Науката зад връзката ум-кожа

Идеята, че умът и емоциите са свързани със състоянието на кожата ви, не е някаква теория. Има много научни доказателства в подкрепа на дълбоката връзка между психиката и кожата.

Например, проучване от 2016 г. установи, че по-високите нива на осъзнатоСТ са свързани с намален психосоциален дистрес и подобрено дерматологично качество на живот.

От 120 възрастни дерматологични амбулаторни пациенти в проучването, 33,4% съобщават за клинично значима социална тревожност.

Те няма да ви убият, но ще ви „съсипят“ кожата

Изследователите откриха, че по-ниските нива на осъзнаване на настоящия момент са свързани с по-високи нива на срам оТ кожата. Те също така отбелязаха, че интервенциите за внимателност могат да бъдат от полза за хора, изпитващи психосоциален стрес, докато живеят с видимо кожно заболяване.

Заздравяване на рани и внимание

В допълнение към въздействието върху видимите кожни заболявания и начина, по който може да се чувствате за кожата си, е доказано, че вниманието влияе положително върху заздравяването на рани.

Малко проучване от 2018 г. на 49 възрастни установи, че тези, които са преминали през 8-седмична програма за намаляване на стреса, базирана на вниманието, показват по-голямо намаляване на пропускливостта на кожата, както и по-ниски нива на интерлевкин и плацентарния растежен фактор в сравнение с контролна група.

Тези констатации предполагат, че повишаването на вниманието  може да е от полза за ранните етапи на зарастване на рани, въпреки че са необходими повече изследвания.

Псориазис и психично здраве

Според преглед от 2019 г. на 24 клинични проучвания и три доклада за случаи, включващи 1522 души с псориазис, изследователите отбелязват, че психологическите фактори се влошават и са резултат от псориазис, което показва сложна причинно-следствена връзка.

Изследователите отбелязват няколко обещаващи интервенции за управление на псориазис, включително:

  • Когнитивно-поведенческа терапия
  • Терапии, базирани на вниманието
  • Мотивационно интервюиране
  • Образователни и интердисциплинарни интервенции

Те също така призоваха за по-нататъшно проучване, за да се определи ефикасността, практичността и икономическата осъществимост на тези възможности за лечение.

Холистичен подход към грижата за кожата

Има достатъчно доказателства, сочещи връзката между кожата, стреса и дори психичното здраве. Но как можете да вземете това знание и да го приложите, за да поддържате здравето на кожата си?

Според специалист по аюрведа ние виждаме кожата като граница, а също и като екран, върху който могат да се представят нашите емоции. Здравето на кожата може драстично да се подобри, когато пренасочим начина си на мислене и поемем ангажимент за внимателност.

Кожата е основна грижа за много хора, тъй като е пряко отражение на външния свят. Телата ни винаги ни говорят и отбелязването на промените в здравето на кожата ни помага да разкрием какво може да е дисбалансирано вътрешно.

Кожата е най-големият орган в тялото и първата линия на защита срещу токсини и замърсители от околната среда. Кожата също може да ни покаже дисбалансите, които съществуват в тялото.

Сухотата може да предполага дехидратация или недостиг на здравословна консумация на мазнини. Акнето може да означава чувствителност към храни или дисбаланс в бактериалните колонии по кожата. Лошото зарастване на рани може да означава липса на основни хранителни вещества.

Как да слушате кожата си

Искате ли да се научите да слушате кожата си, за да можете да й осигурите грижата, от която се нуждае? Съсредоточете се върху няколко ключови области, включително:

  • Практикувайте внимателна грижа за кожата
  • Елиминирайте токсините
  • Намалете стреса
  • Осигурете си висококачествен сън
  • Яжте храни за поддържане на кожата и червата
  • Балансирайте излагането на слънце и слънцезащитата
  • Пийте много вода
  • Елиминирайте токсините

Кожата е един от нашите основни органи за детоксикация. Чрез минимизиране на количеството токсини, влизащи в тялото, като същевременно се насърчава здравословно елиминиране чрез чернодробната функция, тежестта на токсичността на тялото ни може да бъде намалена и ще последва по-оптимално здраве на кожата.

Намаляване на стреса

Когато сме стресирани, можем да изразим чувства чрез кожата с горещи реакции като изпотяване, изчервяване или получаване на копривна треска и обриви. Може също така да почувстваме студеното свиване на страха и безпокойството върху кожата си, което може да доведе до сухота и повече бръчки.

Отделете време, за да спрете и да изживеете емоциите изживеете. Това може да ви помогне да ги обработите, вместо да ги потискате, което означава, че е по-малко вероятно да се появят на кожата по-късно.

Повишените емоционални състояния могат да нарушат функцията на нашите органи, което може да увеличи възпалението и да затрудни нормалните пътища за детоксикация.

Висококачествен сън

Уверете се, че получавате достатъчно висококачествен сън, който включва 7 или повече часа и пълни цикли на сън, може да намали стреса и да насърчи възстановяването на кожата.

Храни за поддържане на кожата и червата

Когато става въпрос за здравето на кожата, се фокусирайте върху приема на противовъзпалителни храни като:

  • Кориандър
  • Кимион
  • Копър
  • Боб мунг и ориз басмати
  • Боровинки
  • Краставица
  • Кокосово масло
  • Зелен чай
  • Мента
  • Алое вера

Излагане на слънце и защита от слънцето

Слънчевата светлина също е невероятно ценна и е добре да получаваме достатъчно ранно и късно излагане на слънчева светлина, както и умерено пиково излагане на слънце.

Те няма да ви убият, но ще ви „съсипят“ кожата

В същото време е важно да останете защитени със слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок и слънцезащитно облекло, независимо от времето.

Пийте много вода

Пиенето на достатъчно чиста вода също е изключително важно. Консумирането на пречистена вода, която е обогатена с микроелементи за насърчаване на клетъчната хидратация.

Дори и да нямате достъп до пречистена, обогатена вода, хидратирането с каквато вода имате на разположение е от съществено значение за здравата кожа.

Нямате нужда от най-новото и най-доброто устройство, добавка или процедура за оптимално здраве на кожата. Тялото ви винаги се опитва да намери баланс и да се самолекува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно