Хората с ниски нива на витамин D имат по-тежки симптоми на псориазис, твърдят учените

3251
Хората с ниски нива на витамин D имат по-тежки симптоми на псориазис, твърдят учените
Снимка: iStock/Guliver

Нови изследвания показват, че храни, богати на витамин D или добавки с витамин D, може да намалят симптомите при някои хора с псориазис.

За изследването, което все още не е публикувано, учените са изследвали данни от 491 души с псориазис, като са извършили кръвни тестове, за да проверят нивата на витамин D и са докладвали какъв процент от телата им е покрит със сърбящи петна, които са характерни за това кожно заболяване. Хората с най-ниски нива на витамин D имат най-много места по телата си, засегнати от псориазис, според предварителните резултати от изследването, представени на годишната среща на Американското общество по хранене.

Резултатите подсказват, че хранителен режим, богат на витамин D или приема на добавки, може да имат благоприятен ефект върху хора с псориазис. Витамин D дълго време е сред възможностите за лечение на псориазис, като обикновено се комбинира с кортикостероиди. Някои лечения на псориазис съдържат синтетични форми на витамин D, тези съединения се справят с регулирането на цикъла на растеж на кожата, като забавят прекомерното образуване на клетки и намаляват възпалението и лющенето, които са характерни за псориазиса.

Разберете кое е най-ефикасното домашно лекарство за псориазис?

Това се дължи на факта, че витамин D помага за регулиране на имунната система и когато стойностите му са ниски, може да се получи прекомерна реакция на имунната система, която води до бързо обновяване на клетките на кожата, характерно за болестта псориазис. Хората с това заболяване често се притесняват за външния си вид и се стараят да прекарват по-малко време навън. А по-малкото количество слънце също може да допринесе за ниски нива на витамин D.

По естествен начин човек може да си набави витамин D като събира слънчеви лъчи, напълно достатъчни са 20 минути дневно на слънце, като е препоръчително да се избягват часовете между 13 и 17 часа. Другият вариант е чрез приема на храни, които са богати на витамин D. Такива са млечните продукти и мазните риби. Може да се приемат и добавки, ако само храната и излагането на слънце не са достатъчни.

Какво е здравословно ниво на витамин D?

Според Националния институт на здравето (NIH) повечето възрастни трябва да имат кръвно ниво на витамин D от поне 50 наномола на литър (нмол/л). Нива под 30 нмол/л могат да имат негативни ефекти върху здравето, а нивата над 125 нмол/л също могат да причинят здравословни проблеми.

В изследването хората с най-малко признаци на псориазис на кожата са имали средни нива на витамин D от 67 нмол/л, в сравнение с 56 нмол/л за участниците с най-голямо количество признаци на псориазис на кожата. Освен това само 25% от хората с най-нисък брой кожни проблеми имаха недостиг на витамин D, в сравнение с 39% от хората с най-голям брой сърбящи петна.

Не е за вярване, но гулията помага при псориазис и подагра

Поддържането на нивата на витамин D на ниво малко по-високо от препоръчителното може да бъде полезно за хората с псориазис, смятат учените. Някои дерматолози препоръчват на своите пациенти с псориазис да приемат добавки с витамин D с доза от 600 мг дневно. Ако нивата на витамин D са ниски, приемането на добавки е особено важно за човешкото здраве. За хората с нормални нива на витамин D, обхвата на ползата от добавки с витамин D остава неясен.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com