Как да спим, за да не хъркаме?

9737
Как да спим, за да не хъркаме?
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност познавате поне един човек, който хърка, а може вие да имате този проблем. Хъркането засяга 57% от мъжете, 40% от жените и 10% от децата в света.
Ако спите до човек, който хърка, това най-вероятно нарушава и вашия сън.

Защо хората хъркат?

Хъркането се появява, когато дишането ни е възпрепятствано. Може да е причинено от настинка или анатомична особеност в гърлото и носа.
Най-често хъркането е причинено от прекомерна релаксация на мускулите в и около гърлото, докато спим. Пътят на въздуха се свива и ограничава преминаването му. Тъй като се нуждаем от еднакво количество кислород в дробовете, честотата на вдишванията трябва да се учести. Увеличава се налягането в гърлото и мъжеца (увулата) и мекото небце започват да вибрират. Шумът от тези вибрации се нарича хъркане.
Хъркането обикновено се описва като социално хъркане. По-сериозното състояние се нарича сънна апнея и засяга едва 2% от населението.

Простички, но ефективни съвети, с които да спрем хъркането

Ето няколко лесни метода, чрез които може да спрете или поне да намалите хъркането:

1. Спете настрани

Ако спите по гръб, езикът ви се движи назад към гърлото, което отчасти блокира дихателния път и причинява хъркане.
Когато спите настрани, позволявате на въздуха да навлиза лесно и спира хъркането.

2. Спете достатъчно

Опитайте се да спите 7-9 часа, поне такава е препоръката на Американската академия по медицина на съня. Ако не спите достатъчно, вероятността от хъркане се увеличава. Получава се така, защото може да накарате мускулите на гърлото ви да се отпуснат, което ви прави по-податливи към запушване на дихателните пътища. И обратно, хъркането води до недостатъчен и непълноценен сън.

3. Спете на висока възглавница

Опитайте се да повдигнете главата си нависоко, използвайки по-голяма възглавница. По този начин поддържате дихателните пътища отворени и няма да хъркате.

5 ефикасни начина да излекувате хъркането по естествен път

4. Сменете възглавницата

„Ако използвате възглавницата си от дълго време, дори и да я перете редовно, сигурно съдържа алергени, които усилват хъркането.
Праховите акари, които се натрупват в леглото, също водят до алергични реакции и засилват хъркането. Сменяйте възглавницата си на всеки 6 месеца, за да се предпазите от акари и да ограничите хъркането. Редовно почиствайте праха в спалнята.

5. Използвайте лепенки против хъркане или назален разширител

Лепенките подобряват вентилацията на ноздрите, отпушват носа, подпомагат спокойното дишане при спортуване, хрема или синузит.
В аптеките ще откриете назален дилатор /разширител/, който представлява твърда лепенка, която се поставя на върха на носа през ноздрите; Това може да намали съпротивлението на въздушния поток и да улесни дишането.

6. Избягвайте алкохола преди лягане

Опитайте се да не консумирате алкохол поне 3 часа преди лягане. Алкохолът отпуска мускулите на гърлото, което води до хъркане.

7. Избягвайте пушенето

Пушенето също е свързано с повишаване риска от хъркане. Деца, чиито родители пушат, са склонни да хъркат повече. Пушенето предизвиква хронично възпаление на гълтача и трахеята, стените им отичат и намалява тонуса на гълтачните мускули. Това, от своя страна, свива дихателните пътища и усилва хъркането.

Хъркането издава по-висок риск от тези опасни заболявания

8. Поддържайте здравословно тегло

Хора с наднормено тегло са много по-склонни към хъркане в сравнение с по-слабите. Излишните килограми, особено около шията, добавят натиск върху гърлото, което увеличава риска от хъркане.

9. Прочиствайте синусите

Прочиствайте синусите си редовно. Има няколко варианта - горещ душ, вдишване на изпаренията от солен разтвор, използване на различни спрейове за отпушване на нос. Ако проблемът не се крие в мекото небце, може причината да е в носа ви. Запушеният нос засилва хъркането, а може да бъде и основната причина за него. Важно е дихателните пътища да са проходими, за да се сведе хъркането до минимум.

Ако хъркате, не сте сами. Около половината възрастни в света имат този проблем.
Освен че е дразнещо, хъркането може да е индикатор за сериозни здравословни проблеми. Опитайте се да решите проблема с един от горепосочените начини. Ако хъркането е съпроводено с други неудобства и неразположени, консултирайте се с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com