Какво е влиянието на кафето върху кръвното налягане?

5922
Какво е влиянието на кафето върху кръвното налягане?
Снимка: iStock

Кафето е сред любимите напитки на много хора по света. Всяка година хората на земята консумират около 8,6 млрд. кг кафе.
Ако и вие сте сред любителите на кафето, познавате добре “енергизиращия” ефект от напитката, който възниква още след първите няколко глътки. Дори самият аромат вече ви действа тонизиращо. Какво е влиянието на кафето върху кръвното налягане? Вярно ли е, че го повишава?

Кофеинът временно повишава кръвното налягане

Специалисти разкриват, че кофеинът освен че има ефект на “събуждане”, също повишава кръвното налягане за кратко след консумацията.

Анализ на 34 изследвания показва, че 200-300 мг кофеин от кафето (около 1,5-2 чаши) увеличава кръвното налягане средно с 8 mm Hg (систолично) и 6 mm Hg (диастолично) кръвно налягане.

Ефектът от повишаване на налягането се наблюдава до 3 часа след консумацията и е подобен при хора с нормално кръвно налягане.

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

Редовната консумация на кафе не е свързана със същото въздействие върху кръвното налягане. Възможно е това да се дължи на толерантността на организма към кофеина, която се развива при редовно пиене на кафе.

Възможно е да настъпи леко до умерено повишаване на кръвното налягане след консумация на чаша кафе, особено ако не го пиете редовно.

Трябва ли да избягвате кафе при високо кръвно налягане?

При повечето хора, умерената консумация на кафе е малко вероятно да окаже влияние върху кръвното налягане или да повиши риска от сърдечни заболявания, дори и ако преди това сте били диагностицирани с високо кръвно. Всъщност може да е точно обратното.

Някои биоактивни съединения, присъстващи в кафето, дори водят до здравословни ползи, включително намаляване на оксидативния стрес и възпалението. Разбира се, прекомерно използване на кофеин не се препоръчва, особено ако вече имате високо кръвно.

Ако не пиете редовно кафе, може да изчакате, докато кръвното ви влезе в норми, преди да включите тази напитка в ежедневното си меню. Защото е възможно кофеинът да повиши кръвното ви налягане в краткосрочен план.
Имайте предвид, че яденето или пиенето на голямо количество от каквото и да е, може да доведе до негативен ефект върху здравето. Кафето не е изключение. Винаги е важно да поддържаме баланс в начина си на живот и диетичните навици. 

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Редовната физическа активност, в съчетание с диета богата на плодове, зеленчуци, диетични протеини и пълнозърнести храни, е сред най-добрите начини за поддържане на здравословно кръвно налягане и сърдечно здраве. Създаването и следването на здравословни навици е от по-голяма полза за здравето отколкото стриктното следене на приема на кафе.

Заключение

Кафето е сред най-популярните напитки в света, макар често е обвинявано, че повишава кръвното налягане.
Изследвания сочат, че кафето може да причини леко повишаване на кръвното. Но при продължителна и редовна консумация, няма опасност от трайно високо кръвно или риск от сърдечни заболявания.

Дори напротив, кафето помага на сърдечното здраве поради високото съдържание на антиоксиданти.
Макар да са нужни още изследвания, трябва да знаете, че умерената консумация на кафе не е сред вредните навици на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com