Какво ще се промени с тялото ви, ако всеки ден ядете диня?

13515
Какво ще се промени с тялото ви, ако всеки ден ядете диня?
Снимка: Pexels

Според ново изследване на Колежа по здравни и природни науки към Университета Астън в Бирмингам, хората, които често ядат плодове, отчитат по-голямо положително психическо благополучие и по-рядко съобщават за симптоми на депресия в сравнение с тези, които не ядат плодове.

Тези констатации показват, че това колко често ядем плодове е по-важно за психичното ни здраве, отколкото общото количество, което консумираме през седмицата, пише „Сай Тех Дйли“.

Освен това изследователите са установили, че хората, които ядат солени закуски като чипс, които са бедни на хранителни вещества, по-чести съобщават за по-големи нива на тревожност.

За целите на проучването са анкетирани 428 възрастни от Обединеното кралство. Изследователите са разгледали връзката между консумацията на плодове, зеленчуци, сладки и солени закуски и психологическото им здраве. Изследването е публикувано в British Journal of Nutrition.

След като взели предвид демографските фактори и факторите на начина на живот, включително възраст, общо здравословно състояние и физическа активност, учените установили, че както богатите на хранителни вещества плодове, така и бедните на хранителни вещества солени закуски се оказват свързани с психологическото здраве. Те също така откриват, че няма пряка връзка между консумацията на зеленчуци и психологическото здраве.

Въз основа на проучването, колкото по-често хората са яли плодове, толкова по-високи са били оценките им за психично благополучие и по-ниски за депресия. Това не зависело от общото количество на приеманите плодове.

Забравете за прахчетата от магазина! Ето как каналджиите отпушват мивката вкъщи

След продължително използване канализационната тръба на мивката рано или късно се запушва, поради насъбралите се в нея хранителни остат...

Хората, които често са закусвали бедни на хранителни вещества солени храни (като чипс), по-често съобщавали за симптоми на тревожност, стрес и депресия и са с по-ниски оценки на психичното благополучие.

Никола-Джейн Тък, водещ автор и докторант, коментира: "Много малко се знае за начина, по който храната може да повлияе на психичното здраве и благополучие, и макар че тук не изследвахме пряко причинно-следствената връзка, нашите открития биха могли да покажат, че честото похапване на бедни на хранителни вещества солени храни може да увеличи ежедневните умствени пропуски, което от своя страна уврежда психологическото здраве.

Както плодовете, така и зеленчуците са богати на антиоксиданти, фибри и основни микроелементи, които подпомагат оптималната мозъчна функция, но тези хранителни вещества могат да бъдат загубени по време на готвене. Тъй като сме по-склонни да консумираме плодове в сурово състояние, това потенциално може да обясни по-силното им влияние върху психологическото ни здраве.

"Възможно е промяната на това, което похапваме, да бъде наистина прост и лесен начин за подобряване на психичното ни благосъстояние. И обратното, възможно е предстоящото ограничаване на преработените закуски на пазара, което трябва да влезе в сила през октомври тази година, да подобри не само физическото, но и психическото здраве на хората“, каза Тък. "Като цяло определено си струва да се опитаме да си създадем навик да посягаме към купата с плодове."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно