Кои са безсмислените навици, които тайно ви изтощават без да предполагате

1743
Кои са безсмислените навици, които тайно ви изтощават без да предполагате
Снимка: Pixabay

Чувствате се уморени, независимо колко си почивате? Тези навици, които вероятно правите всеки ден, може да са виновни.

Не е тайна, че усещането за изтощение се е превърнало в статуквото, което ни кара да се напрягаме прекалено много, само за да се справим с нуждите на деня. Това ни кара да разчитаме на всеки енергиен бустер, за който се сетим, за да ни помогне да го преодолеем. Въпреки това, ние също трябва да разпознаем енергийните сапьори, спотайващи се в ежедневните ни навици.

Мислете за енергията си като вода в чаша, която има дупка на дъното. Има два начина да гарантирате, че чашата винаги съдържа достатъчно вода: налейте повече вода в нея или намалете дупката.

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Намирането на начини да увеличите енергията си е аналогично на напълването на чашата и фокусирането върху начини да направите задачите по-малко изтощителни, за да направите дупката по-малка. И двете са еднакво важни, но често подценяваме това, което може да изтощи издръжливостта ни.

Така че продължете да правите необходимото, за да увеличите енергията си (хранете се по-здравословно, спортувайте, спете достатъчно, поставяйте граници) — и се уверете, че този процес включва намирането и унищожаването на подлите енергийни саботьори в чинията ви. За да започнете, ето 12 лесно пренебрегвани неща, които могат да изтощят енергията ви (и как да обърнете нещата):

Гледане на емоционално заредени телевизионни предавания

Един от начините, по който прекомерното гледане на емоционално натоварени телевизионни предавания може да доведе до умствено изтощение, е чрез идентифициране на черти, което се отнася до процеса на временно представяне, че изпитвате същите чувства и събития от конкретен характер.

Опитът позволява на хората да възприемат света по различен начин и да придобият и получат достъп до различни емоционални способности, които преди не са били в състояние да изпитат.

В излишък обаче продължителните емоции с висок интензитет могат да доведат до състояние на повишена възбуда и свръхстимулация. След това са необходими допълнителни умствени усилия, за да се смекчат тези сигнали със стратегии за емоционално регулиране.

Това важи както за положителните, така и за отрицателните емоции, добави той, тъй като те активират подобни пътища в мозъка, което в крайна сметка води до умствена умора, затруднено фокусиране и ниски нива на енергия.

Решението: Внимавайте за забавленията, които консумирате. Обърнете внимание на това как ви кара да се чувствате и ви влияе през следващите часове и дни. Може да откриете, че някои теми са особено задействащи и е най-добре да ги избягвате.

Други стратегии могат да включват определяне на седмичен лимит от време за емоционално заредено гледане, гледане на предавания с неутрален тон за балансиране на везните или ограничаване на интензивните телевизионни предавания до почивни дни, за да се контролира кумулативното емоционално натоварване, поддържано през даден ден.

Прекалено дълго чакане между храненията

Тялото получава енергия от храните, които ядем, и разчита на стабилно снабдяване с нея. Всеки макроелемент – протеин, въглехидрати и мазнини – осигурява енергия, но въглехидратите са основният и предпочитан източник на гориво за тялото.

Някои части на тялото, като мозъка, могат да използват само въглехидрати (под формата на глюкоза) за енергия. Тялото може да съхранява някои въглехидрати в черния дроб за по-късна употреба, което действа като енергиен резерв, който тялото да използва, когато нивата на кръвната захар са ниски, например между храненията. Но има ограничение за количеството, което може да се съхранява, и в крайна сметка доставките се изчерпват.

Това резервно енергийно снабдяване трае само около три до шест часа, така че престоят твърде дълго време без храна задейства биологични и психологически механизми, които включват стремежа ни към хранене - обикновено това може да доведе до силен глад за преработени въглехидрати, които са храни с високо гликемичен товар.

Когато ядем повече въглехидрати, особено простите, нивата на инсулина ни се покачват“, каза Ума Найду, хранителен психолог и автор на Това е вашият мозък върху храната. След като нивата на инсулин достигнат връх след хранене, кръвната ни захар може впоследствие да се срине и да доведе до ясно усещане за физическо изтощение.

Поправката: Като цяло препоръката е да не се яде повече от пет часа будност, но това е силно индивидуализирано и зависи от различни фактори. Някои хора може да се наложи да ядат по-често и може да се възползват от това, че не ядат повече от три до четири часа.

Най-добрият начин да предотвратите нарушаването на графика ви за хранене е винаги да имате стабилна закуска под ръка (в чантата, куфарчето, чантата за фитнес, колата, бюрото или шкафчето), която не изисква охлаждане. Помислете: протеинови блокчета, торбички с размер на лека закуска с микс, смесени ядки или пакетчета с фъстъчено масло.

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Работа на разхвърляно бюро

Работата в разхвърляна среда може да увеличи разсейването и невниманието. Резултатът? Задачите отнемат повече време за изпълнение, което изисква от вас да изразходвате повече умствена концентрация и енергия с течение на времето.

Решението: Поддържането на структурирана и планирана среда, където всичко, от което се нуждаете, е на мястото си, може да помогне за намаляване на това конкретно изтичане на енергия.

Планиране твърде далече предварително

Планирането е полезно до известна степен. Като планирате предварително, вие гарантирате, че отделяте време за задача, без да забравяте или резервирате двойно. Но ако се прави в излишък, може да ви остави твърде малко гъвкавост и да ви принуди да живеете в бъдещето вместо в настоящето.

Постоянното излагане на пълен календар от задължения може да доведе до повишаване на тревожността от очакване и да повлияе неблагоприятно на работната памет и скоростта на обработка.

Това може да попречи на способността ви да останете внимателни и да изпълнявате ефективно задачите в момента, което води до лоша мотивация и умствено изтощение.

Поправката: Помислете за планиране на задължителните (работни срокове, срещи и срещи, дейности, свързани със семейството), след което оставете оставащото време възможно най-свободно от ангажименти.

Постоянното оставяне на свободно време за хобита, релаксация и нищо не осигурява усещане за свобода и контрол за вас.

Поставянето на ограничения за това колко предварително са планирани определени неща също може да бъде полезно, което позволява повече спонтанност и гъвкавост.

Твърде много отворени табове

Не само, че претоварвате батерията на вашия лаптоп, като имате отворени 25 раздела, вие също така натоварвате мозъка си.

Прескачането от раздел на раздел дава на егото ви погрешното схващане, че вършите невероятно много работа. В действителност вие не обработвате напълно нищо, което се опитвате да консумирате ефективно. Сигнал за умствена умора.

Решението: Вместо постепенно да изсмуквате умствената си енергия, като оставяте безбожно голям брой раздели отворени, опитайте да се питате на всеки час или нещо повече: Какво всъщност ми трябва пред мен в момента? Каква цел ми служи този раздел?

Всеки раздел, който не е свързан с това, върху което работите в момента, може или да бъде маркиран, когато го направи, или да излезете, за да спасите мозъка си.

Приемане на обаждания веднага

Телефонните разговори могат да бъдат изтощителни. Вашата нервна система трябва не само да обработи промяна на задачата при натискане на превключвателя, но и да се опита да обработи разговора, който водите, без лицеви знаци и език на тялото, принуждавайки мозъка ви да работи извънредно.

На всичкото отгоре, след като разговорът приключи, може да ви отнеме над 20 минути, за да възстановите напълно фокуса си.

Поправката: Преди да натиснете този зелен бутон „приемам“, отделете няколко секунди, за да проверите себе си и да попитате: Това наистина ли е добро място за спиране? Имам ли законен капацитет за този конкретен разговор в момента?

Прост навик за прилагане може да бъде да помолите колеги и близки първо да ви изпратят текстово съобщение, за да видите дали имате капацитет за произволно обаждане. По този начин можете да спрете да се чувствате така, сякаш трябва да създадете наличност във вече натоварен момент.

За тези обаждания, за които нямате честотна лента в момента, блокирането на определен период от време всеки ден за справяне с неочаквани телефонни обаждания може да облекчи напрежението и да ви държи в крак със задачата.

Прегърбване

Лошата стойка може да изчерпи енергийните ви нива, като окаже по-голям натиск върху мускулите, ставите и връзките на тялото ви. Тялото ви трябва да използва повече енергия, за да компенсира, което води до умора.

Решението: Ако поддържането на добра стойка не е вашата силна страна, използването на различни продукти за коригиране на стойката – ергономичен офис стол или възглавница, скоба за коригиране на стойката.

Добавянето на упражнения за коригиране на стойката към вашите тренировки, които изправят раменете ви и укрепват сърцевината ви, също са от първостепенно значение за процеса на отпускане.

Плитко дишане

Въпреки че дишането се смята за несъзнателна дейност, ние сме склонни да дишаме неправилно, когато имаме много неща в ума си.

Плиткото дишане намалява количеството кислород, което тялото приема, и количеството, което може да бъде транспортирано в кръвта до нашите органи и клетки за оптимална функция. (Може също така да задейства пътища в мозъка, които изострят безпокойството и предизвикват умора.)

Решението: Всеки път, когато забележите, че се чувствате особено напрегнати или стресирани, използвайте това като знак, за да поемете няколко пъти дълбоко въздух, за да се преборите с плиткото дишане.

Умишленото ограничаване на диафрагменото дишане - да речем по време на почивките в работата или в началото и в края на деня - може да поддържа склонността ви към плитко дишане под контрол, като същевременно балансира нервната ви система и увеличава шансовете ви за по-добра енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com