Кои са признаците на желязодефицитна анемия и защо трябва да внимаваме с тях

7917
Кои са признаците на желязодефицитна анемия и защо трябва да внимаваме с тях
Снимка: iStock

Ниски нива на желязо или недостиг на желязо възникват, когато тялото ви няма достатъчно желязо. Това води до състояние, наречено анемия. Честите симптоми включват умора, бледност и задух.

Желязодефицитната анемия е често срещан тип анемия.

Вашето тяло се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който им позволява да пренасят кислород през кръвоносните съдове.

Ако тялото ви няма достатъчно хемоглобин, вашите тъкани и мускули няма да получат достатъчно кислород, за да могат да работят ефективно.

Ето 14 признака и симптома на недостиг на желязо, започвайки с най-често срещаните. Освен това разберете как да разпознаете анемията при деца и възрастни хора и кога да отидете на лекар.

1. Необичайна умора

Чувството за умора е често срещан признак на желязодефицитна анемия. Може също така да засегне хора, които нямат достатъчно желязо, дори ако не са получили диагноза за дефицит.

Тази умора се случва, защото на тялото ви липсва желязото, от което се нуждае, за да произвежда протеин, наречен хемоглобин, който помага за пренасянето на кислород в тялото ви.

Без достатъчно хемоглобин по-малко кислород достига до вашите тъкани и мускули, което ги лишава от енергия. Сърцето ви също трябва да работи по-усилено, за да движи повече богата на кислород кръв около тялото ви, което може да ви направи уморени.

Тъй като умората често се смята за част от натоварения модерен живот, е трудно да се диагностицира дефицит на желязо въз основа само на този симптом.

Кои са най-вредните храни при анемия?

Въпреки това, умората, която се появява с бледост, задух и други симптоми, може да е признак на анемия.

2. Кожа, която е по-бледа от обикновено

Кожата, която е по-бледа от обикновено, както и бледото оцветяване на вътрешната страна на долните клепачи, също могат да показват недостиг на желязо.

Хемоглобинът в червените кръвни клетки придава червения цвят на кръвта, така че ниските нива, причинени от дефицит на желязо, правят кръвта по-малко червена. Ето защо кожата може да загуби част от цвета или топлината си при хора с дефицит на желязо.

Ако дръпнете долния си клепач надолу, докато се гледате в огледалото, вътрешният слой трябва да е в наситен червен цвят. Ако е много бледорозово или жълто, може да имате недостиг на желязо.

При хора с по-тъмен тон на кожата, клепачите може да са единствената област, където това състояние се забелязва.

Бледността обаче може да възникне по много причини. Само кръвен тест може да потвърди дали човек има анемия.

3. Недостиг на въздух

Хемоглобинът позволява на вашите червени кръвни клетки да пренасят кислород в тялото ви.

Когато нивата на хемоглобина са ниски с дефицит на желязо, нивата на кислород също са ниски. Това означава, че вашите мускули няма да получават достатъчно кислород, за да извършват ежедневни дейности, като ходене.

В резултат на това дишането ви ще се увеличи, докато тялото ви се опитва да получи повече кислород, което води до задух.

Ако усетите, че се задъхвате, когато вършите ежедневни задачи, които сте смятали за лесни, като ходене, изкачване на стълби или тренировка, това може да се дължи на дефицит на желязо.

4. Главоболие

Дефицит на желязо може да възникне по време на менструация и главоболие може да възникне и при двете.

Връзката между дефицита на желязо и главоболието е неясна. Няколко фактора могат да допринесат, включително връзката между променената функция на допамин и нивата на естроген.

Въпреки че има много причини за главоболие, честите, повтарящи се главоболия може да са признак на дефицит на желязо.

5. Сърцебиене

Забележими сърдечни удари или сърцебиене са друг признак на желязодефицитна анемия.

Експерти от все още изучават връзката между дефицита на желязо, анемията и сърдечните проблеми, но смятат, че снабдяването с кислород може да играе роля

Хемоглобинът е протеинът в червените кръвни клетки, който помага за транспортирането на кислород в тялото ви. При недостиг на желязо ниските нива на хемоглобина означават, че сърцето трябва да работи допълнително, за да пренася кислород.

Това може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм или чувството, че сърцето ви бие необичайно бързо.

Следователно, дефицитът на желязо може да влоши състояния, които засягат сърцето ви, като сърдечна недостатъчност и коронарна болест на сърцето.

Лекар: Това са най-добрите храни при анемия и умора

6. Суха и увредена коса и кожа

Сухата или увредена кожа и коса може да са признаци за недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо понижава нивото на хемоглобина в кръвта ви, което може да намали количеството кислород, налично за клетките, които причиняват растежа на косата.

Кожата и косата, които нямат кислород, могат да станат сухи и слаби.

Дефицитът на желязо също е свързан със загуба на коса и някои изследвания сочат, че това може да е причина.

Косата често пада при ежедневно миене и разресване. Но значителната загуба на коса може да е признак за дефицит на желязо.

7. Подуване и болезненост на езика или устата

Понякога промените вътре или извън устата ви могат да показват желязодефицитна анемия. Признаците включват подут, възпален, блед или странно гладък език.

Други възможни симптоми около устата ви включват:

  • суха уста
  • усещане за парене в устата
  • болезнени червени пукнатини в ъглите на устата ви
  • язви в устата

8. Неспокойни крака

Възможно е да има връзка между дефицита на желязо и синдрома на неспокойните крака.

Това състояние включва силно желание да движите краката си, докато са в покой. Може също така да причини неприятно пълзене или усещане за сърбеж в ходилата и краката.

Обикновено е по-лошо през нощта и може да затрудни съня.

Причините за първичния синдром на неспокойните крака не са напълно изяснени. Въпреки това може да произтича от различни медицински състояния, включително желязодефицитна анемия.

Наистина, хората с желязодефицитна анемия са шест пъти по-склонни да имат синдром на неспокойните крака, отколкото общото население.

9. Чупливи или с форма на лъжица нокти

Ноктите с форма на лъжица, наричани още койлонихия, са друг симптом на желязодефицитна анемия.

Обикновено първият признак са чупливи нокти, които лесно се начупват и напукват.

В по-късните етапи на недостиг на желязо ноктите могат да придобият форма на лъжица, което означава, че средата на нокътя ви се потапя, а ръбовете се повдигат, за да придадат заоблен вид като лъжица.

Това е рядък страничен ефект и обикновено е обратим с лечение за повишаване на нивата на желязо в организма.

10–14. Други признаци на желязодефицитна анемия

Няколко други индикатора сигнализират, че нивата на желязо може да са ниски. Те обикновено са по-рядко срещани и могат да бъдат свързани с много състояния, различни от дефицит на желязо.

Други признаци на желязодефицитна анемия включват:

Странни желания. Жаждата за странни храни или нехранителни продукти се нарича пика. Човек може да жадува за лед, глина, пръст, тебешир или хартия. Може да се появи по време на бременност и може да е признак на дефицит на желязо.

Чувство на депресия. Възможно е да има връзка между желязодефицитната анемия и депресията при възрастни, включително по време на бременност.

Студени ръце и крака. Дефицитът на желязо означава по-малко доставяне на кислород в ръцете и краката ви. Някои хора може да усетят студа по-лесно като цяло или да изпитат студени ръце и крака.

По-чести инфекции. Желязото е необходимо за здрава имунна система и липсата на желязо може да увеличи риска от инфекции.

Слаб апетит. Недостигът на желязо е свързан с нисък апетит поради промени в хормона на глада грелин.

Симптоми на анемия при деца

Деца с желязодефицитна анемия могат:

  • имат бледа кожа
  • изглеждат раздразнителни или нервни
  • липса на енергия
  • бързо се уморяват
  • имате ускорен сърдечен ритъм
  • имате възпален или подут език
  • имат увеличен далак, точно под ребрата
  • показват признаци на пика, като например желание за ядене на лед

Симптоми на анемия при възрастни хора

Анемията е често срещана при по-възрастните хора, но може да бъде трудно да се идентифицира, тъй като някои от симптомите са често срещани, когато хората остареят.

Симптомите включват:

  • умора
  • затруднено мислене и фокусиране
  • депресия
  • мускулна слабост
  • крехкост

В сравнение с по-младите хора, възрастните хора са по-склонни да имат състояния, свързани с желязодефицитна анемия, като хронично бъбречно заболяване, възпаление и хранителни дефицити.

По-възрастните също са по-склонни да използват определени лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), антикоагуланти и инхибитори на протонната помпа за дълъг период от време, което може да причини загуба на кръв в стомаха или да намали абсорбцията на желязо.

Кога да посетите лекар

Говорете с лекар, ако имате симптоми на недостиг на желязо. Без лечение може да развиете желязодефицитна анемия.

Това може да увеличи риска от усложнения, като например:

  • проблеми със сърцето
  • депресия
  • по-висок шанс за инфекции
  • проблеми с бременността

Хората, които са бременни или имат обилен менструален цикъл, са изложени на най-висок риск и трябва да говорят с лекар за тестване за желязодефицитна анемия.

Ако вашият лекар потвърди, че имате дефицит на желязо - обикновено чрез кръвен тест - той ще разработи план за лечение, който най-добре отговаря на вашите здравни нужди.

Те може да препоръчат увеличаване на приема на желязо чрез вашата диета или приема на добавки.

Въпреки това, ако лекарят подозира, че анемията произтича от стомашно-чревни проблеми, той може да препоръча допълнителни тестове и процедури, включително горна и долна ендоскопия.

Ако смятате, че имате желязодефицитна анемия, говорете с лекар, преди да промените диетата си или да вземете решение за добавки.

Симптомите на желязодефицитна анемия могат да зависят от тежестта на анемията. В ранните етапи може да няма симптоми.

Честите симптоми включват умора, бледност, задух и суха или увредена коса и кожа.

Ако смятате, че имате симптоми на недостиг на желязо, говорете с лекар. Те могат да препоръчат диетични промени или лекарства. Те могат също така да направят тестове, за да видят дали основното състояние се нуждае от адресиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com