Кой е най-добрият чай за пиене вечер?

25445
Кой е най-добрият чай за пиене вечер?
Снимка: iStock/Guliver

Чаят е сред най-консумираните напитки в световен мащаб. Истинският чай се приготвя от листата на чаеното дърво, като различаваме бял, зелен, черен, жълт чай. У нас са по-популярни билковите и плодовите чайове, които потребителите масово намират за по-ароматни, вкусни и сладки от тръпчивия и леко кисел чай от листата на чаеното дърво. Напоследък популяризирането на полезните свойства и качества на зеления чай увеличават консумацията и търсенето му, но това не го прави по-любим и предпочитан като вкус от плодовия чай например.

Всеки чай има своите силни страни и допринася за здравето по различен начин, което прави избора на ароматната чаша следобедно вълшебство личен, субективен и съобразен с нуждите и предпочитанията ни. Има обаче чайове, които не следва да консумирате вечер, както и такива, които са подходящи за времето преди сън  не по-малко от популярната чаша топло прясно мляко.

Кой чай да избягвате да консумирате вечер?

Пиенето на чай е изкуство и традиция в някои страни, у нас – удоволствие, начин да хидратираме тялото си, да се стоплим, да се погрижим за здравето си. Билковите чайове успешно се справят с настинки, вируси, болно гърло, слаб имунитет, а ползите от зеления чай са повече от обещаващи. Не всеки чай обаче е подходящ за късния следобед и причината за това е свързана със съдържащите се в някои чайове съставки, които водят до проблеми със съня – трудно заспиване, често събуждане, неспокоен и некачествен сън.

Кой чай е най-полезен за нас през есента?

Такъв е черният чай, които доказано ободрява, съживява и събужда ума и тялото, което го нарежда далеч от челните места в класацията най-добрият чай за пиене вечерно време. Черният чай съдържа 2% до 4% кофеин, което го прави неподходящо средство да стоплите тялото и успокоите ума си след тежък работен ден.

Друг чай, чиято консумация трябва да се избягва вечерта или непосредствено преди сън, е зеленият чай. Макар да има различни свойства и качества от черния, подобно на него той също съдържа кофеин, а именно кофеинът е онзи, които ни помага да се събудим рано сутрин, да се освежим и ни държи будни до полунощ, ако сме си позволили консумация вечерта или късен следобед.

Макар да има специфични фактори, които могат да повлияят на съдържанието на кофеин в различните видове зелен чай като сезона на прибиране на реколтата, температурата, при която варите чая и прочие, то всяка чаша ще съдържа кофеин и няма да е добър избор преди сън. Колко точно кофеин е сложно да се отговори, защото зависи от различни фактори и все пак въз основа на оценката на Администрацията по храните и лекарствата една чаша зелен чай съдържа между 30 до 50 милиграма кофеин. Неподходящо за времето преди сън.

Ако все пак имате основателна причина да пиете зелен чай следобед, то накиснете за кратко – не повече от 5 минутки, за да съдържа по-малко кофеин. Колкото по-дълго варите или накисвате зеления чай, толкова повече кофеин ще има в чашата ви.

Учени: Тези чайове са полезни за мозъка, сърцето и имунитета

Най-добрият чай за пиене вечерно време – кой е той?

Както чаят от мащерка е идеален за болното гърло, ехинацеята и този от шипки – за имунната система, така има и чай, който ще успокои ума и тялото ви, ще подпомогне заспиването и е най-добрият чай за пиене вечерно време. Този чай всъщност не е един, а множество чайове, които приготвяме от билки, популярни с успокояващите си качества. Такъв например е чаят от лайка, който може да ви помогне за справяне с диабета, менструалните болки и проблемите със съня. Изследване от 2019 г. отбелязва, че след 2-4 седмици консумация на чай от лайка се редуцират симптомите на генерализирано тревожно разстройство при хора, страдащи от него.

А спокойният човек със сигурност заспива по-лесно и има по-релаксиращ и качествен сън. Така, макар че чаят от лайка не съдържа нищо, с което да доведе до заспиване, тоест не е приспивателно, консумацията му със сигурност води до подобряване на качеството на съня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

4 зодии, които са сладки като бонбони

Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com