Учени: Тези чайове са полезни за мозъка, сърцето и имунитета

33536
Учени: Тези чайове са полезни за мозъка, сърцето и имунитета
Снимка: https://pixabay.com

Трудно е да си представим ден без чаша кафе или чаша чай. И двете напитки, в умерени количества, имат ползи за здравето. Вече знаем много за техните свойства, но учени продължават да ни изненадват с нова информация. Изследователи твърдят, че чаят има положителен ефект върху функционирането на нервната система, сърдечносъдовата система и имунната система, пише Everydayhealth.

Какво представлява истинският чай?

Изследването е фокусирано върху истинските чайове, затова е необходимо да се изясни какво всъщност означава този термин.

Има пет вида истински чай: черен, зелен, оолонг (известен още като син, тюркоазен, изумруден или драконов чай), тъмен (като Пу-Ерх) и бял. Те се различават по степента на обработка и нивото на окисление. Наред с други неща, в истинския чай се съдържат естествени антиоксидантни съединения, наречени флавоноиди. Предполага се, че зеленият чай, който не е ферментирал, е най-богат на флавоноиди. Популярните билкови чайове като чай от лайка или мента не попадат в тази категория.

Има доста доказателства, че съставките на истинските чайове са свързани с много ползи за здравето. 

Чаят и мозъкът

Резултатите по отношение на консумацията на истински чай във връзка със здравето на мозъка са обещаващи. 

За какво е толкова полезен чаят от магданоз? Отговорът ще ви изненада!

Истината е, че магданозът е една от най-често използваните подправки в кулинарията. С него всяка една гозба се превръща в завършена и с...

Пиенето на чай осигурява краткосрочни ползи по отношение на вниманието. Изследването показва благоприятен ефект на висока доза L-теанин, комбинирана с по-ниска доза кофеин, върху изпълнението на задачи за внимание. 

Чаят е полезен и в моменти на стрес. Според д-р Дайе трябва да посягаме към чая, когато изпитваме по-голям стрес или умора. 

На свой ред д-р Джонатан Ходжсън от университета "Едит Коуън" заяви, че около 40-50% от случаите на деменция могат да бъдат предотвратени чрез промяна на начина на хранене и други фактори, свързани с начина на живот. 

Една от промените в начина на хранене, които той предлага, е консумацията на истински чай. 
Д-р Ходжсън отбеляза, че има все повече доказателства, че пиенето на една или две чаши чай на ден може да помогне за намаляване на риска от съдова деменция и болестта на Алцхаймер.

Чаят и сърцето

Чаят за отслабване, за който всички говорят

Кой от нас не иска да е слаб, да изглежда добре, да се чувства здрав и тонизиран? Разбира се, че всички. Красивото тяло е предпоставка ...

Пиенето на истински чай, без лимон или други добавки, може да намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания поради наличието на флавоноиди. Флавоноидите имат силен антиоксидантен ефект, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци, понижават кръвното налягане, укрепват правят стените на кръвоносните съдове по-гъвкави.

Доказано е, че американските любители на чая консумират 20 пъти повече флавоноиди в сравнение с тези, които не пият чай. Консумацията на две чаши неподсладен чай дневно може потенциално да намали риска от кардиометаболитни заболявания.

Чаят и имунната система

Пиенето на чай може да укрепи имунната система. Фитохимикалите в зеления чай - катехини - подпомагат функциите на имунната система и помагат на организма да се бори с патогените, като намаляват способността на микробите да заразяват гостоприемника. 

Потенциалните ефекти от консумацията на зелен чай могат да бъдат свързани с няколко различни механизма, включително антивирусни ефекти и противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com