Лекар посочи 5-те най-лоши навика, които сриват имунитета

5229
Лекар посочи 5-те най-лоши навика, които сриват имунитета
Снимка: iStock

Стресът и неправилното хранене са едни от най-често срещаните и добре познати причини за слаб имунитет. Съществуват обаче още много фактори, които благоприятстват инфекциите. 

Петте най-лоши навика - грехове срещу имунитета

Имунитетът е способността ни да се защитаваме от патогени. Това включва бактерии и вируси. Ако ни се случва да боледуваме често и да се борим с инфекции няколко пъти годишно, си струва да се замислим дали всичко е наред с имунната ни система и, което е важно, дали се грижим правилно за нея. Съществуват няколко фактора, които значително намаляват имунитета ни.

Стрес

Стресът е един от най-големите врагове на нашия имунитет. Проучванията показват, че много високият стрес може да доведе до уголемяване на кората на надбъбречните жлези и до намаляване на броя на имунните клетки. Това може да причини чести инфекции, както и по-сериозни заболявания. Те включват херпес, грип, кожни лезии, проблеми със съня, стомашно-чревни оплаквания или автоимунни заболявания. 

Смята се, че цели 85 % от всички посещения при лекари могат да бъдат свързани със заболявания, причинени от стрес. За да сведем до минимум негативните ефекти на стреса върху нашия организъм, е добре да се съсредоточим върху релаксацията и физическата активност. 
Ако не обичате да тренирате твърде интензивно, йогата може да бъде добър вариант. Медитацията, дългите вани и ароматерапията също могат да ви помогнат да се успокоите.      

7 фактора имат опустошителен ефект върху човешкия имунитет

2. Липса на физически упражнения

Липсата на физически упражнения и заседналият начин на живот, особено при работа на бюро, също могат да понижат имунитета. Струва си да запомните, че физическата активност помага за поддържане на правилното кръвообращение. Закаляването на тялото също ще подобри имунитета. 

3. Неподходяща диета

Друг лош навик, който отслабва естествените защитни сили на организма, е неподходящата диета. Това е най-вече консумацията на много захар, бързи закуски и мазна и преработена храна, която изтощава чревната микрофлора - отговорна до голяма степен за борбата с болестите. 

За разлика от нея, организмът се подсилва от мастните киселини, витамините А, Е, D и С и желязото. Ето защо диетата ни трябва да включва основно риба, зеленчуци (особено зелени зеленчуци) и плодове (особено червено френско грозде, киви и портокали - те съдържат най-много витамин С). Киселите краставички също ще подобрят имунитета. Струва си да обърнете внимание не само на това какво ядете, но и колко ядете. Важно е да не забравяте да не превишавате подходящия калориен баланс, което ще ви помогне да поддържате подходящо тегло. Затлъстелите хора по-лесно се заразяват с инфекции.  

Лекар: 7 основни показателя за отслабен имунитет

4. Полезни вещества

В името на добрия имунитет човек трябва да се откаже и от стимулантите. Това включва и пасивното пушене. Изследванията показват, че цигареният дим има много вредно въздействие върху нашия имунитет - както вроден, така и адаптивен. Алкохолът също е опасен, тъй като може да унищожи циркулиращите имунни клетки в кръвта. 

5. Недостиг на сън

Изчислено е, че всеки втори българин може да има проблеми с недостига на сън. Това си струва да се има предвид, тъй като е пряко свързано с нашия имунитет. Недостатъчният сън може да доведе до намалено ниво на Т-лимфоцитите, които са защитният щит на организма срещу патогенни микроорганизми.

И така, колко трябва да спим? Отговорът не е толкова прост. Препоръчителното количество сън зависи от редица фактори (включително възраст, работа или ежедневна физическа активност). За минимално количество сън за възрастен човек се смятат 6 часа. За разлика от това оптималното количество сън е 7-9 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com