Лекар: 7 основни показателя за отслабен имунитет

4224
Лекар: 7 основни показателя за отслабен имунитет
Снимка: iStock/Guliver

Човешката имунна система изпраща сигнали, когато имунитетът на организма се понижава. Съществуват много, сравнително лесни за откриване, признаци на отслабен имунитет. Някои от тях ще видите в огледалото, други - в тоалетната, трети ще усетите болезнено по кожата или в устата си.

В началото е добре да обясним, че имунитетът е индивидуален за всеки организъм. За някои хрема веднъж на няколко седмици е норма, а за други - веднъж годишно. 

Има обаче ясни симптоми, които показват, че нещо не е наред с имунитета. Кои са тези основни симптоми? Представяме седем сигнала, които подсказват, че трябва да поработите върху имунитета си и да подкрепите имунната си система. 

Податливост към настинки 

Ако се разболявате по-често от обичайното или ако дори малка настинка или краткотрайно излагане на вятър или дъжд завършва с това, че лежите в леглото със седмици с висока температура, това означава, че имунните ви клетки не работят. 

Продължителните инфекции и хроничните възпаления, които се лекуват трудно, също могат да бъдат признак за слаба имунна система. Ако дори тривиално оплакване, като например хрема, продължава със седмици, реагирайте навреме.  

Слабост и сънливост

Липса на бодрост, безсъние вечер и измъкване от леглото сутрин с усещането, че все още сте недоспали и уморени, след което изпивате пет кафета, само за да преборите умората. 

Причината за това може да е именно отслабената имунна система - човешкото тяло е пестелива машина. Дефицитите в една сфера, той се опитва да компенсира в други. Така че, ако се бори с анемия, недостиг на витамини и произтичащия от това отслабен имунитет, нищо чудно да включи режима си за пестене на ресурси. Когато почувствате, че имате по-малко сили от обикновено - уверете се, че сте се наспали добре и подсилете имунитета си. Допълнете и витамин D3 - именно недостигът му най-често се проявява в слабост и хронична умора. 

Хората с диабет трябва да ядат това за железен имунитет

"Цъфтящи" нокти или левконихия

Податливостта към заболявания е чест ефект от недостига на желязо и произтичащата от него анемия. Това от своя страна може да се види с повяхнал тен, тъмни кръгове под очите и бели петна по ноктите. 

Последният симптом обаче е признак на много по-сериозни проблеми, с които организмът трябва да се справи. В допълнение към увреждането на нокътната плочка, левконихията е симптом и за недостиг на цинк, магнезий и калий, силиций, витамин А и витамини от група В. Тя може да бъде и признак на екзема, бъбречно заболяване или чернодробно разстройство. 

Стомашни проблеми и имунитет

Запек, диария, симптоми, подобни на синдрома на раздразненото дебело черво, прекомерно количество газове и усещане за бълбукане в червата - всичко това може да е сигнал за понижен имунитет.

Имунитетът зависи пряко от състоянието на чревния микробиом, т.е. добрите бактерии, които обитават храносмилателния тракт. Ако в резултат на неправилно хранене, антибиотична терапия или заболяване тези бактерии загинат, патогенните бактерии вземат превес в червата. Естествените защитни механизми срещу инфекции на практика престават да съществуват. 
След няколко дни можете да очаквате и кашлица, синузит или повишена температура. 

Как можете да предотвратите това? Като обогатите диетата си с естествени пребиотици и пробиотици, за да възстановите бактериалния баланс в червата си. 

Конюнктивит

Конюнктивитът, или зачервеното, сълзящо и изпълнено с гной око, се причинява от вирусна или бактериална инфекция (зад конюнктивита често стои стафилокок). 

Когато усетите болезнен "пясък в окото", клепачът ви се подуе и очната ябълка се раздразни - можете да очаквате скоро да хванете и друга, по-сериозна инфекция, защото имунната ви система е отслабена. 

За добра памет и железен имунитет - яжте всеки ден на гладно по 50 гр от това

Афти и херпес 

Освен конюнктивита, болезнените лезии, които се появяват в устните, също са симптом на отслабена имунна система, включително популярната "херпес", която може да се дължи на недостиг на витамин В12. 

От друга страна, афтите могат да се появят по венците, езика и устните и дори дълбоко в гърлото и на небцето - това са болезнени белезникави язви, често с гъбичен произход. 

От друга страна, херпесът - болезнена екзема на устните - се причинява от вирус, чиито носители са повече от 80 % от населението. Когато имунитетът отслабва, спящият вирус обича да заявява присъствието си. 
Нито един от тези симптоми не трябва да се подценява. Ако не се лекува, херпесът може да атакува нервната система, причинявайки херпесен енцефалит. 

Кожни проблеми

Кожата е първата защитна линия срещу микроорганизмите. Всякакви кожни промени са много важен сигнал, че имунитетът е нарушен. Напукване на ъгълчетата на устата, лющене на кожичките около ноктите, суха, напукана кожа на ръцете, дланите и бузите, еритем, засилено акне или пърхот или по-бавно зарастване на рани са все признаци, че организмът не се справя достатъчно добре с патогенните микроорганизми. 

Ако забележите някой от горепосочените симптоми - не се колебайте да посетите лекаря си, подобрете диетата си, обогатете я със зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, включете витаминни и пробиотични добавки и полагайте специални грижи за хигиената си. 

В периодите на отслабен имунитет избягвайте концентрацията на хора, не използвайте плувни басейни или фитнес зали, не претоварвайте организма си и мийте и дезинфекцирайте ръцете си по-често.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com