Лекар: Тези хора трябва да приемат витамин D

27389
Лекар: Тези хора трябва да приемат витамин D
Снимка: iStock/Guliver

Витамин D, често наричан "слънчевият витамин", играе решаваща роля за поддържането на цялостното здраве и благополучие. Той подпомага усвояването на калция и фосфора, като поддържа здрави кости и зъби. Освен това допринася за правилното функциониране на мускулите, регулирането на имунната система и дори може да има роля в предотвратяването на хронични заболявания. Въпреки че излагането на слънчева светлина е основният източник на витамин D, някои групи хора са изложени на по-висок риск от недостиг и могат да се възползват от хранителни добавки.

Лица с ограничено излагане на слънце

Хората, които прекарват по-голямата част от времето си на закрито, като например работещите в офиси, хората, живеещи вкъщи, или тези, които живеят в северни географски ширини с по-малко слънчева светлина през годината, могат да имат намален синтез на витамин D в кожата си. В тези случаи допълнителният прием на витамин D може да помогне за поддържане на адекватни нива.

Кога е най-добре да приемаме витамин D?

Възрастни хора

Стареенето влияе върху способността на кожата да произвежда ефективно витамин D, поради което възрастните хора са по-предразположени към недостиг. Освен това възрастните хора могат да имат намален прием на храна или ограничена подвижност, което води до намалено излагане на слънце. Добавянето на витамин D може да подпомогне здравето на костите, мускулната сила и да намали риска от падания и фрактури.

Лица с тъмна кожа

Меланинът, пигментът, който е причина за тъмната кожа, действа като естествен слънчев блок, намалявайки способността на кожата да произвежда витамин D. Хората с по-тъмен цвят на кожата може да се нуждаят от повече излагане на слънце, за да си набавят достатъчно количество от витамина. Добавянето на витамин D е особено важно за хората с по-тъмна кожа, които живеят в региони с ограничена слънчева светлина.

Кърмени бебета

Кърмата е отличен източник на храна за кърмачетата, но може да не осигурява достатъчно витамин D. Тъй като новородените имат ограничено излагане на слънце, те са изложени на по-висок риск от недостиг. Педиатрите често препоръчват добавяне на витамин D при кърмачетата, за да се подпомогне правилното развитие на костите.

Хора с ограничен хранителен прием

Витамин D се съдържа естествено само в няколко хранителни източника, като мазната риба, обогатените млечни продукти и яйчните жълтъци. Вегетарианците, веганите и хората с ограничения в храненето или специфични медицински състояния може да имат затруднения да си набавят достатъчни количества витамин D само от храната. В такива случаи добавките могат да помогнат за преодоляване на недостига.

Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

Лица с определени медицински състояния

Някои медицински състояния, включително нарушения в абсорбцията, чернодробни или бъбречни заболявания и затлъстяване, могат да влошат способността на организма да абсорбира или използва ефективно витамин D. Хората с тези заболявания може да се нуждаят от по-високи дози витамин D или от редовно проследяване на нивата на витамин D.

Важно е да се отбележи, че въпреки че тези групи могат да имат полза от добавките с витамин D, винаги е препоръчително да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете нов режим на прием на добавки. Те могат да оценят индивидуалните ви нужди, да вземат предвид медицинската ви история и да предоставят персонализирани препоръки въз основа на конкретните ви обстоятелства.

Хората с ограничено излагане на слънце, възрастните хора, тъмнокожите, кърмачетата, тези с ограничен хранителен прием и хората с определени заболявания трябва да обмислят добавяне на витамин D, за да поддържат оптимално здраве и да предотвратят дефицита му. Важно е обаче да се потърси професионално ръководство, за да се гарантира правилното дозиране и да се избегнат потенциални взаимодействия с лекарства или съществуващи здравословни състояния.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com