ЛЕКАР: Това са най-добрите храни за ядене при възпалено гърло

13560
ЛЕКАР: Това са най-добрите храни за ядене при възпалено гърло
Снимка: iStock/Guliver

Познавате онова ужасно чувство, когато се събудите и гърлото ви е отчайващо сухо. Боли ви да преглъщате, вратът ви е нежен, а гласът ви е... няма такъв. Въпреки че в такива моменти да слагате каквото и да било в гърлото си не звучи идеално, наистина е важно да се подхранвате, когато сте болни. Това е много по-лесно, ако изберете правилната храна за възпалено гърло. Храненето е супер подценявано средство за лечение на възпалено гърло. Храните с висока хранителна плътност са рецепта с нисък риск и висок потенциал за печалба. Ако успеете да хапнете няколко пъти тук и там, можете да се заредите с витамини и минерали, които ще ви помогнат да се преборите с инфекцията, която е причинила вашето страдание като витамин С и цинк. Следващият път, когато се излежавате в леглото с дискомфорт в гърлото, опитайте някоя от тези храни, за да се почувствате по-добре и да подсилите имунната си система, за да ускорите възстановяването. ИМА И СЛАДОЛЕД!

Как да не лекуваме възпалено гърло: 6 мита, в които е време да спрем да вярваме

1. ПИЛЕШКА СУПА

Болките в гърлото са резултат от възпаление и дехидратация. Течностите като бульона в пилешката супа не само възстановяват изгубената вода, но солта помага на тялото ви да задържи течността в тъканта.

2. МЕД

Медът е основен елемент в лечебните средства още от древни времена и за това има основателна причина. Съвременната наука е доказала, че медът от манука е ефективен срещу различни инфекции, както бактериални, така и вирусни, включително тези, които причиняват обикновена настинка, както и някои видове стрептококи. Само не прекалявайте с него. В по-големи дози съдържанието на захар може да потисне имунната система да си свърши работата.

6 храни, които не трябва да ядете при болно гърло - някои от тях ще ви изненадат

3. КИСЕЛО МЛЯКО

Киселото мляко е добър източник на белтъчини, въглехидрати и здравословни мазнини, както и на пробиотични бактерии - полезни микроорганизми, които подпомагат имунната функция и не позволяват на вредните микроорганизми да се настанят в тялото ни. Освен това хладната и мека текстура на киселото мляко го прави лесна за преглъщане храна, когато нищо друго не успокоява.

4. КАРТОФЕНО ПЮРЕ

Оставете обелката на картофите, докато ги пасирате, за да получите богат източник на магнезий, витамин С и антиоксиданти, които подпомагат силната имунна система. Уверете се, че картофеното пюре не е прекалено горещо, тъй като това може да раздразни още повече гърлото ви.

5. ЯЙЦА

Яйцата имат доста безобидна текстура, но приготвянето им в омлет ги прави особено вкусни. Яйцата са богати на минерали като цинк, желязо и селен, както и на витамин D и B12, които могат да помогнат за отблъскване на неприятната инфекция, причиняваща болки в гърлото.

Пробвайте следното лечение при болно гърло

6. ОВЕСЕНА КАША

Овесените ядки са богати на магнезий, цинк и антиоксиданти, които стартират процесите на детоксикация на организма, след което го освобождават от отпадъците и инфекциите.

7. ДЖИНДЖИФИЛ

В лабораторни експерименти е доказано, че джинджифилът има аналгетични (намаляващи болката), антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, споделят експерти. Също така изглежда, че той потиска растежа на някои вредни щамове бактерии.

8. СЛАДОЛЕД

Студените храни като сладоледа могат да бъдат особено полезни, защото помагат за успокояване на възпаленото гърло и дори могат да намалят възпалението. Само не забравяйте да не прекалявате със захарта.

11-те чая, които да пием при възпалено гърло и борба с инфекциите

9. ПЛОДОВЕ

Плодовете са друг чудесен вариант, защото могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката в гърлото. Те също така са чудесни за похапване при заболяване, защото са с ниско съдържание на захар, но с високо съдържание на витамин С, който може да помогне в борбата с болестите и да укрепи имунната ви система.

10. ЯБЪЛКИ

Ябълките са пълни с фибри, витамин С и антиоксиданти. Те ще помогнат за намаляване на възпалението в гърлото и да ускорят възстановяването с тези хранителни вещества, които засилват имунната система. Ако отхапването на прясна ябълка е твърде болезнено, може да опитате ябълков сос. Просто внимавайте за добавената захар. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com