Може ли храната да помогне срещу коронавируса?

20336
Може ли храната да помогне срещу коронавируса?
Снимка: iStock/Guliver

Испания е една от най-засегнатите от коронавируса държави. Ето какви са съветите на местните специалисти за борба с коронависурса. Испански диетолози твърдят, че в храната действително се съдържат различни бактерии, гъбички и дрожди, способни да предизвикат токсични инфекции, но самите продукти не могат „да се заразят“ с Ковид-19, пише испанското издание La Vanguardia.

Възможно ли е да се предотврати заразяване със специална диета?

Все повече старозагорци ползват услугата за доставка на храни и лекарства

Близо 70 доставки на пакетирани храни и лекарства са изпълнили през първата седмица на инициативата в подкрепа на самотно живеещи възра...

Да, обаче, всичко не е така, както си го представяме. Когато говорим за превенция на инфекции и различни заболявания, много хора смятат, че ще говорим за специална диета или някакви специфични хранителни продукти, които ще защитят организма, твърди Маркос Оливарес.

В случай на вирусни инфекции, пациентът трябва да предотврати недохранване и липса на основни хранителни вещества в организма, тъй като без тях нормалното функциониране на имунната система е невъзможно. За вече болните хора, правилното хранене наистина може да има положителен ефект - те се възстановяват по-бързо.

Но не трябва да забравяме, че е необходимо всички да се хранят правилно, не само за пациенти с вирусни инфекции: при добро хранене симптомите ще се развиват по-бавно и тялото ще реагира по-добре на лекарствата. Особено важно е пациентите в сериозно състояние да контролират диетата. Но след това отново настоявам, че доброто хранене не е само за респираторни инфекции, но и за всяка друга болест.

2. Коронавирусът предава ли се чрез храната?

Към днешна дата нямаме данни, потвърждаващи тази информация. Вирусът може да се развие при животни и хора, но не и в храната. Всъщност бактерии, гъбички и дрожди могат да се образуват в храната и да предизвикат токсични инфекции, но самите продукти не могат да бъдат „заразени“ с вируса Covid-19, смята Луис Кортихо.

София: На кой телефон да потърсите помощ за лекарства и пазаруване

В София сигнали за помощ могат да се подават всеки ден от 19 ч. до 16 ч. на телефон 02 81 885 20. Столичното общинското предприятие &bd...

По този начин храната може да действа само като носител на болестта, като всеки друг предмет, например шал, кухненски прибори, дрехи и т.н.

3. Има ли продукти, които могат да защитят организма от инфекция?

Резултатите от нашето изследване все още не са окончателни. Трудно е да присвоим превантивни и терапевтични свойства на всеки един хранителен продукт от цялата храна, която използваме. За да се засили защитната функция на тялото обаче си струва да обърнете внимание на някои продукти, смята Сара Бош.

Въпросът не е, че лимоните и портокалите ни предпазват от инфекции, а фактът, че липсата на плодове, зеленчуци и микроелементи в диетата може да отслаби организма и да улесни проникването на инфекции, предава агенция Фокус.

През последните дни се препоръчва да пием вода с лимон, чай с джинджифил, да ядем червени боровинки и домати. Няма никаква вреда в тези продукти, обаче, не трябва да очаквате чудотворен ефект от тях. Всички те няма да окажат никакъв ефект върху тялото ви, ако не спазвате балансирана диета.

Ето как се избират храни и напитки за кръводарители!

Образец за осигуряване на подкрепителни храни и напитки е направил Районният център по трансфузионна хематология – Варна. По зак...

4. Каква диета трябва да се спазва в настоящата ситуация?

Необходимо е да се придържаме към диета, която ни позволява да се храним правилно при необичайни за нас условия. Обичайната ни диета не е адаптирана към текущите енергийни нужди на организма. Сега основно водим заседнал начин на живот, така че храната трябва да е по-малко калорична. Като цяло бих препоръчал да ядете повече плодове и зеленчуци и да намалите консумацията на вредна храна. Специално обръщам вашето внимание на отхвърлянето на вредна храна, защото в следващите дни изкушението да си угодите с този вид продукти ще се увеличи, убедена е Габриела Лус.

Необходимо е също така да поддържаме хидробаланса на организма и да избягваме употребата на алкохол, който може да повлияе неблагоприятно върху функционирането на имунната ни система. Всички ние сега сме принудени да стоим вкъщи, затова ви съветваме да се възползвате от тази ситуация: спортувайте и се опитайте да разнообразите диетата си с помощта на рецепти за здравословни ястия.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com