Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можете ли да приемате мелатонин - хормона на съня, без да навредите на здравето си?

27 февруари 2024, 18:15 часа

Мелатонинът, често наричан "хормон на съня", е естествен хормон, произвеждан от епифизната жлеза в мозъка. Основната му функция е да регулира цикъла сън-бодърстване, като спомага за синхронизирането на вътрешния часовник на организма с цикъла ден-нощ. Въпреки че добавките с мелатонин са придобили популярност като средство за лечение на проблеми, свързани със съня, е важно да се вземат предвид както ползите, така и потенциалните вреди, свързани с употребата му.

Едно от основните предимства на мелатонина е неговата ефективност при лечението на нарушения на съня. Лицата с безсъние или джет лаг могат да намерят облекчение чрез прием на добавки с мелатонин, тъй като той може да помогне за регулиране на циркадния ритъм на организма и да насърчи по-добрия сън. Освен това мелатонинът е показал обещаващи резултати при лечението на някои състояния, свързани със съня, като синдрома на забавената фаза на съня и разстройството на съня при работа на смени.

Освен това мелатонинът се оценява високо заради сравнително ниския риск от зависимост или пристрастяване. За разлика от някои други помощни средства за сън, мелатонинът е естествено срещащ се в организма хормон и приемът му като добавка обикновено се счита за безопасен, когато се използва по подходящ начин. Много хора оценяват непривичното му естество, което го прави предпочитан избор за тези, които търсят помощ за сън от време на време.

Хормонът на съня и младостта: Какво е мелатонин и как работи?

Въпреки това е изключително важно да сте наясно с потенциалните вреди, свързани с употребата на мелатонин. Въпреки че краткосрочната употреба обикновено се счита за безопасна, дългосрочните ефекти не са добре проучени. Оптималната доза варира при различните хора, а приемането на прекомерни количества може да доведе до странични ефекти като главоболие, замаяност, гадене и раздразнителност. Освен това добавките с мелатонин могат да взаимодействат с някои лекарства, включително лекарства за разреждане на кръвта и имуносупресори, което може да доведе до нежелани реакции.

Съществува и загриженост по отношение на въздействието на мелатонина върху хормоналния баланс, особено при подрастващите. Употребата на мелатонин при тийнейджъри повдига въпроси относно потенциалната му намеса в нормалното хормонално развитие, тъй като мозъкът на подрастващите все още съзрява. Препоръчително е родителите и настойниците да се консултират с медицински специалисти, преди да дават добавки с мелатонин на деца.

Лекар: Какво ще се случи, ако пиете мелатонин всяка вечер?

Освен това мелатонинът може да не е подходящ за всеки. Бременни или кърмещи жени, лица с автоимунни нарушения и такива с определени заболявания трябва да бъдат предпазливи и да потърсят лекарски съвет, преди да използват добавки с мелатонин.

Мелатонинът може да донесе значителни ползи за хората, които се борят с проблеми, свързани със съня, като предоставя естествено и не пристрастяващо решение. Въпреки това е изключително важно да се подхожда внимателно към употребата му, като се отчитат индивидуалните фактори, потенциалните странични ефекти и дългосрочните последици. Препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да включите мелатонин в ежедневието си, тъй като индивидуалните насоки могат да помогнат за намаляване на потенциалните вреди и да гарантират, че хормонът на съня се използва безопасно и ефективно.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес