Хормонът на съня и младостта: Какво е мелатонин и как работи?

1253
Хормонът на съня и младостта: Какво е мелатонин и как работи?
Снимка: iStock

Всеки знае, че мелатонинът е хормон на съня, но малцина знаят, че той има много други важни функции, за които е добре всички да знаят. Ето кои са те:

Какво представлява мелатонинът?

Мелатонинът е невропептид, който отговаря за циркадните ритми, помага ви да заспите и да се събудите, а също така е отговорен за честотата на съня. Мелатонинът се произвежда не само в епифизната жлеза (епифиза) на мозъка, но и в периферните органи (черва, панкреас, дихателни органи, яйчници и др.), от които мелатонинът получава своите допълнителни функции. През деня епифизната жлеза произвежда от 20 до 30 хиляди нанограма мелатонин, а пикът на дневния му синтез настъпва в 2 часа сутринта. Около 70% от мелатонина се произвежда в пълна тъмнина. 

Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта и жизнеността

Как действа мелатонинът?

Първата и основна функция на мелатонина е регулирането на биоритмите. Неправилният сън и нарушените циркадни ритми допринасят за развитието на депресия, тревожност и понижени емоционални нива. Освен това мелатонинът влияе и на ендокринната система. Наричат ​​го още „хормон на младостта“, тъй като забавя процесите на стареене и окисляване. Ако мелатонинът не се произвежда правилно, нивото на грелин, хормон, който повишава апетита, се повишава значително, така че много често при лечение на затлъстяване се гледа специално нивото на мелатонин в тялото.

Учените са открили и антианемичния ефект на мелатонина, който предотвратява влошаването на паметта. Предпазва невроните по време на исхемично увреждане на мозъка. Хормонът също така подобрява когнитивните функции на мозъка чрез стимулиране на зрителното възприятие, а също така намалява кръвното налягане и предотвратява повишаването му.

Мелатонинът и неговият антитуморен ефект

През последните десетилетия противораковият ефект на мелатонина се изучава активно. Антитуморният му ефект е изследван и описан в няколко сериозни научни трудове, които показват, че мелатонинът индиректно влияе върху синтеза на съединения, които допринасят за образуването на ракови клетки. При наблюдение на пациенти с рак, които са приемали мелатонин, е установен положителен ефект. Произведен в клетки, отговорни за имунния отговор, мелатонинът стимулира имунната система и намалява податливостта към инфекции.

Лекар: Какво ще се случи, ако пиете мелатонин всяка вечер?

Как да поддържаме нормални нива на мелатонин?

За да поддържате нормални нива на мелатонин, първо трябва да се откажете от алкохола и тютюнопушенето и своевременно да коригирате дефицита на микроелементи и витамини. Трябва да има добра физическа активност през деня. По-добре е да заспите не по-късно от 23:00 часа. Един час преди лягане се опитайте да избягвате използването на джаджи и свършете с храненето 4 часа преди това.

Мелатонинът е полезен за тези, които често сменят часовите зони, когато летят и работят през нощта. Някои заболявания също не могат без мелатонин - например пептична язва на стомашно-чревния тракт; онкология; при депресия, когато нивото на серотонин е намалено и съответно има липса на мелатонин; при затлъстяване, метаболитен синдром; сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com