Наистина ли знаете какво представляват трансмазнините и защо са толкова лоши?

1973
Наистина ли знаете какво представляват трансмазнините и защо са толкова лоши?
Снимка: iStock

Все повече изследвания доказват, че здравословните мазнини са абсолютна необходимост за остър ум и силно тяло. Но също така е ясно, че храните с трансмазнини трябва да напуснат менюто ви веднъж завинаги.

Известни още като трансненаситени мастни киселини или трансмастни киселини, този тип ненаситени мазнини се превърнаха в основна ежедневна хранителна съставка през 50-те години, с възхода на закусвалните за бързо хранене, широкото промишлено производство на маргарин и пържени пакетирани закуски. Той беше похвален за привлекателните си физически свойства, като топене при желана температура, удължен срок на годност и се предполага, че е по-здравословен от мазнините от животински произход.

Има естествени и изкуствени трансмазнини. Първият се произвежда в червата на преживните животни и може да се намери в продукти с животински произход като месо и млечни продукти, но количествата са малки. Последното, от друга страна, се обработва индустриално чрез добавяне на водород към течните растителни масла. Това "подобрение" запазва маслата твърди.

Лесни са за производство, евтини са, издържат дълго време и дори могат да се използват повторно за пържене няколко пъти. Нищо чудно, че това е тайна отрова, на която повечето ресторанти за бързо хранене не могат да устоят и до днес.

Защо трансмазнините са вредни за вас

Независимо дали са естествени или изкуствено произведени, ефектите на трансмазнините върху вашето здраве са много вредни. Това, което правят, е, че повишават вашия LDL (често наричан "лош холестерол") и понижават вашия HDL (често наричан "добър холестерол").

Какво са трансмазнини и защо са вредни за здравето ни?

Най-големите рискове за здравето на трансмазнините включват коронарна артериална болест (CAD) и системно възпаление. Но рисковете не спират до тук. Консумацията на трансмазнини също е свързана с болестта на Алцхаймер, рак, диабет, затлъстяване, чернодробна дисфункция, безплодие при жените, депресия, раздразнителност и акне.

Трансмастните киселини излагат потребителите на опасност от развитие на шепа болести, без да носят никакви ползи. Следователно няма препоръчителна доза, която да е безопасна за употреба.

Начини за намаляване на консумацията на трансмазнини

Най-лесният и здравословен начин да избегнете тази подла отрова е да пропуснете всички преработени и предварително пакетирани храни, бързо хранене и повечето хлебни изделия от вашата диета. Няма да сгрешите, като се съсредоточите върху яденето на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Също така, да се заинтересувате и да се потопите в блаженството на домашната кухня, доколкото можете, ще бъде по-здравословно (и по-евтино!), отколкото постоянното хранене навън, независимо дали е в ресторанти за бързо хранене или не. Това ще подобри връзката ви с храната и собственото ви тяло като цяло.

Готвенето сами също ще ви позволи да наблюдавате вашите съставки. Това ще ви даде много повече свобода да експериментирате със здравословни вариации на любимите си ястия, дори ако те са сладкиши, пайове и торти.

Ниско съдържание на мазнини

Въпреки това, ако искате да се отдадете на вашите фабрично произведени удоволствия, ограничете консумацията им до минимум, оставете ги за онези редки специални случаи или когато пътувате в името на удобството.

Винаги, когато искате да купите предварително опакована закуска или храна, проверете етикета с хранителната стойност. Количеството трансмазнини на порция трябва да бъде 0 mg.

Също така проверете списъка с съставките, ако там има „частично хидрогенирани масла“. Ако има, очаквате рисковано лечение. Потърсете тези, направени с нехидрогенирано масло или хидрогенирани растителни масла или наситени мазнини за малко по-добър вариант.

Защо хидрогенираните мазнини са толкова лоши

Когато печете сами, не забравяйте да използвате мек маргарин като заместител на маслото. Изберете меки или течни сортове пред твърдите.

Храните, които трябва да избягвате, включват:

  • Фаст фууд;
  • Пасти за мазане, като маргарин за мазане или нискокачествени фъстъчени масла;
  • Хрупкави закуски, като картофен и царевичен чипс, крекери и бисквити;
  • Пържени храни, като пържено пиле, лучени кръгчета и хапки;
  • Пайове с месо и колбаси;
  • Сметана без млечни продукти;
  • Консервирана глазура за торти;
  • Зеленчукова мазнина;
  • Замразени кори за пай, тесто за пица и тесто за бисквити;
  • Сладкиши, понички и пайове;
  • Някои видове пуканки за микровълнова фурна;
  • Някои сортове маргарин и нискокачествени растителни масла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com