Избягвайте продукти с трансмазнини, защото са много вредни

8601
Избягвайте продукти с трансмазнини, защото са много вредни
Снимка: iStock/Guliver

Ако искаме да водим наистина качествен и здравословен начин на живот, то не е достатъчно само да премахнем захарта и тестените изделия от менюто си. Важно е да сме запознати с отделните хранителни елементи, да имаме култура на храненето и да познаваме видовете мазнини, за да се възползваме от полезните. 

“Добрите мазнини” можем да открием в продукти като масло, сметана, сирене и кашкавал - те са на базата на животинския произход, но ги откриваме и в растителните продукти - кокосово масло, какаово масло, зехтин, ядки, някои риби и т.н. Мазнините също имат ключова роля за нашето здраве и в никакъв случай не бива да се изключват по време на режими или диети. 

В случая обаче става въпрос за трансмазнините, които имат слава на вредни за нашето тяло. Днес ще ви снабдим с малко повече информация относно този тип мазнини.

Същност

Трансмазнините се създават по химичен начин и в миналото са били нужни за направата на свещи, които тогава се правели от животински мазнини. С течение на времето трансмазнините започнали да навлизат и в хранителната промишленост и да стават част от нашата храна. Със сигурност те са най-вредните мазнини. Създават се от процеса на хидрогениране и целта им е да удължат годността на хранителните продукти.

Избягвайте да ядете тези храни с трансмазнини, за да сте здрави

Продукти с трансмазнини

Най-често наличие на трансмазнини ще откриете в пакетираните продукти - сладки, чипсове и вафли, пасти, понички, хамбургери и т.н. В това число се включват и всички полуфабрикати.

Вреда за здравето

Провеждани са и все още се провеждат различни изследвания, които откриват негативно влияние на трансмазнините върху сърдечно-съдовата система. Натрупването им може да доведе до запушване на кръвоносните съдове и до хипертония. Трансмазнините могат да бъдат и причина за отключване на диабет тип 2, тъй като значително покачват нивата на лошия холестерол и понижават добрия.

Кардиолог: Не яжте и не пийте това след 30 години

Трансмазнините в повечето продукти на пазара са и един от виновниците за затлъстяването на населението в много държави. Всички деца, а и много възрастни, обичат бързата храна и често прибягват към нея, а тя съдържа огромно количество вредни за здравето ни вещества. Този тип храна може да причини редица смущения в организма ни и да подложи на риск здравето.

Производителите в някои от случаите изписват на етикета съдържание на “растителни мазнини”, но по-често те се оказват именно трансмазнини. Затова ви съветваме да следите внимателно състава на продуктите, с които избирате да се храните. Ще ги срещнете и под наименованието “хидрогенирани мазнини”, “хидрогенирано масло” и т.н. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com