Не се радвайте - липсата на ушна кал може да е симптом на..

21938
Не се радвайте - липсата на ушна кал може да е симптом на..
Снимка: iStock

Ушната кал е необходима на човешкия организъм. В нейния състав влизат секретите от жлезите по кожата на външния слухов канал: серни и мастни клетки, наситени и ненаситени мастни киселини, пот, мазнини, антибактериални вещества (лизозим, имуноглобулини) холестерол.

Ето мнението на Аюна Фьодоровна Хирнеткина, оториноларинголог, отоневролог и сурдолог.

Ушната кал е възможно да има вид на плътна маса с тъмнокафяв цвят или да бъде светла, суха, люспеста. Здравият зрял човек произвежда средно всеки медец до 20 милиграма ушна кал. Консистенцията и количеството й зависят от физиологичните особености на организма. Ако ушният канал не съдържа достатъчно ушна кал, е възможно да се появят сухота и сърбеж.

Ушната кал предотвратява проникването на прах, бактерии и други микроорганизми в дълбоките участъци на ушния канал. Улавя прахови частици Забавя растежа на гъбички и бактерии. Извежда мъртвите клетки от горните слоеве на кожата в ушния канал. Пази кожата на ушния канал от водно дразнене. Предотвратява дехидратацията на кожата и съпътстващото усещане за сърбеж. Поддържа нормален киселинно-базов баланс.

Защо ушите ни „горят“?

Много хора смятат, че натрупаната в ушите кал веднага трябва да бъде отстранена. Но това далеч не е вярно. Наличието на ушна кал реализира важни функции: защитна, предотвратяваща проникването на патогени, овлажняваща, предпазваща епитела на външния слухов канал от изсъхване, и бариерна - срещу навлизане на чуждо тяло в ухото.

Винали в ушния канал трябва да има достатъчно ушна кал.

Нейните излишъци обикновено сами се движат навън и се самоотстраняват поради физиологичния процес на миграция на епителните клетки от горните слоеве на кожата в ушния канал по посока на ушната мида и движенията на ушния канал при дъвчене и говорене. Така ушният канал се самопрочиства от излишната ушна кал. По принцип, не се изискват допълнителни действия за премахване на ушната кал. Тя не е нищо повече от мъртви клетки на самия кожен епител, както и частици от праха, който ни заобикаля.

Ето защо трябва да спрете да използвате клечки за уши

Малцина хора знаят за уникалната способност на ухото ни - самопочистването. Оказва се, че при активните ежедневни движения на долната челюст, например при дъвчене на храна, говорене или смях, ушната кал, разположена в областта на слуховия канал, започва да се движи навън. Необходимо е да се има предвид тази особеност, ако искате да чистите ухото си чрез дълбоко вкарване на памучен тампон. Категорично няма такава нужда! С памучните тампони не толкова премахвате част от ушната кал, колкото я премествате към тъпанчето, създавайки значително уплътнение. Така може да се стигне до различни наранявания (увреждане на тъпанчето и др.), възпаление на средното ухо, причината за което е невнимателно почистване на ушния канал с памучни тампони. Въобще, когато започнем активно да почистваме ушите си, по този начин предизвикваме допълнително производство на ушна кал.

Но с намаляване на обема на ушната кал се наблюдава сухота и сърбеж в ушите. При излишък пък в ушния канал се формира тапа, която при натиск върху тъпанчето води до различни възпаления на ухото. Когато влага навлезе в ушния канал и стигне до тапата, тази запушалка постепенно набъбва и припокрива ушния канал - което провокира не само постоянно задръстване, но и загуба на слуха. Не се опитвайте сами да отстраните тапа от ушна кал! Най-добрият начин да поддържаме ушите си чисти е да измиваме внимателно ухото и зоната около входа на слуховия канал.

Внимание! Статията е само информативна и не може да служи за самолечение. Допитвайте се до лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com