Защо ушите ни „горят“?

38390
 Защо ушите  ни „горят“?
Снимка: iStock/Guliver

В древни времена учените и лекарите не можели да установят истинските причини, поради които ушите „горят“ - зачервяват се и възпаляват, в меките части се чувства необичайна топлина.

Затова в различни езотерични учения явлението се обяснявало на ментално ниво. Най-вероятно народните поверия са възникнали въз основа на факта, че всеки човешки орган на сетивата е отговорен за един или друг канал на информация. Тъй като ушите възприемат входящите данни в слухова форма, народът смятал, че червените уши са доказателство как хората нетърпеливо и емоционално обсъждат човек, който има подобно усещане. Ето най-често срещаните народни знаци, обясняващи защо ушите парят или „горят“. 

„Гори“ лявото ухо – значи, някъде обсъждат човека в негативен план, клеветят го.

Дясното ухо гори – хвалят го.

Парят двете уши – не само обсъждат човека, но и планират среща с него.

Ала има и други варианти. Например: дясното ухо се зачервява - опитват се да намерят човека, търсят го. Двете уши горят - предстои среща с някой, който често мисли за човека. Гори лявото ухо - човекът е споменат в разговор по неутрален начин. Ако обаче едновременно с това се чувства зле, значи говорят лошо за него, изразяват недоволство, клеветят го.

При това значението на тълкуването се променя в зависимост от деня на седмицата. Ето как се тълкуват поличбите, ако ушите „горят“ в различни дни:

- понеделник е знак за нечия изгаряща завист;

- вторник - парещите уши предвещават раздяла с любим човек или измама;

- сряда - бърза романтична среща;

- четвъртък - очаквайте добри новини;

- петък - ще има среща;

- събота - знак за неприятности, предупреждение да бъдете внимателни;

- неделя - очаквайте скорошна печалба.

При болки в ушите - пробвайте тези бабини рецепти

Всеки, който някога е страдал от болка в ушите, знае, че това не е забавно! Болката в ушите може да бъде причинена от много различни, н...

Менталистите и биоенергетиците са сигурни, че подобни народни обяснения на явлението са общо взето, правилни, тъй като при силни емоции в околната среда се излъчват и силни енергийни импулси. От този прилив се ражда мощна вибрационна енергийна вълна, която въздейства върху психическото и физическото тяло на човек, като му причинява зачервяване на ушите. 

А как обясняват учените, защо ушите „горят“? От медицинска гледна точка това явление е следствие от повишен приток на кръв към мозъка. Причините за това са естествени или симптом на заболяване.

Естествените причини са силно смущение, вълнение, стрес. Поради емоционалната реакция се увеличава кръвоснабдяването на капилярите, което предизвиква усещане за парене. Описаните симптоми обаче изискват потвърждение от лекар, затова потърсете медицински съвет.

Също така, под въздействието на студ възниква спазъм в съдовете, които кръвоснабдяват органите на слуха. При затопляне спазъмът спира и кръвта се подава интензивно към ушните миди.

Решаване на трудни психически проблеми. За правилното функциониране на мозъка е необходим кислород, който се доставя от кръвта. При напрегната дейност мозъкът се нуждае от повишена порция кислород, а тялото изпраща много кръв към главата, която навлиза и в ушните капиляри.

Спрете шума в ушите с този лесен лек

Шумът в ушите е неприятно явление, което се появява при много хора и може да бъде причинено от различни неща, като например високо кръв...

Но какво означава, ако ушите ви „горят“ в нормална, спокойна среда? Лекарите са убедени, че подобно явление е симптом на заболяване. Синдромът на зачервените уши се среща при хора, които страдат или са страдали от мигрена, както и при жени с проблеми в горната част на гръбначния стълб. Също така учените смятат, че зачервяването и паренето на ушите е симптом на:

- високо кръвно налягане;

- респираторно заболяване;

- промени в температурата на околната среда;

- хормонални смущения;

Какво ще се случи, ако пробиете неправилно ушите си

Още в Древен Египет обеците са били определящ фактор за социалния статус. Модата с пробиване на ушите на момичетата е отзвук от онези ...

- увреждане на тъпанчевата мембрана;

- инсулт;

- нарушения в нервната система.

Поради тези причини подобни явления не могат да бъдат пренебрегнати. Ако симптомът се появява често, не забравяйте да разберете какво го причинява. Още преди 45 години американският лекар Сандърс Т. Франк обърнал внимание на факта, че при хората със сърдечно-съдови заболявания често се появяват бръчки по ушните миди. Този признак често бива наричан „знак на Франк“. Фактът, че може да бъде индикатор за коронарна недостатъчност, е потвърден от около 40 научни изследвания, проведени в различни страни по света. По-специално, американски учени стигнаха до заключението, че при хора под 40-годишна възраст гънката на ушната мида е предвестник на сърдечни и съдови заболявания в 80% от случаите.

Помнете: самолечението може да навреди на вашето здраве! Затова не забравяйте да посетите личния си лекар, за да получите квалифицирани препоръки. Иначе, в зависимост от мирогледа ви, можете да приемете народната или научна гледна точка – това си е ваша работа. Но, независимо от това, ако паренето на ушите стане постоянно, задължително трябва да се проведе медицински преглед!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В килера има молци: 5 прости съвета как да се отървете от вредителя

Естествено изгаряне на мазнини: 17 храни, които ще ви помогнат да отслабнете до лятото

Закусвайте на дневна светлина и още 6 златни правила за отслабване

8 лайфхака как да изберете наистина сладки ягоди

11 последици от кастрацията на домашни любимци - собствениците дори не знаят за това

Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта?

10 неща в къщата, които харчат най-много енергия

Полезни знаци, които могат да предскажат дъжд

Как да спрете да ядете през нощта?

Как се пише: оръдие или уръдие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com