Не забравяйте да ги засадите! Билки за подобряване на мозъчната функция

25886
Не забравяйте да ги засадите! Билки за подобряване на мозъчната функция
Снимка: iStock/Guliver

Тези билки подобряват функционирането на мозъчните съдове, влияят положително върху паметта, когнитивните способности, предотвратяват развитието на мозъчни тумори, сенилна деменция и болест на Алцхаймер.

Повечето от тези растения са ви познати от детството. Нека да погледнем свежо към познатите билки и да не забравяме да ги посеем в градината.

Магданоз

Да, най-разпространеният магданоз е склад на витамин К, който защитава бъбреците, костите, кръвта и укрепва кръвоносните съдове, включително и мозъка. Магданозът съдържа и мощен антиоксидант с доказана противоракова и противовъзпалителна ефикасност, флавоноида апигенин, който учените смятат за едно от обещаващите лекарства за възстановяване на мозъчните функции. Изследвания върху стволови клетки показват, че когато се добави апигенин, те се превръщат в неврони. Тоест магданозът помага за създаването на нови мозъчни клетки и за укрепване на връзките между тях. Апигенинът се намира и в мащерката и червения пипер.

10 билки, които понижават кръвното налягане

Чесън

Толкова го обичаме, защото предпазва от вируси и настинки. Оказва се, че чесънът е полезен и в борбата с влошаването на нервната система, благодарение на съединения, които помагат за спиране на възпалението в мозъка, което нарушава когнитивните му функции. Многобройни проучвания говорят за мощния терапевтичен ефект на чесъна и неговата способност да се бори с рака, по-специално с образуването на мозъчни тумори. Като цяло, ако все още се съмнявате дали да засадите чесън тази година, отговорът е очевиден - засадете го!

Маточина

Скромната ароматна билка, която обичаме да добавяме към чая, не само успокоява, но насърчава бързата регенерация на клетките, възстановяването на нервната система, предписва се при тревожни разстройства и депресивни състояния, проблеми със съня. Маточината помага при главоболие, а също така участва във възстановяването на когнитивните функции на мозъка, подобрява паметта, концентрацията и намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Активните вещества в маточината помагат за заздравяването на мозъчните клетки, унищожени от дегенеративни процеси.

Тези билки са най-добрият лек при 100 болести

Розмарин

Ароматна подправка, източник на лечебно етерично масло със силни противовъзпалителни свойства и помощник на мозъка ни. Ароматът на розмарин ободрява, помага за концентрация, подобрява реакцията, повишава скоростта и точността при работа. Антиоксидантите и карнозната киселина в розмарина предпазват мозъка от увреждане на свободните радикали и стареене. А ако сте в лошо настроение, вземете клонче розмарин, вдишайте аромата му - и ще се почувствате по-добре!

Градински чай

Ако засадите градински чай в градината, той не само ще украси пространството с лилави цветя, но и ще се превърне в истинска аптечка за цялото семейство. Градинският чай, наред с многобройните лечебни свойства, е признат за полезен за мозъка. Проучването показа, че терпените и фенолите в състава му имат положителен ефект върху паметта, точността на умствените операции, изчисленията, концентрацията, наблюдателността, намаляват умствената умора и помагат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Всички тези билки могат да се отглеждат не само в градината, но и у дома в саксии през цялата година. Основното нещо е да им осигурите добро осветление, дренаж и правилно, а не прекомерно поливане. Добавете ги към храната си и ще забележите как забравяте по-малко и се усмихвате повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Какво да правите, ако кожата на пръстите ви се лющи: защо се случва това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com