Неподозираните ползи на алабаша – не го пропускайте през зимата

30341
Неподозираните ползи на алабаша – не го пропускайте през зимата
Снимка: iStock

Алабашът е зеленчук, характерен за европейската и азиатската кухня, отглеждан основно в Източна Европа. Особено популярен е в Германия, където се отглежда като култура за храна от 16 век, като дори името му произхожда от немски език („kohl” означава зеле, „rabi” – ряпа). Зеленчукът, подобно на краставицата, съдържа много вода, като тя представлява до 90% от съдържанието му. Останалите 10% са за витамини, минерали и ценни вещества, осигуряващи неподозираните ползи на алабаша. Витамин С може да бъде открит в значителни количества в този кореноплоден зеленчук, поради което го наричат още „северен лимон“ и което го прави идеален за сезона на грипа, тъй като подсилва имунната система и собствените съпротивителни сили на организма. В само в 100 грама от алабаша се намира почти цялата дневна доза витамин С. 

Ползи от алабаша

1. Детско здраве

За разлика от много плодове и зеленчуци алабашът не предизвиква алергични реакции, което го прави чудесен избор на зеленчук за детското меню на най-малките. Помага и за растежа на децата, така че приемът му в ранна възраст е ценен източник на здраве. Изследванията сочат, че сред неподозираните ползи на алабаша се откроява и ключовото му значение за бременните дами, тъй като е богат на фолиева киселина и помага за оформянето на плода и за предотвратяването на някои вродени дефекти.

2. Диуретичен ефект

Алабашът се препоръчва на пациенти, които задържат урина, тъй като има ясно изразено пикочогонно действие. Диуретичните свойства на зеленчука са сред ценните ползи на алабаша.

7 двойки растения, които не бива да засаждате в съседство

3. Грижа за дихателната система

Консумацията на алабаш се препоръчва на страдащи от заболявания на дихателните пътища – от болести с алергичен произход като астмата до възпалителни заболявания на белите дробове като бронхита. Действа противовъзпалително и отхрачващо, благодарение на което намира приложение в народната медицина.

4. Помощник при анемия

Алабашът съдържа щедри дози желязо, което го прави ценен зеленчук за страдащите от желязодефицитна анемия.

5. Контрол на теглото

Алабашът ви помага да изваете фигурата и стопите излишните килограми, като доставя на организма малко калории за сметка на много вода и фибри. Хидратацията е важна в процеса на отслабване, а фибрите ви помагат да сте сити по-дълго. Така алабашът, приготвен правилно – задушен или на салата – се превръща в отлично ястие за диетичното меню на хората с наднормено тегло и излишни сантиметри около талията. Зеленчукът е с нисък гликемичен индекс, което го прави още по-добър за целта и е сред ключовите ползи на алабаша.

Този кореноплоден зеленчук е страшно полезен за здравето

6. Сърдечно-съдово здраве

При отслабена сърдечна дейност и бавен пулс сокът от алабаш, подсладен с мед, може да има изключително благоприятно въздействие без неприятните странични ефекти на медикаментите, които се предписват за целта. Нещо повече – алабашът е полезен за хипертониците, тъй като държи под контрол кръвното налягане, и е ценен за пациентите с високи нива на лошия холестерол в кръвта, тъй като води до естественото му намаляване. Това прави алабаша и средство за превенция на атеросклерозата.

7. Подходящ при остеопороза

Сред ценните ползи на алабаша е укрепването на костната плътност и ролята му в профилактиката на остеопорозата, благодарение на богатото съдържание на калций и магнезий.

8. Профилактика против рака

Сред най-неподозираните ползи на алабаша е фактът, че демонстрира противоракови свойства. Това може да се дължи на съдържащите сяра съединения в кръстоцветните зеленчуци, както на техните антиоксидантни фитостероли.

Зеленчуците, които стават 2 пъти по-полезни, след като ги нарежете

Внимание! Ако страдате от подагра, не консумирайте алабаш. Съдържащата се в него пикочна киселина е изключително неблагоприятна за вашето състояние. В случай на заболявания на щитовидната жлеза изберете друг зеленчук, тъй като съдържащите се в алабаша гоитрогени могат да доведат до възпаления на жлезата, дори в малки количества. Поднасяйте го на трапезата си пестеливо и внимателно и ако страдате от бъбречни заболявания. Внимавайте с него и ако е отгледан в парник, тъй като не е изключено натрупването на нитрати.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com