Пазете черния дроб от това вещество, защото иначе го съсипвате

4229
Пазете черния дроб от това вещество, защото иначе го съсипвате
Снимка: iStock/Guliver

Повишената концентрация на перфлуорирани органични съединения в човешкия организъм увеличава няколко пъти риска от болести на черния дроб, твърдят американски медици.

Така наречените перфлуорирани органични съединения (PFAS) са сложни органични молекули с голям брой флуорни атоми във веригите си. Използването на PFAS в химическата промишленосте довело до бързо натрупване на молекули от тези съединения в природните екосистеми и в организма на голям брой хора, установиха еколози още в края на миналия век,

Учени от Университета на Южна Калифорния наскоро са открили, че молекулите на PFAS се натрупват бързо в черния дроб на хора и животни. Това води до масивна клетъчна смърт в този орган, се казва в прессъобщение на университета.

По тази причина медиците решават да установят как натрупването на перфлуорирани органични вещества в човешкия организъм влияе върху появата на болести на черния дроб.

Черният дроб и токсините

Френските домакини слагат малко кисело мляко в пералнята

Ако проявявате алергична реакция към перилни препарати за премахване на петна или просто не са по джоба ви, опитайте с техен натурален ...

За тази цел учените анализирали тъканни проби и информация, събрана от техни колеги в рамките на Мултиетническото групово проучване (MEC), чиято цел е да проучи честотата на болестиовите заболявания сред различните етнически групи. В проучването са участвали общо над 215 000 жители на САЩ от всички възрасти и етноси.

В хода на наблюдението 50 участници в MEC са развили различни форми на болести на черния дроб. Учените измерили концентрацията на PFAS в техните телесни тъкани и я сравнили с количеството подобни молекули при други доброволци на сходна възраст и пол.

Измерванията показали, че вероятността от развитие на болести на черния дроб нараства с увеличаване на концентрацията на органични флуорни съединения в организма на доброволците. Тази форма на тумор при участниците в наблюдението се е развила 4,5 пъти по-често от нормалното, ако в организма им е имало високо съдържание на PFAS.

Причината за това е, че органичните флуорни съединения нарушават кръговрата на захарите, както и на аминокиселините и жлъчните киселини в тези клетки. Това ускорява развитието на немастни заболявания на черния дроб и създава условия клетките му да се превърнат в туморни, заключават учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com