Плодовете, които понижават лошия холестерол

6688
Плодовете, които понижават лошия холестерол
Снимка: iStock

За съжаление, човек може да има висок холестерол и да не знае за това години наред. Той може да се повиши поради редица причини като прием на медикаменти, генетична предразположеност, стрес, липса на физическа активност, вследствие на някои заболявания, нездравословен начин на живот и др. Високият холестерол може да доведе до инсулт или сърдечно-съдови заболявания.

Ако сте си направили ПКК и забележите, че имате висок холестерол, то задължително трябва да се консултирате със специалист. Другото, което може да направите, е да промените менюто си. Начинът на хранене оказва директно влияние на “лошия” холестерол, известен още като LDL. Редовният прием на плодове, например, може да поддържа здравословни стойности на HDL холестерола – “добрия” холестерол, и да намали риска от повишаване на лошия. Кои са тези плодове ?

Грозде

В гроздето има полифенолни съединения, които могат да помогнат за намаляване на клетъчното увреждане. Консумирането на 1-2 чаши грозде на ден защитава тъканите и намалява възпалението. Гроздето, особено червеното, е изключително богато на ресвератрол – мощен антиоксидант.

Напитките, които чистят холестерола и разреждат кръвта

Ябълки

Редовната консумация на ябълки намалява стойностите на общия холестерол. Това се случва, благодарение на фенолните съединения, които се съдържат в тези плодове, известни още като антиоксидантни. Те насърчават здравата клетъчна функция и подобряват кръвообращението.

Горски плодове

Те са изключително богати на полифеноли, които помагат за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Редовният прием на горски плодове допринася за поддържане на здравословни нива на холестерола и подобряване храносмилането, благодарение на високите нива на фибри. Те подобряват кръвообращението и поддържат здравословни нива на кръвното налягане.

Домати

Тези плодове, които хората приемат като зеленчук, са богати на витамин А, С и калий. Също така съдържат и антиоксиданта ликопен – съединение, което намалява нивата на лошия холестерол.

Банани

Тези вкусни плодове намаляват холестерола, като елиминират неговия излишък още в храносмилателната система. По тази начин той не навлиза в кръвообращението и се намалява рискът от запушване на артериите.

Този нощен симптом с пръстите на краката издава висок холестерол

Авокадо

Авокадото е изключително полезно за здравето на сърцето, защото е богато на мононенаситени мазнини и фибри. Редовната му консумация спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Авокадото може да понижи LDL холестерола и има благоприятен ефект върху липидния и липопротеиновия профил и високото кръвно налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com