Помагат ли яйцата на хора с диабет?

5549
Помагат ли яйцата на хора с диабет?
Снимка: iStock/ Guliver

Яйцата са нисковъглехидратна храна и имат много нисък гликемичен индекс. Това ги прави добър източник на протеини за хора с диабет. Американски ескперти заявяват, че яйцата са подходяща храна за хора с диабет. Ниският гликемичен индекс означава, че те оказват по-малко влияние върху нивата на кръвната захар на човека. Хората може да се притесняват от съдържанието на холестерол в яйцата. Експертите обаче не смятат, че умерената консумация на яйца влияе отрицателно върху нивата на холестерола.

Симптомът на диабет, който най-често се проявява през нощта

КАКВА Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ДИАБЕТА И ЯЙЦАТА?

Диабетът може да повлияе на баланса на LDL (лошия) и HDL (добрия) холестерол в организма.Диабетът може да повиши риска от сърдечни заболявания. Някои хора се опасяват, че консумацията на яйца може да повиши нивата на холестерола и това да увеличи риска от сърдечни заболявания.На хората се препоръчва да консумират по по-малко от 300 милиграма холестерол на ден. Яйцата са с високо съдържание на холестерол, като едно голямо яйце съдържа около 200 mg холестерол. Въпреки това сега изследванията показват, че холестеролът, който се съдържа в храните, има малък ефект върху повишаването на общите нива на холестерола в организма. Вместо това опасността се крие в консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини, които могат да доведат до повишаване на нивата на холестерола. Тези храни включват например торти, бисквити, бекон, бонбони и преработени закуски.

Лекар: Този сок сваля кръвната захар с 30%

Проучване от 2018 г. показва, че редовната консумация на яйца може да подобри кръвната глюкоза на гладно при хора с преддиабет или диабет тип 2. Изследователи достигат до засключение, че консумацията на едно яйце на ден може да намали риска от диабет при даден човек. Друго изследване от 2015 г. разкрива, че при хората с предиабет или диабет тип 2 не се наблюдава негативна промяна в липидния профил след прием на храна с високо съдържание на яйца. Авторите предполагат, че храненето с високо съдържание на яйца е здравословно за хората с диабет.

15 лесни начина за понижаване на кръвната захар

ЯЙЦА И ХРАНЕНЕ

Яйцата са хранително "плътна" храна, което означава, че са богати на хранителни вещества, но с ниско съдържание на калории. Високопротеиновите храни, включително яйцата, могат да накарат човек да се чувства по-сит. Това може да помогне на хората с диабет да поддържат здравословно тегло. Яйцата са пълноценен протеин, което означава, че съдържат всички девет аминокиселини, които организмът не може да произвежда сам и които хората трябва да си набавят с храната. Едно голямо поширано яйце предлага следната хранителна стойност:

  • 6,25 грама протеини
  • 4,74 гр мазнини
  • 0,35 гр въглехидрати
  • 72 гр калории

Учени: Тази добавка понижава кръвната захар с 26%

Въпреки че по-голямата част от протеините в яйцето идват от белтъка, жълтъкът е пълен с полезни мазнини, витамини A, D, E и K и антиоксиданти като лутеин. Яйцата са богат източник на витамин В-12 и минерали като желязо, мед и цинк. Друга съставка на яйцата е холинът, който участва в процесите в организма, като например паметта и настроението, и играе решаваща роля по време на бременността за развитието на мозъка на плода.

ЗДРАВОСЛОВНИ НАЧИНИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЯЙЦА ПРИ ДИАБЕТ

Най-здравословният начин за приготвяне на яйца е да ги варите, поширате или на омлет с нискомаслено мляко. Препоръчително е яйцата да се съчетават с нарязани зеленчуци или салата, вместо да се консумират заедно с храни с високо съдържание на наситени мазнини, например бекон или сирене. Ако приготвяте пържени яйца, можете да смените олиото за пържене с по-здравословно за сърцето, например царевично, рапично или зехтин.

Наистина ли сладкото води до диабет - ето какво разкри лекар

ОБОБЩЕНИЕ

Хората с диабет могат да включат яйцата като част от здравословен хранителен режим. Проучванията показват, че умерената консумация на яйца не би трябвало да повлияе негативно на риска от сърдечни заболявания и може да подобри нивата на кръвната глюкоза на гладно.Изследователите са свързали кръвното налягане и кръвната захар с холестерола, така че е важно да се обърне внимание на това как диетата може да повлияе на тези фактори. Варените, пошираните или бърканите яйца са здравословни варианти. Редовните посещения при лекаря са задължителни, за да знаете какъв е рискът от всяко състояние и да направите промени в диетата, и начина на живот, ако е необходимо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно