Правилно мерене на кръвно – какви грешки се допускат най-често?

101267
Правилно мерене на кръвно – какви грешки се допускат най-често?
Снимка: iStock

След тежките софри, мазните ястия, преяждането и злоупотребата с алкохол през дългите светли декемврийски празници и на прага на нова поредица от поводи да хапнем до насита и препълним чашите – предстоящите имени дни, е напълно очаквано кръвното налягане особено при хипертониците да поднесе неприятни изненади.

Поредицата от почивни дни и липсата на проследяване на показателите на апарата за кръвно налягане, тъй като и личният лекар не е на работното си място на Коледа, правят контрола на високото кръвно налягане още по-труден по време на празниците. Силно препоръчително е диагностицираните с високо кръвно налягане да имат апарат за домашно измерване и да следят стойностите си поне 2 пъти на ден, за да се избегнат хипертонични кризи и сърдечно-съдови инциденти, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Апаратът сам по себе си не е достатъчен обаче, тъй като ако не се извършва правилно мерене на кръвно налягане и се взимат решения за прием на медикаменти въз основа на грешни показатели, ситуацията може да бъде по-опасна, отколкото ако изобщо не се проследява кръвното налягане. Има правила за правилно мерене на кръвно налягане, с които ще ви запознаем, но преди това нека си припомним за рисковете от хипертонията и защо е толкова важно да не пропускаме грижата за здравето, дори да са празници.

При събуждане с високо кръвно - ето какви са причините

Рискове от хипертонията

Хипертонията е сред най-разпространените и значими заболявания с водещо място по смъртност в световен мащаб всяка година. Тя е социално значимо заболяване, което освен че отнема животи, води при оцелелите в немалък процент от случаите до различна по тежест инвалидизация. Високото кръвно налягане натоварва и кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, бъбреците и поражда висок риск от:

  • сърдечно-съдово заболяване,
  • сърдечен удар,
  • инсулт,
  • сърдечна недостатъчност,
  • периферно артериално заболяване,
  • аортни аневризми,
  • бъбречни заболявания,
  • инвалидизация,
  • смърт.

Правилно мерене на кръвно налягане

За високо кръвно налягане се счита показание на апарата над 140/90 mmHg, ако измерването е в кабинета на лекаря, и над 135/85 mmHg, ако измерването е извършено в домашна среда. За пациенти над 80-годишна възраст за високо се счита кръвно налягане над 145/90. Защо има разлика? Първо, в лекарския кабинет често пациентите леко се притесняват, което води и до леко повишаване на кръвното налягане.

Тези 2 простички неща са ключът към борбата с високото кръвно налягане

Второ, не сме специалисти и когато мерим налягането си сами в дома, то може да чуем или видим 130-135, докато реално апаратът сочи 140. Не на последно място домашните апарати в повечето случаи не са така прецизни като тези на специалистите, така че 130/80, измерени у дома се считат за алармиращ сигнал, че е нужна лекарска консултация за диагностициране на хипертония или отхвърлянето ѝ.

Всичко това е валидно обаче при правилно мерене на кръвно налягане. Множество малки или по-съществени грешки изкривяват резултатите и водят до погрешно заключение, че страдаме от хипертония или още по-лошо – че всичко е наред с кръвното налягане при пациент с хипертония. Второто може да доведе до забавяне на лечение и непредприемане на мерки, а това, от своя страна – до хипертонична криза, инсулт или инфаркт, които застрашават не само качеството на живот, но и самия живот на пациента.

За да е качествено и правилно измерването на кръвното налягане, важно е измерващият да има опит и да познава апарата и начина на боравене с него, пациентът да не е стресиран, изнервен, притеснен в момента на измерване, да не се е занимавал в близкия час със спорт или тежка физическа работа, да е почивал в седнало състояние поне 10 минути, преди да се измери кръвното налягане. Други правила за точното измерване на кръвното налягане включват:

  • седнал стоеж с гръб, който е опрян на облегалката на стола,
  • краката да са стъпили на пода, да не висят и да не са кръстосани,
  • ръката трябва да е удобно поставена на маса и да е на нивото на сърцето,
  • маншетът следва да е плътно поставен, с правилния размер и на точното място.

Най-често допусканите грешки при измерване на кръвното налягане

Сред най-честите грешки, допускани при измерване на кръвното налягане в домашна обстановка, въпреки че повечето хора знаят стъпките и ги спазват, са дребни, но значителни пропуски, които могат да доведат до значителни отклонения в резултатите от апарата от реалните показатели. Сред тези грешки са:

  • Пациентът е забравил, че е консумирал кафе или дори чай – черен, зелен час преди измерването.
  • Пациентът се е движил, спортувал, натоварил час преди измерването.
  • Пациентът се е притеснил какво ще покаже апаратът и пулсът му е ускорен от страха и вълнението.
  • Пациентът не е посетил тоалетната, за да изпразни мехура си.
  • Между маншета и ръката има ръкав, тъй като пациентът не го е навил добре или е забравил, че най-доброто измерване се прави по къси ръкави, за да не се налага запрятане на ръкава, което може да ограничи притока на кръв и да изкриви резултата.
  • Пациентът спазва правилото да си почине 10 минути, преди да се пристъпи към измерване, но почива на табуретка, легло или друго място, а не на стола, на който ще се извърши измерването, където се премества преди самото мерене.

Ако изчистите тези грешки по отношение на измерването на кръвното налягане, ще имате възможно най-точните резултати, въз основа на които да се погрижите за здравето си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Може ли вашият зодиакален знак да се промени? Ето какво казват астролозите

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

Кога хъркането се превръща в симптом на сънна апнея?

Отделянето на белтък в урината е маркер за бъбречно увреждане

5 храни, които не се препоръчват за хора с хипертония

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com