Кои са забранените храни при рефлукс?

10818
Кои са забранените храни при рефлукс?
Снимка: iStock

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е често срещано хронично заболяване, при което съдържанието на стомаха или дванадесетопръстника навлиза в хранопровода, причинявайки увреждане на клетките на лигавицата. Това заболяване оставя определен отпечатък върху живота на човека, който страда от него, тъй като за да спрете ефективно обострянията на заболяването, трябва да спазвате определени правила за хранене, поведение, да се подлагате на редовни прегледи и терапевтични мерки.

При всяка от формите на заболяването е задължително да се приемат антиациди (лекарства, които предпазват лигавицата от агресивните ефекти на солната киселина), лекарства, които неутрализират ефекта на киселината, както и прокинетици - лекарства, които помагат за възстановяване на нормалното функционирането на сфинктера.

Имате горчив вкус в устата - ето какво означава това

Кои са забранените храни при рефлукс?

Важен елемент е правилното хранене:

Изключване от диетата на студени, горещи и пикантни храни.

Газираните напитки са строго забранени.

Откажете се от груба храна, продуктите трябва да бъдат старателно сдъвкани или специално обработени (храната трябва да бъде ситно нарязана, пюре, каша).

Ограничаване на всякакви мазни храни и бързи храни (всички храни с високо съдържание на мазнини водят до отпускане на сфинктера и допринасят за развитието на заболяването).

Изключване на консерви, пушена и пържена риба, бобови растения, кисели зеленчуци и плодове, цитрусови плодове (последните увеличават отделянето на солна киселина в стомаха)

Ограничавайки обема на сладкиши и шоколад, кафето също е забранено да се използва по време на периода на обостряне.

Ограничаване на консумацията на продукти от домати.

Важно е човек с това заболяване да знае, че трябва да яде малко и често. На всеки 2-3 часа, на малки порции. Основният момент е, че в стомаха трябва да има малко храна, което ще предотврати излишната солна киселина, което означава, че ще облекчи състоянието и ще предотврати увреждането на лигавицата. След хранене не можете да заемете хоризонтално положение (легнете). Последното хранене за човек, страдащ от ГЕРБ, трябва да приключи в 19:00-20:00 часа (2-3 часа преди лягане). Увеличете дела на растителни протеини, сложни въглехидрати (ориз, хляб, тестени изделия) в диетата.

Д-р Стоянов с ценни съвети какво да правим при рефлукс

Необходимо е напълно да се откажете от алкохола и пушенето, да се отървете от наднорменото тегло. Избягвайте използването на етерични масла от мента, които могат да бъдат открити в дъвки, паста за зъби и редица други хигиенни и козметични продукти, тъй като те отпускат езофагеалния сфинктер. Също така е необходимо да изоставите всякакви дейности, при които трябва да се навеждате често и дълго време.

Особено опасно е да правите нещо или да работите в наклонено положение след хранене. Струва си да откажете да носите стегнати колани и, ако е възможно, да изключите всякакъв натиск върху коремната кухина. При ГЕРБ са противопоказани вдигането на тежести и силовите спортове, при които се увеличава натоварването на коремните мускули (особено опасни са културизъм, вдигане на тежести, бойни изкуства). И още един важен момент - по време на сън главата на леглото трябва да е в повдигната позиция (15-20 см).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com