Симптом на безпокойство и паник атаките, за които не се говори достатъчно

6175
Симптом на безпокойство и паник атаките, за които не се говори достатъчно
Снимка: iStock/Guliver

Ако се справяте с тревожност, може да сте запознати с усещането за изтощение, което идва след нев или пристъп на паника. Може да ви е по-трудно да се съсредоточите, може да сте по-малко бдителни и тялото ви да боли.

7 начина за оказване на помощ при паник атака

По време на тревожност или пристъп на паника, тялото преживява редица химически промени и започва да изпомпва адреналин. Сърдечният ви ритъм се ускорява и дишането става повърхностно. След това, когато пристъпът отмине и се освободите от интензивната реакция, предизвикана от нервната система, се появява нов набор от симптоми и настъпва „махмурлук“ на тревожната атака, оставяйки хората да се чувстват психически и физически изтощени.

Какво причинява тези последствия

Важно е да знаете, че пристъпите на паника и пристъпите на тревожност, макар че често се използват взаимозаменяемо, са две различни неща.

Паническата атака е физиологична реакция, при която реакцията на тялото „бий се или бягай“ се активира, за да помогне на човек да се подготви за нещо опасно. Хората често казват, че пристъпът на паника се чувства сякаш получават сърдечен удар или умират - това може да предизвика силна тревожност заедно с комбинация от физически симптоми, включително ускорен пулс, изпотяване, треперене и недостиг на въздух.

Пристъпите на тревожност, от друга страна, обикновено се появяват, когато хората вече не чувстват контрол над тревожността си. Безпокойството някак преминава праг, когато вече не е удобно или управляемо за някого.

И по време на двата типа атаки адреналинът се изпомпва в цялото тяло. Когато се понижите от този прилив на адреналин, може да се почувствате притиснати, защото току-що сте преминали през интензивно емоционално преживяване, а в някои случаи също и през тежка физическа реакция.

Когато се отървете от това, ще има много последствия. Тялото ви всъщност ще се почувства физически уморено, защото сте преминали през доста голямо събитие.

След пристъп хората често се чувстват изтощени. И ако сте хипервентилирани, може дори да почувствате болка, особено в гръдните мускули. Някои може да изпитат гадене, стомашно-чревни проблеми, главоболие и мигрена, заедно с обостряне на симптоми, свързани с хронични заболявания, които имат.

Паник атака или инфаркт: Как да ги различим?

Последствията, които идват с атака напаника, вероятно ще бъдат по-интензивни от тези, които следват атака на тревожност. И в зависимост от човека, последствията могат да продължат няколко часа или цял ден или два.

Как да се справите с тревожност или паническа атака

Ако редовно изпитвате пристъпи на тревожност или пристъпи на паника, е добре да научите от какво се нуждаете по време и след атаката, за да можете да имате план. Методите на лечение като когнитивно-поведенческата теория могат да ви помогнат да научите как да управлявате тревожността и паниката, когато се появят, така че няма да се налага да се справяте с такива тежки симптоми на „махмурлук“ след това.

Но ако атаката вече е дошла и е изчезнала и вие се чувствате добре, има няколко начина за смекчаване на симптомите.

Първата стъпка е да направите пауза и да си поемете глътка въздух, за да забавите системата си. Изключете светлините, пуснете малко успокояваща музика, направете това, от което се нуждаете, за да се успокоите и да се почувствате здраво.

Пренесете се в настоящия момент и признайте каквото и да е това, което чувствате физически и емоционално. Използването на някои техники за дълбоко дишане като диафрагмено дишане, дишане в кутия или ритмично дишане - за регулиране на тялото ви също може да помогне с това.

Практикувайте всички традиционно здравословни поведения като например да се уверите, че получавате достатъчно сън и правилно хранене и намерете някой, с когото да обработите емоциите си, независимо дали е близък приятел или специалист по психично здраве. Изключително важно е да се обърнете към някой, който ще ви заземи и успокои, а не някой, който ще ви раздвижи още повече. Намерете начин да се движите, когато можете, независимо дали това означава да отидете на разходка или да правите леко разтягане.

Бъдете търпеливи със себе си. Ще отнеме известно време, докато последствията отшумят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com