Хормонът на страха и как действа върху тялото

33018
Хормонът на страха и как действа върху тялото
Снимка: Thinkstock

Не съществува човек, който поне веднъж в живота си да не е изпитвал силен страх. Било то когато се е оказал на косъм от фатална катастрофа, падане от голяма височина или нещо друго. Всички ние таим в себе си спомени за подобни събития и емоции, които, макар и притъпени от времето, все още ни разтърсват силно, когато си ги припомним. На какво се дължат тези усещания? Отговорът се крие в една-единствена дума – адреналин.

Когато сме изложени на опасност, в тялото ни се случва нещо. Нещо, което ни дава мощен прилив на сили, за които дори и не сме подозирали, че притежаваме. В този момент човек е способен да извърши чудеса – да прескочи с лекота двуметрова ограда, да запази равновесие на голяма височина, дори и без стабилна опора или пък да повдигне огромен товар, който в обикновена ситуация дори не би могъл да помръдне.

ХОРМОНИТЕ НА ЩАСТИЕТО И КАК ВЪЗДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ТЯЛОТО

Това, което ни дава тези „свръхсили“, макар и само за кратък миг, е именно хормонът, наречен адреналин. Какво представлява той, как действа и за какво е предназначен, ще разберем сега.

Секреция и функция на адреналин (епинефрин)

Адреналинът, известен също и като епинефрин, представлява хормон, който организмът отделя при стресови ситуации, свързани с усещане за безпокойство, страх, заплаха и опасност за живота. Произвежда се от надбъбречните жлези, като в човешките тъкани и органи винаги се поддържа определено ниво адреналин, което се повишава само при наличие на някаква екстремна ситуация.

„Хормонът на страха“ въздейства разширяващо на мозъчните кръвоносни съдове, повишава кръвното налягане, разширява зениците на очите и увеличава честотата на сърдечните удари. При получен сигнал за опасност, който се подава от хипоталамуса /най-важната част от човешкия мозък/, „съобщението“ мигновено се препредава към надбъбречната медула, която от своя страна реагира със силен прилив на адреналин. Нека да обясним защо е необходимо всичко това.

След като навлезе в тъканите и органите, адреналинът осигурява на човек възможност да реагира адекватно и навременно при всяка една стресова ситуация. И въпреки че, за съжаление, когато се случи инцидент, неговият завършек не винаги е успешен, то тези, които са оцелели, дължат живота си именно на действието на адреналина. Той въздейства стимулиращо на мозъка и му помага да вземе бързо решение, така че изходът от животозастрашаващата ситуация да се окаже благоприятен.

Адреналинът предизвиква бързата ни реакция

При опасни условия на работа, адреналинът постоянно се произвежда в тялото ни. Той насърчава изграждането на скелетни мускули и разширяването на миокарда. Хормонът стимулира увеличаването на протеиновия метаболизъм. Това обаче изисква пълноценно, висококалорично хранене, в противен случай ще доведе до изтощение и загуба на сила, придружени от отслабване на мускулатурата. При силен и продължителен стрес освобождаването на епинефрин води до износване на сърдечния мускул.

ПАРАЦЕТАМОЛЪТ ИЗТОЩАВА ПОЛОВИТЕ ХОРМОНИ

Навлизайки в кръвта адреналинът активира способността на всички органи да работят в режим „критична ситуация“. Точно на това се базира и лечението с него. Когато функционирането на вътрешните системи, които поддържат живота, започне да замира, лекарят инжектира пациента с епинефрин и това ги рестартира. Но има една важна особеност - действието на хормона трае кратко – едва 5 минути. През това време реаниматорът трябва да предприеме спешни мерки за спасяването на пациента.

Какво е усещането при силен прилив на адреналин?

Чувствата зависят от физиологията и психологията на всеки отделен човек. Много хора изпитват силен страх при прилив на адреналин. Дланите им се изпотяват, коленете им „омекват“, челото им се оросява със студена пот. Други пък увеличават пулса си, лицето пребледнява, слепоочията им започват силно да пулсират. Някои се чувстват замаяни и мислите им не могат да текат ясно. Всички тези усещания понякога могат да бъдат групирани в различни варианти.

Много млади хора, особено тези, които се занимават с екстремни спортове като парашутизъм, скално катерене, уиндсърф, делтапланеризъм и други, споделят за усещанията си при силен прилив на адреналин. Тези хора знаят как да реагират правилно в момент на опасност и колко опияняващо е усещането за контрол над тялото и победа над природните стихии.

Взаимодействие на хормона адреналин с органите и физиологичните системи

Действието на адреналина върху тялото носи както ползи, така и вреда - всичко зависи от продължителността на стресовата ситуация.

Как влияе адреналинът върху сърцето?

Ефектът му върху сърцето се състои в това, че той увеличава свиването на сърдечния мускул и пулсът се ускорява. Но това може да предизвика аритмичен пулс.

Също така се повишават показателите на кръвното налягане. В този случай дейността на сърцето се потиска и възниква така наречената брадикардия. Тоест първоначалният ефект върху сърцето е стимулиращ, но след това адреналинът действа потискащо.

Как влияе адреналинът върху нервната система?

Този хормон засяга нервната система и я активира. Повишават се умствената и физическа активност. Човек се чувства бодър и жизнен, но е възможно да се появи и чувство на безпокойство. По време на стрес хипоталамусът увеличава количеството кортизол, което спомага за по-бързата адаптация на човек към необичайната ситуация.

Адреналин и метаболизъм

„Хормонът на страха“ въздейства стимулиращо върху обмяната на веществата в тялото, като повишава или намалява съдържанието на някои от тях. Така в хемолимфата се увеличава количеството глюкоза, което от своя страна повишава степента на действие на гликолитичните ензими. Също така се намаля производството на липиди, а наличните мазнини бързо се разграждат. Подобрява се и метаболизма на протеини.

Как въздейства адреналинът върху мускулите?

Гладките мускули са изложени на различни ефекти от адреналина, което зависи от вида на адренергичните рецептори. Тъканите на дихателните пътища и червата се отпускат. В случай, че повишените нива епинефрин са предизвикани от ежедневни тежки физически упражнения, скелетната мускулатура нараства. Повишения метаболизъм на протеини води до изтощение на организма.

Адреналин и кръвоносни съдове

Адреналинът има хемостатичен ефект върху кръвоносните съдове. Това се дължи на увеличаване на активността на тромбоцитите под въздействието на епинефрин и на това, че хормонът свива малките капиляри.

Адреналинът е силен хормон, който влияе върху секрецията на други вещества от същия клас. Под негово въздействие количеството на серотонин, хистанин, кинини и други медиатори, които потискат алергичните реакции в хемолимфата, се увеличава. Тези вещества се произвеждат от адреналина от мастоцитите.

Ползите от адреналина не са малко. Ползите от епинефрин са големи, но само когато повишението на неговите нива се случва в изолирани случаи.

Ето как действа адреналинът в екстремни случаи:

- Реакциите ни при внезапно възникнала трудна ситуация се ускорява. Активира се периферното зрение, което ни дава възможност за по-добра ориентация и съответно по-бърз анализ на пътищата за спасение.

- Стимулира се мускулната система. Човек е в състояние да тича 2 пъти по-бързо, да скача 2 пъти по-високо и да повдига предмети, по-тежки от собственото си тегло.

- Логическите връзки се забързват, паметта е активна, мозъкът предлага нестандартни решения.

- Дихателните пътища се пълнят бързо с големи количества кислород, което помага да се издържи на огромна физическа активност.

- Прагът на болката се увеличава и това допринася за продължаване на дейностите в критичен момент. Например, при каране на ски, делтапланеризъм или сноуборд, след нараняване силната болка би попречила на животоспасяващите физически действия. Затова точно в този момент адреналинът ни помага да я усещаме по-слабо или дори изобщо да чувстваме болка. Това от своя страна намалява напрежението в сърдечния мускул и централната нервна система.

След подобно шоково преживяване, когато действието на адреналина приключи, се оказва, че претърпелият инцидент е ужасно изтощен и гладен. Това е така, защото организмът е дал всичко от себе си и се нуждае от „презареждане“. В такива случаи трябва да се храним добре и да си почиваме, за да възстановим отново силите си.

Вредата от „хормона на страха“

Както вече споменахме по-горе, адреналинът в кръвта ни може да бъде много вреден, особено при постоянни критични ситуации.

Ето някои от отрицателните му въздействия върху човешкото тяло:

- Повишено кръвно налягане - много над нормата.

- Стесняването на кръвоносните съдове и образуването на тромбоцити - това се отразява негативно на здравето.

- Изчерпване на надбъбречните мозъчни клетки. Бъбречната недостатъчност е способна да предизвика сърдечен арест.

От какво най-много се страхува всяка зодия

Страхът е чувство, което е познато на всеки от нас. Някои се страхуват да не загубят работата си, други пък се притесняват от самотата....

- Трайно повишените нива на епинефрин в организма могат да предизвикат язва на стомаха.

- Постоянният стрес и респективно редовното производството на адреналин могат да доведат до хронична депресия.

- За да потисне действието на адреналина в хемолимфата, тялото освобождава норепинефрин, Този хормон предпазва тялото ни от пренапрежение, но причинява апатия, мускулна релаксация и умора.

Какво да правим при прилив на адреналин, който не е свързан с нуждата от справяне в критична ситуация?

Ако производството на адреналин не е свързано с нуждата на бърза реакция при необичайна и застрашаваща живота ни ситуация, но тялото трябва да освободи по някакъв начин от силните емоции. В противен случай, под въздействието на адреналина, може да се отключи някакво физическо заболяване.

Когато усетите признаци на повишен адреналин, лекарите препоръчват да следвате тези стъпки:

Учени доказаха: Липсата на достатъчно сън ни кара да се страхуваме

Според ново проучване хората, които не си доспиват, могат да бъдат особено податливи на състояния, свързани с тревожност, като посттрав...

- Ако ситуацията позволява, легнете на леглото си или поне седнете на удобен стол, за да се почувствате по-комфортно.

- Опитайте се да дишате в всички сили, придържайки се към следната схема – вдишвате дълбоко през ноздрите на носа и издишвате през устата в четири такта. Едно – вдишваме. Едно, две, три, четири – въздухът е напълно издишан.

- Помъчете се да се абстрахирате от всичко и да мислите само за приятни неща. В този момент е много важно да вярвате в себе си и в това, че сте напълно добре.

- След като дишането се успокои, опитайте да медитирате. Ако не сте запознати с тази релаксираща техника, погрижете се да я усвоите възможно по-скоро, защото ще ви бъде от огромна полза.

- Ако всички, изброени дотук мерки не помогнат, може да сложите под езика си 2 таблетки валериан.

И накрая, нека да заключим с един много полезен съвет – ако често попадате под стресови ситуации, запишете се на курс по йога. Със сигурност ще ви помогне да ги преодолеете по-леко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com