Сокът от цвекло се оказа важен помощник за сърцето и кръвоносните съдове

5311
Сокът от цвекло се оказа важен помощник за сърцето и кръвоносните съдове
Снимка: iStock

Сокът от цвекло може да намали вредното възпаление в кръвоносните съдове, което увеличава риска от сърдечен удар, особено при хора с коронарна болест на сърцето. Тази напитка повишава нивото на азотен оксид, който контролира кръвното и има противовъзпалителни свойства. Това заключение направиха учени от Лондонския университет Queen Mary.

Група учени изследвали 114 здрави доброволци. Част от тях са получават ваксина против цьолиакия за временно увеличаване на възпалението в кръвоносните съдове, докато на други е даден крем, който е причинил малки мехури по кожата. След това участниците в експеримента пили всяка сутрин по 140 мл сок от цвекло в продължение на една седмица. Половината от тях са пили сок с високо съдържание на нитрати, а другата - напитка без нитрати, пише British Heart Foundation.

Причини да хапвате червено цвекло по-често

В резултат на това се оказа, че тези, които са получили ваксината и са консумирали сок с нитрати, имат по-високи нива на азотен оксид в кръвта, урината и слюнката. Те също имат по-ниски нива на циркулиращи бели кръвни клетки, което предполага намаляване на възпалението. В допълнение, сокът от цвекло помага за възстановяване на функцията на ендотела, клетките, които покриват вътрешността на всички кръвоносни съдове. В другата група кожните мехури също заздравели по-бързо при тези, които пият богат на нитрати сок от цвекло. Броят на възпалителните левкоцити е по-нисък след три дни.

Изследователите предполагат, че именно повишаването на нивата на азотен оксид след пиене на богатия на нитрати сок от цвекло е помогнало за ускоряване на възстановяването на доброволците. Според тях такава напитка може да е много добър помощник за хора с коронарна болест на сърцето. Те се характеризират с постоянен възпалителен процес в кръвоносните съдове поради факта, че нивото на азотен оксид намалява в резултат на заболяването.

Лекар разкри защо цвеклото е полезно за мъжете

"Възпалението е жизненоважно за защитата на тялото от наранявания и инфекции. Въпреки това при хора с коронарна артериална болест продължителното възпаление може да влоши артериалната обструкция, да влоши състоянието им и да увеличи риска от сърдечен удар. Нашето проучване показва, че дневна чаша сок от цвекло може да е един от начините да попълним диетата си с неорганични нитрати, което ще помогне за спиране на вредното възпаление“, каза съавторът на изследването д-р Асад Шабир.

Сокът от цвекло е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Неорганичните нитрати, съдържащи се в цвеклото, могат да повлияят благоприятно на кръвоносните съдове и да помогнат на човешкото тяло да избегне друго опасно състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com