Причини да хапвате червено цвекло по-често

10104
Причини да хапвате червено цвекло по-често
Снимка: iStock

Всеки сезон е богат на реколта от зеленчуци, притежаващи множество ползи за организма, помагайки да се запасите с витамини за дълго време. Нека поговорим днес за цвеклото и причините да го използваме по-често.

Лековити свойства на цвеклото

Лековитите свойства на цвеклото отдавна са признати по целия свят. Още в древността цвеклото бива използвано при лечение на инфекциозни и кожни заболявания. Цвеклото няма аналози по лечебни свойства и състав. Повечето витамини и минерали, съдържащи се в цвеклото, могат да бъдат запазени дори след термичната му обработка, така че зеленчукът е полезен както в сурово, така и в сготвено състояние. Днес червеното цвекло би могло да се включи спокойно във вашето меню по редица причини.

Защо е добре морковите и червеното цвекло да се ядат сурови

· Цвеклото е полезно при анемия, то е мощен източник на желязо. Пресен сок от цвеклото подобрява състоянието на кръвта, като влияе добре върху кръвообразуването.

· Цвеклото помага при настинка. Друго прекрасно свойство на сока от цвекло е да помага в борбата с температурата и хремата. Без да причинява алергии, сокът от цвекло убива микробите на назофаринкса и улеснява дишането.

· Цвеклото се препоръчва при чернодробни заболявания. Съставът на зеленчука включва веществото бетаин, участващо в образуването на друго вещество - холин, повишаващо активността  на клетките в черния дроб. 

· Цвеклото подобрява здравето на жените. Фолиевата киселина в цвеклото подобрява хормоналните нива, намалявайки такива неприятни симптоми като раздразнителност, безсъние и тревожност. Витамините А, Е, С и цинкът, които влизат в състава на цвеклото, влияят благоприятно върху състоянието на вашата кожа, повишавайки нейната еластичност и блясък, изчиствайки акнето.

· Червеното цвекло е мощен антиоксидант, ефективен е в борбата със свободни радикали, чието образуване, както знаете, е свързано с недохранване, заседнал начин на живот и стресови състояния. Голямо количество свободни радикали в организма би могло да предизвика заболявания като - артрит, алцхаймер и рак. Цвеклото действа неутрализиращо на свободните радикали в организма.

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем по 1 глава ЦВЕКЛО

· Цвеклото участва в борбата срещу раковите клетки. Редовната консумация на цвекло потиска растежа на злокачествени тумори в белите дробове и по кожата, в простатата и млечните жлези.

· Цвеклото помага за подобряване на мозъчната дейност, забавяйки процесите на влошаване на паметта.

· Цвеклото може безопасно да се включи в менюто при отслабване. Той е питателен и бързо засища, но в същото време е нискокалоричен.

· Ястията с цвекло повишават издръжливостта, необходима за активен начин на живот.

Въпреки полезните му свойства понякога консумирането на цвекло трябва да се намали. С повишено внимание трябва да използвате сурово цвекло за хора с болен стомах. Хора с ниско кръвно трябва да помнят, че цвеклото е богато на магнезий, който допринася за рязкото намаляване на кръвното налягане. Хората с диабет също трябва внимават при консумацията на цвекло, защото е богато на захари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

4 начина да привлечете мъж Рак

Подкрепени от науката съвети за бързо и устойчиво отслабване

4 начина да привлечете жена Скорпион

Експерт: Тези 4 храни са страхотни за здравето на сърцето и мозъка

Какво влошава алергиите през нощта?

Какви огромни ползи ни носи водата от овесени ядки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com