Съвети от майки: Как да избегнете да давате на детето си твърде много захар

4467
Съвети от майки: Как да избегнете да давате на детето си твърде много захар

Всички знаем, че твърде много захар е вредно за нас и въпреки това, всеки път, когато отидем в магазина, сме бомбардирани от рафтове, пълни със сладкиши и сладки, които ни изкушават, въпреки нашата по-добра преценка. Въпреки че може да имаме волята да кажем „не“ на съблазънта, знаейки опасностите, децата, от друга страна, просто виждат всички вкусни закуски и нито един от недостатъците. Като отговорни възрастни, нашата роля е да вземем ситуацията в свои ръце и да ограничим отрицателните ефекти на захарта върху здравето на нашите деца. Но как да стане това в общество, пълно с вкусни сладкиши?

8 СЛАДКИ плодове с не много високо съдържание на захар

Вашето тяло и захарта

Захарта образува гориво за вашата система, когато приемате захари или въглехидрати, това се разгражда и използва за създаване на така необходимата енергия, която ви кара да се движите.

За деца на възраст между 2 и 11 години препоръките гласят, че са необходими не повече от 6 чаени лъжички на ден или 33 грама. И да, знаем, че е трудно да се измери това, особено когато изглежда, че всичко, което ядем, съдържа само малко повече.

Но какво прави това вкусно вещество с тялото ви и наистина ли е лошо? Както казахме, захарта се използва за захранване на вашата система и поддържането й, работата е там, че има два различни основни вида захар – свободни/добавени захари и естествено срещащи се, и когато има твърде много от първата, проблемите започват.

Не всички захари са лоши

Първо, има „свободни захари“, това са тези, за които трябва да внимавате. Те са монозахаридите (една захарна молекула) и дизахаридите (две захарни молекули), които се добавят към храните; което означава, че не се срещат естествено. Тази група обаче включва и мед, плодови сокове и сиропи, така че внимавайте.

След това има онези естествено срещащи се захари, това са тези, които намирате в цели плодове и зеленчуци, известни още като здравословните захари.

Влияе ли захарта на поведението на децата

Е, според изследвания - това е мит (най-вече). Мета-анализът показа, че захарта не изглежда да има никакъв ефект върху поведението или когнитивните способности на децата. Това означава, че високата захар, която виждате, може изобщо да не е висока.

Проучванията също така показват, че родителите, които смятат, че децата им консумират захар, са по-склонни да ги определят като извън контрол или превъзбудени, дори когато им е дадено плацебо.

Въпреки това, това не обхваща всяко дете във всеки случай и признава, че при някои деца захарта може да има отрицателен ефект върху поведението им.

Но това, че детето ви не става хиперактивно след няколко хапки лакомство, не означава, че не трябва да следите приема им. Насаждането на здравословна диета в ранните години подготвя вашето мъниче за цял живот на по-добро хранене. В крайна сметка тези други хранителни вещества също са важни.

Знаете ли, че с тялото ви ще се случи това, ако замените захарта с тези подсладители?

Топ съвети за намаляване на приема на захар от децата

1. Повече вода

Чувствайки се жадни, не давайте веднага тази сладка плодова напитка. Соковете ще се броят, но в тяхната изцедена форма те също са доста пълни със захари и по-малко фибри, които забавят усвояването им. Вместо това посегнете към добрата старомодна вода с парче плод, която ще остави детето ви хидратирано и здраво.

2. Пример за добро поведение

Мислете, че детето ви не знае какво има в този подъл горен шкаф, разбира се, освен ако не сте отлични в криенето,. Но имайте предвид, че децата са наистина добри в възприемането на навиците ви, дори когато не искате.

Ето защо е жизненоважно да подражавате на здравословна връзка с храната, дори с „нездравословната“ храна. Ако криете навиците си за похапване, децата са по-склонни да повярват, че това е нещо лошо, което трябва да се скрие и да развият нездравословна връзка с храната.

Въпреки това, ако моделирате здравословно поведение, по-вероятно е вашето малко дете да израсне със същите вярвания.

3. Добавете някои по-здравословни десерти

Малко сладост понякога е добра и като част от моделирането на здравословно поведение, може би е време да подобрите кулинарните си умения и да се захванете с някои по-здравословни версии на десерти.

Опитайте печена ябълка, канела и мед вместо този класически ябълков пай или някакъв сладолед на основата на банан или дори смес от печени горски плодове. Това също е идеална възможност да прекарате малко качествено време и да ги научите на всички важни умения в кухнята.

4. Не просто казвайте, че храната е лоша, говорете с тях за това

Въпреки че понякога бихме искали, ние, като родители или полагащи грижи, нямаме пълен контрол върху диетата на нашите деца. Те ще излязат и ще преживеят света сами, правейки свои собствени избори по пътя.

Ето защо е жизненоважно, когато става въпрос за диета, да говорите с тях за „защо“ или защо нещата са здравословни или нездравословни и колко. Дори тези „лоши“ храни могат да се приемат умерено и запазването им забранено не винаги е ключът към успеха на диетата.

Опитахме се да кажем „не, всичко е наред“, но те не ядоха и продължиха да настояват, че детето има нужда от шоколад. И така, направих единственото, за което се сетих – излъгах! (съжалявам) Казах, че има алергия към мляко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com