Топ 6 на най-здравословните летни плодове

5026
Топ 6 на най-здравословните летни плодове
Снимка: iStock/Guliver

Не пропускайте сезона и се запасете с летни плодове. Те ще помогнат за укрепване на имунната система и за избягване на много здравословни проблеми.

1. Ягода

Големите, сладки и сочни ягоди съдържат много полезни вещества. Железните соли, които са необходими на червените кръвни клетки – еритроцитите, за да доставят кислород от белите дробове до тъканите, тук са много повече, отколкото в ябълките. А по съдържанието на калций и фосфор, които укрепват костите и зъбите, ягодите нямат равни сред плодовете и горските плодове! Той е изключително богат на витамина на радостта и силата - аскорбинова киселина (витамин С): подкрепете умствените и физически сили с оптимистичен десерт, ако сте разстроени, тревожни или просто много уморени.

Това са плодовете, които ЛЕКУВАТ

2. Малина

Всеки знае, че малините са първият лек за настинка. Освен това, намалява вероятността от развитие на диабет тип II. Просто ги яжте за закуска. Норма - 125 г плодове. Този съвет е особено полезен за тези, които са изложени на риск (наднормено тегло, затлъстяване, генетична предразположеност). Освен това този нискокалоричен плод за закуска също ще помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при тези, които вече са диагностицирани с този тип диабет .

3. Касис

Плодовете от касис са естествени мултивитамини: A, C, K, P, както и група B. По отношение на съдържанието на аскорбинова киселина (витамин C), например, касисът е на второ място след шипката. За разлика от повечето други плодове, чиято витаминна стойност намалява по време на готвене и консервиране, аскорбиновата киселина е перфектно запазена в касиса поради липсата на ензим, който разгражда тази киселина.

4. Орлови нокти

Витамин С в орлови нокти е не по-малко, отколкото в кивито, а рутинът (витамин Р) е повече, отколкото в шипките. Пектинът, който се съдържа в него, подобрява храносмилането и детоксикира организма, като го почиства от вредните вещества. В орлови нокти има и едно особено ценно съединение - бетаин: той е защитник на кръвоносните съдове от атеросклероза. Орловите нокти са полезни за сърцето: улесняват работата му, намалявайки високото кръвно налягане поради диуретичния ефект.

НИКОГА не белете тези плодове и зеленчуци

5. Череша

Черешите са вид енергиен наркотик за миокардните клетки. Те съдържат глюкоза, която подхранва сърдечния мускул, пектини, които премахват холестерола от тялото и предпазват артериите от атеросклероза, и тандем от ангиопротектори (биологично активни вещества, които предпазват сърдечно-съдовата система от увреждане) - витамини С и Р.

Черешите съдържат кумарини - специални съединения, които намаляват риска от инфаркт и инсулт, което прави плода супер здравословен продукт.

6. Къпина

Особено полезен е за дами, които са влезли в решаващ период на хормонални промени в организма. Чаят с нейните листа и плодове намалява нервното напрежение, горещите вълни, нощното изпотяване и други симптоми на менопаузата.

Последните проучвания показват, че веществата в този плод могат за забавяне растежа на злокачествените клетки, особено при рак на дебелото черво, и също така предпазват нервните клетки (невроните) от увреждане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com