Този плод е супер полезен за кожата, хапвайте го постояно

1398
Този плод е супер полезен за кожата, хапвайте го постояно
Снимка: iStock

Този плод е пълен с витамини, минерали и полезни растителни съединения, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, за които е известно, че поддържат здрава кожа. Ето защо може да се чудите дали плодът може да бъде добро допълнение към вашата рутинна грижа за кожата.

Богат на щадящи кожата хранителни вещества

Кивито е богато на антиоксидантните витамини С и Е. Освен това кивито съдържа растителни съединения, включително полифеноли, които също осигуряват антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

Много от тези хранителни вещества присъстват в човешката кожа. Плюс това, консумацията им може да е от полза за здравето на кожата ви по много начини:

Витамин С. Проучванията върху животни показват, че витамин С може да ограничи увреждането на кожата от ултравиолетовото (UV) лъчение. Витаминът също така насърчава образуването на колаген и може да предотврати обезцветяването на кожата от възрастови петна или други причини.

20 храни с високо съдържание на витамин С, които не трябва да пропускате

Витамин Е. Този витамин помага да защитите кожата си от увреждане, причинено от UV радиация и оксидативен стрес.

Лутеин и зеаксантин. Особено когато се комбинират, тези антиоксиданти могат да намалят тъмните петна по кожата ви. Те могат също така да повишат нивата на каротеноиди, които предпазват кожата ви от вредните ефекти на слънчевата светлина.

Полифеноли. Кивито съдържа полифенол от семейството на флавоноидите, наречен епигалокатехин галат (EGCG). EGCG може да предпази кожата ви от оксидативен стрес и вероятно дори от рак на кожата.

Кората или „кожата“ на кивито съдържа повече от тези хранителни вещества, отколкото меката, сладка вътрешност. За щастие кората е годна за консумация — за да получите най-много хранителни вещества, опитайте да я изядете следващия път, когато се насладите на киви.

Имайте предвид обаче, че повечето проучвания за тези ползи се фокусират върху високи дози добавки от хранителните вещества, открити в кивито, а не върху консумацията на самия плод.

И въпреки че кивито съдържа много хранителни вещества с потенциални ползи за здравето на кожата, нито едно изследване не подкрепя идеята, че яденето на големи количества само киви ще доведе до по-здрава кожа.

По-скоро спазването на диета, която включва разнообразие от богати на хранителни вещества храни като плодове, зеленчуци и риба, може да бъде по-добър, по-реалистичен и по-приятен подход за подобряване на здравето на кожата ви чрез храна.

Можете ли да нанесете киви върху кожата си

Мисълта за използване на киви върху кожата ви може да предизвика образи на лечение за очи с парче киви или маска за лице от натрошен плод.

Някои хора обичат да използват маски за очи с киви - резенчета плод, поставени върху клепачите - за намаляване на подпухналостта и тъмните кръгове.

Въпреки това, по-голямата част от подкрепата за схеми за грижа за кожата като тези идва само от уста на уста. Има малко научни доказателства, че нанасянето на киви директно върху лицето или кожата има някакви ползи за здравето на кожата.

Въпреки това много серуми за кожа, маски за лице и други продукти за грижа за кожата съдържат киви, неговите семена или екстракти от него.

Потенциални ползи

Само няколко проучвания са изследвали кивито специално за здравето на кожата. Повечето от тях не са били при хора, нито са се фокусирали върху директното прилагане на киви върху кожата.

Проучване в епруветка от 2005 г. установи, че полизахаридите - вид захар - от кивито стимулират производството на кератиноцитни кожни клетки, наред с други ефекти. Кератиноцитите са преобладаващи клетки в епидермиса, най-външния слой на вашата кожа.

Освен това, проучване от 2009 г. при мишки установи, че приемането на екстракт от киви подобрява симптомите на екзема, състояние, което причинява сърбящи, червени петна по кожата.

Въпреки това, тъй като това проучване включва прилагане на екстракт от киви през устата, резултатите не могат да бъдат приложени към продукти за грижа за кожата на базата на киви или прилагане на плода директно върху кожата.

Това означава, че кивито може да е най-добро за кожата ви, когато се консумира като част от балансирана диета. И все пак са необходими повече изследвания, особено при хора, преди да могат да се направят каквито и да било заключения за ползите от кивито за кожата - независимо дали се поглъща или прилага локално.

Потенциални рискове

Най-важната причина за безпокойство при използването на киви за подобряване на здравето на кожата ви е рискът от алергична реакция.

Ако имате алергия към киви, избягвайте да ядете киви, да нанасяте плода върху кожата си или да използвате продукти, които съдържат екстракти от киви.

Обривите и копривната треска са често срещани симптоми на алергия към киви. Тежките реакции могат да прогресират до анафилаксия, животозастрашаваща реакция, която може да причини затруднено дишане, неконтролируемо повръщане или загуба на съзнание.

По този начин, ако забележите някакви необичайни симптоми след ядене на киви или използване на продукти, които го съдържат, незабавно спрете да ядете плодове или да използвате продуктите и избягвайте плодовете, докато не се консултирате със здравен специалист по проблема.

Само по 1 киви на ден - ще направи чудеса с тялото ви!

Кивито съдържа няколко хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за вашата кожа, включително антиоксиданти като витамин С, лутеин и зеаксантин, както и флавоноиди.

Въпреки че може да сте виждали или чували за хора, които прилагат киви директно върху кожата си, това вероятно не е най-добрият начин да използвате плода за подобряване на здравето на кожата.

Вместо това се наслаждавайте на яденето на киви заедно с други плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба, за да сте сигурни, че диетата ви съдържа изобилие от полезни за кожата хранителни вещества от различни полезни източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com