Този зеленчук предпазва от редица болести и е на почит в Скандинавските страни

7771
Този зеленчук предпазва от редица болести и е на почит в Скандинавските страни
Снимка: iStock/Guliver

Ревенът е цветен и ароматен, но доста недооценен зеленчук. Известен е със своя кисел вкус и дебели стъбла, които обикновено се варят със захар. Ядливата част на растението е стъблото, което съдържа антоцианини, които придават яркочервения му цвят. Антоцианините са вид флавоноид, открит в храни като горски плодове, червен лук, червен боб и червено грозде. Те са показали защитни ефекти върху кръвоносните съдове и кръвното налягане.

Учени: Това е зеленчукът на дълголетието, той чисти кръвта от холестерол и токсини

Ревенът произхожда от Китай, където корените му за първи път са събрани и изсушени за медицинска употреба. Този зеленчук изисква студени зими, за да расте. В резултат на това се среща главно в планински и умерени региони по света. Сега се отглежда на открито или в оранжерии в умерен климат в Североизточна Азия, Северна Америка и Северна Европа. Стръковете могат да се берат от втория им вегетационен период. Стъблата варират в цвят от зелено до червено и имат големи зелени листа.

Ако отглеждате свой собствен ревен избягвайте листата, тъй като високите им нива на оксалова киселина ги правят отровни. При по-ниски концентрации това съединение не е вредно за повечето хора. Но количеството в листата на ревен може да причини тежко повръщане и при много високи нива може да бъде фатално.

Как се използва?

Поради киселия си вкус рядко се яде суров. Този зеленчук обикновено се консумира в сладки десерти, като е най-известен с това, че се комбинира с ягоди в пай, за да компенсира силната му тръпчивост, но не се страхувайте да проявите творчество. Опитайте да сготвите нарязан ревен с малко лимонов сок и захар в компот, с което да залеете киселото мляко и овесените ядки. Или го изпечете в пълнозърнести мъфини вместо друг плод и добавете малко джинджифил или канела. За пикантен вариант нарежете и добавете ревен към нарязания на кубчета червен лук, капка балсамов оцет и малко горчица, за да създадете пикантен сос за любимата си риба.

Едва през 18 век, когато захарта става евтина и лесно достъпна, ревенът става популярна храна. Преди това се е използвал главно като лекарство. Всъщност изсушените му корени се използват в традиционната китайска медицина от хиляди години. Ядат се само стръковете, най-често в сладки супи, конфитюри, сосове, пайове, тарти, крамбъли, коктейли и вино от ревен.

Лекар: Този зеленчук е задължителен за хората с хипертония

Ползи за здравето от ревен

Може да понижи нивата на холестерола

Стръковете от ревен са добър източник на фибри, които могат да повлияят на холестерола ви.

Осигурява антиоксиданти

Ревенът също е богат източник на антиоксиданти. Антиоксидантите в ревена включват антоцианини, които са отговорни за червения му цвят и се смята, че осигуряват ползи за здравето.

Той е добър източник на фибри

Подобно на много плодове и зеленчуци, ревенът има прилично количество фибри - около 2 грама в една чаша. Фибрите, разбира се, са чудесни за храносмилането и могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Полезен е за здравето на костите и сърцето

Той е чудесен източник на витамин К1, който е важен за съсирването на кръвта и здравето на костите. Половин чаша варен ревен осигурява повече от една трета от препоръчителния хранителен прием на витамин К1, заедно с два грама фибри, малко калций и витамин С.

Ревенът е богат на фенолна киселина, антиоксидант, открит в черешите, червеното зеле, червеното вино и зеления чай, който поддържа здрава кожа и предпазва тялото ви от увреждането на свободните радикали. Проучване, публикувано през 2012 г., установи, че ревенът съдържа дори повече фенолна киселина, отколкото богатото на хранителни вещества зеле.

Помага в борбата с възпалението 

В допълнение към фенолната киселина, ревенът съдържа и антоцианини, вид флавоноид, който придава на плодовете и зеленчуците техните богати на антиоксиданти червени, сини и лилави нюанси. Според проучване от 2010 г. „антоцианините притежават противовъзпалителна и антиканцерогенна активност, профилактика на сърдечно-съдови заболявания, контрол на затлъстяването и облекчаване на диабета, всички от които са повече или по-малко свързани с техните мощни антиоксидантни свойства.“

Помага за по-добро храносмилане

Ревенът също е изследван за способността си да лекува храносмилателни проблеми и стомашно-чревни разстройства. Проучване от 2014 г. дори показа, че танините в ревена могат да помогнат за регулиране на абсорбцията на вода в храносмилателния тракт на мишки, като по този начин помагат за предотвратяване на диария.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com