Учени назоваха 6-те храни, които предпазват от инфаркт

7688
Учени назоваха 6-те храни, които предпазват от инфаркт
Снимка: iStock/Guliver

Сърдечните заболявания остават една от водещите причини за смърт в световен мащаб, но добрата новина е, че някои храни могат да играят важна роля за предпазването ни от инфаркт. Като включим тези шест полезни за сърцето храни в диетата си, можем да укрепим сърдечносъдовата си система и да подпомогнем цялостното си благосъстояние.

Риба

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват възпалението и понижават риска от сърдечни заболявания. Тези здравословни мазнини спомагат за поддържане на нормален сърдечен ритъм, намаляват нивата на триглицеридите и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Плодове

Боровинките, ягодите и малините са пълни с антиоксиданти, включително антоцианини и флавоноиди. Тези съединения спомагат за намаляване на кръвното налягане, подобряват функцията на кръвоносните съдове и намаляват оксидативния стрес, като всички те допринасят за по-здраво сърце.

Лекар: Тези храни са пагубни за хората с болно сърце

Ядки

Бадемите, орехите и шамфъстъкът са отлични източници на ненаситени мазнини, фибри и антиоксиданти. Редовната консумация на ядки се свързва с по-ниски нива на LDL (лошия) холестерол, намаляване на възпалението и подобряване на артериалното здраве.

Черен шоколад

Умереното консумиране на тъмен шоколад с високо съдържание на какао (70% или повече) може да има предпазващи сърцето ползи. Черният шоколад е богат на флавоноиди, които могат да подобрят притока на кръв, да понижат кръвното налягане и да подобрят цялостната функция на кръвоносните съдове.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленчуци като спанак, кейл и швейцарски манголд са пълни с витамини, минерали и диетични нитрати. Тези съединения спомагат за намаляване на кръвното налягане, подобряване на еластичността на артериите и насърчаване на здрава сърдечносъдова система.

Пълнозърнести храни

Замяната на рафинираните зърнени храни с пълнозърнести като кафяв ориз, киноа и овес може да се отрази значително благоприятно на здравето на сърцето. Пълнозърнестите храни са богати на фибри, които подпомагат намаляването на LDL холестерола и регулирането на нивата на кръвната захар, като по този начин понижават риска от сърдечни заболявания.

Здравословни за сърцето храни: Какво да ядем и какво да избягваме

Включването на тези защитни за сърцето храни в балансирания хранителен режим може да има реално значение за предотвратяването на инфаркти и поддържането на цялостното сърдечносъдово здраве. Важно е обаче да се отбележи, че здравословният начин на живот включва не само диета. Редовните физически упражнения, поддържането на здравословно тегло, справянето със стреса, избягването на тютюнопушенето и ограничаването на консумацията на алкохол са съществени фактори за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Не забравяйте, че макар тези храни да предлагат значителни ползи, те трябва да бъдат част от цялостния модел на здравословно хранене за сърцето. Винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, за да разработите индивидуален хранителен план, който да отговаря на индивидуалните нужди и медицински състояния.

Чрез диета, богата на мазна риба, горски плодове, ядки, черен шоколад, зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести храни, можем активно да се предпазим от сърдечни заболявания. Тези вкусни и питателни храни служат като мощни съюзници в стремежа ни към здраво сърце, като ни дават възможност да живеем по-дълго и по-жизнено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези зодии са известни с неустоимия си чар и никой не може да им устои

Как да различим ГМО домат: Всеки трябва да знае това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com