Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословни за сърцето храни: Какво да ядем и какво да избягваме

13 март 2023, 15:33 часа

Храненето за здраво сърце включва спазване на богата на хранителни вещества диета. Основни източници са храните от растителен произход, включително плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и боб. Умерените количества млечни продукти и риба също са полезни. 

Диетата, която може да помогне за предотвратяване или овладяване на сърдечната недостатъчност, също така изключва определени храни. Експертите препоръчват да се ограничи приемът на солени храни и такива с високо съдържание на наситени мазнини, като колбаси и мазни парчета червено месо.

ХРАНИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ИЛИ ОВЛАДЯВАНЕ НА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Експерти отбелязват, че приемът на разнообразна и висококачествена храна може да помогне за предотвратяване на лоши резултати при хора със сърдечна недостатъчност. Проучване от 2018 г. изследва ефекта на диетата върху хората с това състояние. То установява, че при лицата с недостиг на седем или повече микроелементи рискът от хоспитализация и смърт е почти два пъти по-голям в сравнение с тези с малък брой недостиг.

Храните, които са полезни за сърцето

МИКРОЕЛЕМЕНТИ

Микроелементите се състоят от витамини и минерали, като калций, магнезий и витамин С. Недостигът на микроелементи обикновено се дължи на недостатъчен прием на висококачествени храни, които са предимно растителни.

ФИБРИ

В допълнение към високото съдържание на микроелементи, растителните храни са богати на фибри. Фибрите са важни и за здравословното хранене на сърцето. Храните с високо съдържание на фибри включват:

- Плодове, като къпини, малини, круши и портокали

- Зеленчуци, включително нахут

- Ядки, като бадеми, пекани и шамфъстък

- Пълнозърнести храни, като кафяв ориз, овесени ядки, киноа и 100% пълнозърнест хляб

- Бобови растения, като боб и грах

- Риба

7-те най-вредни за сърцето храни

Умерените количества риба също могат да бъдат полезни за здравето на сърцето, тъй като рибата е богата на омега-3 мастни киселини. Наред с други неща, омега-3 мастните киселини забавят растежа на плаките в артериите. 

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Експертите също така съветват да се консумират умерени количества млечни продукти. Според статия от 2018 г. последните изследвания показват, че пълномаслените млечни храни имат по-висока бионаличност на хранителните вещества от нискомаслените версии. Бионаличността се отнася до способността на организма да усвоява и използва хранителните вещества. Авторите на проучването са установили, че ферментиралите млечни храни, като кисело мляко и сирене, са полезни за здравето на сърцето.

СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА

Средиземноморската диета не е една конкретна диета, а модел на хранене, който набляга на консумацията на зеленчуци, плодове и бобови растения, заедно с умерен прием на риба и млечни продукти. Проучване от 2016 г., включващо повече от 37 000 мъже, показва, че средиземноморската диета може да е полезна за хората със сърдечна недостатъчност. Авторите откриват силна връзка между стриктното спазване на средиземноморската диета и понижаването на риска от сърдечна недостатъчност, и смърт от това състояние.

Топ 10 храни, полезни за сърцето

ХРАНИ И НАПИТКИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ

1. СОЛЕНИ ХРАНИ

Според експерти избягването на прекомерната консумация на сол е важно за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. Те предлагат следното:

- Яжте големи количества зеленчуци и плодове, които естествено съдържат малки количества сол.

- Използвайте билки и подправки, като лук, чесън и билкови подправки без натрий, за овкусяване на храните.

- Ограничете употребата на подправки, като кетчуп и горчица.

- Избягвайте бързите храни и преработените храни.

- Проверявайте етикетите на хранителните продукти за съдържанието на натрий, когато пазарувате хранителни стоки.

- Опитвайте се да готвите у дома и оставяйте храненето навън за отделни случаи.

2. НАСИТЕНИ МАЗНИНИ И ПЪРЖЕНИ ХРАНИ

Според експертите консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини или трансмазнини може да допринесе за сърдечни заболявания. Трансмазнините са вид масло, което се превръща в твърда мазнина по време на обработката на храната.

Кардиолог: Яжте това, за да отпушите артериите и ще имате здраво сърце до 90 години

ХРАНИТЕ, СЪДЪРЖАЩИ НАСИТЕНИ МАЗНИНИ, ВКЛЮЧВАТ:

- Парчета месо с високо съдържание на мазнини

- Масло

- Кокосово масло

- Палмово масло

- Сладолед

ХРАНИТЕ, СЪДЪРЖАЩИ ТРАНСМАЗНИНИ, МОГАТ ДА ВКЛЮЧВАТ:

- пържени храни

- купени в магазина бисквити, пайове и крекери

Кои са най-подходящите храни за вечеря след 50-годишна възраст?

АЛКОХОЛ

В мета-анализ от 2015 г. изследователите установяват, че хората, които ограничават консумацията на алкохол до умерени количества, имат по-нисък риск от сърдечна недостатъчност. Изследователите препоръчват мъжете да ограничават дневния си прием на алкохол до не повече от две питиета, а жените - до не повече от едно питие.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪРДЕЧНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ И КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕЯ?

При това състояние сърцето не изпомпва достатъчно кръв, за да посрещне нуждите на организма. То може да засегне дясната, лявата или и двете страни на сърцето. Десностранната сърдечна недостатъчност включва неспособността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв към белите дробове, за да събира кислород. При левостранната сърдечна недостатъчност сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно богата на кислород кръв до всички части на тялото. Сърдечната недостатъчност може да се дължи на състояния, които претоварват, увреждат и отслабват сърцето. Когато това се случи, организмът освобождава определени вещества в кръвта, които имат токсичен ефект върху сърцето.

Лекар разкри какво ядат кардиолозите за здраво сърце

ТЕЗИ СЪСТОЯНИЯ ВКЛЮЧВАТ:

- Високо кръвно налягане

- Диабет

- Исхемична болест на сърцето, при която в артериите се натрупва плака, което може да доведе до инфаркт или инсулт

- Други сърдечни заболявания

Практики, свързани с начина на живот, които насърчават здравето на сърцето

Въпреки че здравословното хранене играе важна роля за укрепване на здравето на сърцето, други практики, свързани с начина на живот, също могат да помогнат. Хората могат да опитат следното:

Това са най-добрите храни за пречистване на черния дроб - яжте поне 1 от тях всеки ден

- Отказване от тютюнопушенето

- Редовно спортуване

- Да се научат да се справят със стреса

- Достатъчно сън

- Поддържане на умерено тегло

Храните, които помагат за предотвратяване или овладяване на сърдечната недостатъчност, включват хранителни продукти, богати на микроелементи, които подхранват цялото тяло, включително сърцето. Те идват основно от храни с растителен произход. Средиземноморската диета е пример за хранителен режим, който е полезен за сърцето, тъй като дава приоритет на растителните храни, като същевременно включва умерени количества риба и млечни продукти. Хората могат да намалят риска от сърдечна недостатъчност и чрез някои промени в начина си на живот, като например отказване на цигарите, редовни физически упражнения и достатъчно сън всяка нощ.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес