В Деня на Земята - малки промени, водещи до големи резултати

4482
В Деня на Земята - малки промени, водещи до големи резултати
Снимка: iStock/Guliver

По случай Международния ден на Земята природозащитната организация WWF призовава да опазваме планетата, както и пъстрия растителен и животински свят, който тя поддържа. Денят на Земята е кулминацията в кампанията на WWF България "Месец на Земята", която природозащитната организация посвети на грижата за мечките у нас.

За да продължим да ползваме ресурсите на Земята обаче, трябва да гарантираме, че те никога няма да бъдат изчерпани. А това зависи и от нас. Ето няколко съвета за малки стъпки, които можем за правим всеки ден, за да се отблагодарим на Земята за нейната грижа.

По-чист начин за почистване

В наши дни на пазара все повече се търсят и предлагат безвредни и икономични препарати за почистване. Опитайте се да купувате от тях и помнете, че по този начин щадите не само планетата, но и своето собствено здраве и кожа.

Ако пералнята ви има настройки за количеството на дрехите, които изпирате, изберете ниска настройка – ще използвате по-малко вода, а самите дрехи ще бъдат също толкова чисти. Употребата на студена вода може да спести до 80% от енергията, необходима за изпирането им. И още една сериозна полза – прането на дрехи в студена или топла (вместо гореща) вода може да спести до около 220 кг въглероден диоксид на година.

СТРОЯТ ЕКО ПЛАВАЩ ХОТЕЛ

Една СВЕТЛА идея

Знаехте ли, че само 10% от енергията, използвана от крушка с нажежаема жичка, произвежда светлина? Останалото се отделя като топлина. Компактните флуоресцентни крушки (CFL), халогенни или светодиодни са до четири пъти по-ефективни от крушките с нажежаема жичка.

Замяната на една крушка с нажежаема жичка с компактна флуоресцентна крушка може да спести 70 кг въглероден диоксид годишно! Те произвеждат същото количество светлина, използват 1/3 от електричеството и издържат до 10 пъти по-дълго, което означава сериозни спестявания и по-малко емисии на въглероден диоксид.

До всички офисни хора сред вас, макар и към днешна дата да работим все по-рядко в такава среда: изкуственото осветление представлява 44% от потреблението на електричество в офисните сгради. Създайте си навик да изключвате осветлението, когато излизате дори само за 15 минути. И разбира се, използвайте естествената светлина при всяка удобна възможност. Изключете монитора си по време на обяд и след работа. Може и да го настроите да се изключва или да преминава в режим на заспиване, когато не се използва.

Куп електроника като телевизори, стерео уредби, микровълнови фурни използват енергия дори когато са изключени, за да запазят часовника на дисплея осветен и дистанционното управление – включено. Изключвайте разклонителите и електрическите устройства от мрежата, когато не ги ползвате.

Ето още полезни съвети как да водите по-екосъобразен начин на живот:

Неправилно запечатаните или уплътнени прозорци могат да бъдат причина за до 25% от общите топлинни загуби на една къща.

Ако използвате масивна дървесина за даден свой проект, избирайте продукти с етикет, удостоверяващ начина ѝ на добиване, който следва да не вреди на гората. Би било страхотно да потърсите и "спасени" изделия от дърво при местните търговци на използвани строителни материали.

Рециклирането на 1 тон хартия спестява 26 500 литра вода, три кубични метра пространство от сметище и 4100 киловатчаса електроенергия.

Избягвайте употребата на стиропор - труден е за рециклиране, а освен това не може да бъде превърнат в нов висококачествен полистирол.

Многократното използване на кутии за храна е от особено значение за намаляването на отпадъците. Училищният обяд на едно дете генерира средно 30 кг отпадъци от опаковки за една година.

Купувайте прясна храна от местни производители, за да намалите потенциално дългите разстояния, които тя ще трябва да "измине", за да стигне до чинията ви. А и така хранителните качества, вкус и полезност се запазват.

Около 1/3 от всичката храна на света не се изяжда. С по-добро планиране и малки стъпки в етапите на подготовка, съхранение и замразяване, може да направите сериозна крачка към намаляването на отпадъците в кухнята, но и да спестите пари.

Батериите вредят сериозно на околната среда и човешкото здраве, когато се изхвърлят с твърди битови отпадъци. Все повече малки и големи компании, а и търговци, ще вземат старите ви батерии и ще ги изхвърлят правилно или рециклират.

Преминете към слънчева енергия. Захранването на дома ви със слънчеви панели може да намали чувствително сметките за електричество, въглеродния отпечатък и дори да увеличи цената на дома ви.

Проверете колко енергия и вода използват вашите електроуреди. Когато купувате нови, не забравяйте да изберете такива от клас А - най-енергийноефективният клас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com