Внимание! Дори ниската консумация на алкохол може да доведе до сърдечна недостатъчност

3303
Внимание! Дори ниската консумация на алкохол може да доведе до сърдечна недостатъчност
Снимка: iStock

Докато предишни изследвания показват, че пиенето на алкохол е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания, то има ново проучване, което предупреждава за обратното. Дори нивата на употреба, които в момента се считат за безопасни, могат да доведат до сърдечна недостатъчност.

Това става ясно от изследване, представено на научният конгрес Heart Failure 2022. Коментирайки резултатите, доктор Бетани Уонг, авторът на изследването, казва: "Това проучване добавя към всички останали доказателства и факта, че е необходим по-предпазлив подход към консумацията на алкохол."

Преди това имаше проучване на университета Монаш, което предполагаше, че умереното пиене е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Новото такова обаче предупреждава, че нездравословната напитка може да не предлага тези предимства.

Доктор Вонг казва: „За да сведете до минимум риска алкохолът да причини увреждане на сърцето, ако не пиете, по-добре и не започвайте. Ако пък пиете, то ограничете седмичната си консумация до по-малко от една бутилка вино или по-малко от три и половина кутии от 500 ml 4,5% бира.“

Какво се случва с тялото ви, ако спрете алкохола?

Световната здравна организация съобщава, че Европейският съюз се счита за най-пиещия регион в света.

Докато дългосрочният прием на твърд алкохол е известен с вредните си ефекти върху здравето, по-малките количества могат също да бъдат „вредни“ според доказателствата, събирани от наблюдения върху азиатското население.

Лекарката казва още: „Тъй като има генетични и екологични различия между азиатските и европейските популации, това проучване изследва дали има подобна връзка между алкохола и сърдечните промени и при европейци с риск от инфаркт или прединфарктно състояние. Главната основа на лечението за тази група хора е управлението на рисковите фактори като алкохола. Така че познанието за безопасните нива е от решаващо значение.“

Изследването разглежда 744 човека на възраст над 40 години с риск от инфаркт или прединфарктно състоние, което включва рискови фактори и сърдечни аномалии, но без симптоми. Рисковите фактори са обичайните нарушители като високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване. Проучването също така изключва бивши алкохолици и пациенти със сърдечна недостатъчност без симптоми. Изследователският екип използва ирландската дефиниция за една стандартна напитка (т.е. една единица), която представлява 10 грама алкохол.

Лекари: Това е най-опасният алкохол

Ниската консумация се характеризира като по-малко от седем единици, докато високата е отбелязана с над 14 единици. Седем единици са еквивалентни на една бутилка от 750 милилитра от 12,5 процента вино или три и половина кутии от 500 ml от 4,5% бира. В групата с прединфарктни състояния умереният или висок прием се свързва с 4,5 пъти повишен риск от влошаване на здравето на сърцето. Приема се за консумация между седем до 14 единици - еквивалент на до две бутилки 12,5% вино.

За разлика от предишното изследване, тук не се виждат ползи, свързани с малкия прием на алкохол. Доктор Вонг казва: „Нашето проучване предполага, че пиенето на повече от 70 g алкохол на седмица е свързано с влошаване на риска от прединфарктни състояния или прогресиране до сърдечна недостатъчност при европейците."

„Не наблюдавахме никакви ползи от ниската употреба на алкохол. Нашите резултати показват, че страните трябва да се застъпват за по-ниски граници на безвреден прием на алкохол при пациенти със сърдечна недостатъчност.

„В Ирландия, например, хората с риск от съдечна недостатъчност или прединфарктно състояние се съветват да ограничат седмичния прием на алкохол до 11 единици за жени и 17 единици за мъже – тази граница за мъжете е повече от два пъти по-голяма от количеството, което установихме. Пазете се."

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com