Всички започнаха да пият тези чайове - полезни за стомаха, червата и черния дроб

7525
Всички започнаха да пият тези чайове - полезни за стомаха, червата и черния дроб
Снимка: debbychatzi / Pixabay

Повечето от нас са разбрали поне веднъж в живота си какво представляват храносмилателните проблеми. Диария, запек, гадене, стомашни болки, но също и синдром на раздразнените черва са заболявания, с които все повече хора се борят. Нищо чудно, защото често са причинени от стрес, липса на редовни хранения и лоша диета.

Храносмилателните проблеми могат да ни хванат на всеки етап от живота ни. Зад повечето от тях стои бързането, липсата на време за приготвяне на добре балансирани ястия, напрегнатата работа и начин на живот. Нелекуваните заболявания не само няма да изчезнат от само себе си, но могат да имат по-сериозни последици в бъдеще и да доведат до напреднали заболявания на храносмилателната система.

За предотвратяването им си струва редовно и профилактично да посягате към натурални билкови чайове за храносмилане, стимулиращи секрецията на стомашни сокове и намаляващи дискомфорта. Предлагаме ви 4 популярни билкови запарки, които осигуряват бързо облекчение и подобряват храносмилателния процес.

Ето за какво още е полезен ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ

1. Чай от копър

Копърът е вид двугодишно растение, което принадлежи към семействота на целина. Копърът се среща диво в средиземноморските страни, Пакистан и Иран, но също и в Австралия, Мексико и САЩ. Въпреки това се отглежда по целия свят, също и в България.

Копърът е известен от векове със своите полезни за здравето свойства. Вече е препоръчан от популярния билкар Свети Хилдегард, който казва, че е едно от най-здравословните растения в света! Плодовете на копъра се използват като отхрачващо средство и стимулант на лигавиците на дихателните пътища, имат и противовъзпалителни свойства.

Копърът е известен главно с благоприятния си ефект върху храносмилателната система, а списъкът с неговите предимства е много дълъг:

- има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на храносмилателната система;
- намалява спазмите;
- има аналгетичен ефект;
- улеснява храносмилането и отделянето на стомашни, панкреатични и чревни сокове;
- действа жлъчегонно;
- лекува киселинен рефлукс;
- елиминира газовете и е ветрогон;
- облекчава чревните спазми;
- предпазва стените на стомаха

Младите майки също използват копър (главно масло от копър) при чревни колики при бебета. Има релаксиращ ефект, бързо облекчава болката и потиска неприятните неразположения.

Чай от копър може да се намери в аптеката и повечето билкари, но можем да го приготвим и у дома. За целта залейте една чаена лъжичка семена от копър с един литър студена вода и я загрейте в тенджера, докато заври. След това оставете домашния чай за 3-5 минути, прецедете го и го изпийте.

Копърът е полезен не само за храносмилателната система. Той освен това прочиства дихателните пътища, убива бактерии и вируси, дори гъбички и мухъл! Така че има много предимства и си струва да се използва и профилактично.

Предимства и недостатъци на зеления чай

2. Лечебен градински чай

Лечебният градински чай е вид растение от семейство Лайм, произхождащо от Средиземноморския регион. В продължение на векове градинският чай е известен със своите полезни за здравето свойства и се отглежда по целия свят. Дори латинското му име произлиза от думата salvus, което означава здраве.

Суровината, използвана в билколечението, е зелено-сребърни, меки листа от градински чай. Те са богати на полифенолни киселини, етерични масла, но също и на витамини А, В и С и минерални соли.

Градинският чай е известен със своите антиперспирантни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Може да се използва при лечение на ангина, но и микози, стоматити и гингивит. Известен е и с благоприятните си ефекти върху храносмилателната система:

- има противовъзпалителни и антибактериални свойства;
- лекува чернодробни заболявания;
- понижава нивата на кръвната захар;
- лекува храносмилателни разстройства;
- елиминира коликите и болки в корема

Градинският чай има положителен ефект върху храносмилателната система, но допълнително почиства и детоксикира организма, като забавя процеса на стареене.

Има ли здравословни ползи от студения чай

3. Чай от маточина

Маточината е многогодишен вид от семейство многогодишни, който расте диво в Северна Африка, Южна Европа и Азия. В момента е познат и култивиран по целия свят, също и в Полша. Маточината се използва в кулинарията и козметиката, но е най-известна със своите лечебни свойства.

Маточината има успокояващ ефект, помага в борбата с безсънието, тревожността и дори неврозата. Използва се и при лечението на депресия. Маточината успокоява стреса, повишава концентрацията и помага в борбата с мигренозното главоболие. Въпреки че това растение е известно главно със своите успокояващи свойства, чаят от маточина също има положителен ефект върху храносмилателната система:

- стимулира секрецията на стомашен сок и жлъчка;
- подпомага храносмилането;
- лекува колики и възпаление на жлъчните пътища;
- понижава холестерола в кръвта;
- предотвратява атеросклерозата;
- лекува раздразненото черво;
- има защитен и успокояващ ефект върху червата;
- има диуретичен ефект

Чаят от маточина се предлага в аптеките и билковите магазини, но днес можем да го вземем във всеки по-голям магазин за хранителни стоки.

Време е да научите какви са ползите от мурсалския чай

4. Чай от кимион

Кимионът е вид двугодишно растение, принадлежащо към семейство целина. Среща се в Африка, Азия и някои европейски страни, отглежда се и в България.

Кимионът, благодарение на семената си с ароматна миризма и леко парещ, пикантен вкус, принадлежи към групата на ядливите подправки и се добавя основно към пържени печени ястия и супи. Кимионът се използва и в билколечението и е известен със своите бактерицидни свойства. Също така перфектно подобрява храносмилателния процес:

- има спазмолитични и карминативни свойства;
- стимулира секрецията на стомашен сок;
- премахва метеоризма;
- успокоява детски колики (над 6 месечна възраст);
- лекува храносмилателни разстройства;
- предотвратява гаденето и нередовните движения на червата;
- използвани в случай на анорексия;

Съвременните научни изследвания показват, че кимионът има и противоракови свойства, успокоява менструалните болки и има противовъзпалителни свойства.

Чай от кимион можем да намерим в повечето аптеки и билкови магазини, но можем да си приготвим и собствена домашна напитка. За да направите това, разтрийте една чаена лъжичка семена от кимион в хаванче и налейте чаша гореща (но не вряща) вода. След около 15 минути запарката трябва да се прецежда и да се пие след всяко обилно хранене.

ВАЖНО: Билковите чайове и настойки трябва винаги да се използват според указанията на Вашия лекар или фармацевт и внимателно да прочетете листовката. Билките също могат да бъдат предозирани и взаимодействат с лекарства и добавки и дори с определени храни. В екстремни случаи билките могат дори да ви навредят!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com